En trygg helgetur når verden gjenåpner

Bildet er hentet fra Unspash

I en periode har det ikke vært så enkelt å reise, men når verden langsomt begynner å gjenåpne er det mange som drømmer om å komme seg på en liten helgetur. Samtidig er det naturlig at mange vil være over middels opptatt av sikkerhet og trygghet – og det vil gjelde for alle aspekter ved reisen. Det er viktig å huske på at det som hovedregel er trygt å reise både i Norge og utlandet, samtidig som de fleste nordmenn allerede også tar sine forholdsregler.

Legg merke til at det alltid er viktig å følge offisielle råd og retningslinjer fra myndighetene. Det gjelder både før reisen og i tilfelle det skjer noen endringer underveis. Det gjelder ikke bare for smittevern, men også andre risikoer man er utsatt for underveis.

Rasjonell vurdering av risiko på reisen

Det er fornuftig å vurdere risikoer i forbindelse med reiser, siden alt man gjør er forbundet med noe risiko og det er en grunn til at det finnes reiseforsikringer. Samtidig er det viktig å ha et sunt forhold til risiko, slik at man verken unngår å reise på grunn av noe som egentlig er svært usannsynlig eller undervurderer andre viktigere aspekter ved reisen.

Flyreiser er et godt eksempel på noe som mange dessverre er redde for, samtidig som det er ekstremt trygt å reise med fly. Det er forståelig at noen føler mer kontroll i forbindelse med for eksempel bruk av leiebil i utlandet, men å kjøre bil i et fremmed land kan være forbundet med mye høyere risiko sammenlignet med flyturen dit. I denne situasjonen er det fornuftig å prøve å jobbe med eventuell overdreven flyskrekk, da vil det også være enklere å vurdere risikoen ved leiebil – når det ikke overdøves av flyskrekk.

Økonomi er et annet aspekt ved rasjonell risikovurdering. Det er selvfølgelig trist hvis man mister mobilen, blir frastjålet lommeboken, flyet blir innstilt eller kofferten blir borte, men for de aller fleste vil det være en overkommelig situasjon. Det er heller ikke i disse situasjonene reiseforsikring er viktigst. På den andre siden kan et sykehusopphold i USA koste mange millioner kroner hvis man er uheldig og ambulansefly hjem fra et land i Europa er heller ikke gratis. Det er slike risikoer det lønner seg å forsikre seg mo, og det er viktig å vurdere ikke bare sannsynlighet, men også konsekvens. Det handler egentlig om klassisk vurdering av sannsynlighet, sammen med fordeler og ulemper. På noen måte ligner det veldig på hvordan man vurderer risiko i forskjellige spill. Det kan være at spillere med et bevist forhold til risiko, som har øvd opp ferdighetene på Betsafe Casino, kan se noen sammenhenger mellom hvordan man kan spille høyt i noen sammenhenger og unngå risiko andre ganger.

I USA – et av verdens dyreste sykehus

Enkle forholdsregler som gjør at man kan senke skuldrene

Det kan høres ut som mye jobb å vurdere risiko hver gang man skal på reise og det er selvfølgelig ikke noe man skal bruke svært mye tid på heller. Man kommer langt med en enkel sjekkliste:

Pass på å følge offisielle reiseråd, spesielt i forhold til litt mer eksotiske destinasjoner. Utenriksdepartementet tilbyr mye god informasjon og det finnes også en tjeneste der man kan registrere hvor i verden man reiser. I tillegg til de offisielle reiserådene, så finnes det en uendelig mengde med reisetips på nett. Et raskt søk kan være måten å unngå alt fra små irritasjoner, som å betale for mye for drosjen, til større feilgrep.

Reiseforsikring er obligatorisk. Selv på kortere reiser, så er det spesielt behov for medisinsk hjelp som er viktig. I Europeiske land kan det være mulighet for å benytte seg av offentlige helsetjenester, men i mange tilfeller vil det være enklere og raskere å benytte seg av leger og sykehus som forsikringsselskapene samarbeider med. Pass på å ha kontaktinformasjonen til forsikringsselskapet lett tilgjengelig.

Det er selvfølgelig ingen som vil bli syk på reise og det er mye man enkelt kan gjøre for å holde seg frisk. I forbindelse med spesielle smittesituasjoner er det som nevnt ekstremt viktig å følge offisielle retningslinjer. Riktig vaksinasjon er et annet enkelt grep og det kan være svært viktig i forhold til litt mer eksotiske reisemål. Utover dette er god hygiene viktig på generelt grunnlag.

Det finnes mange andre smarte grep man kan gjøre, som for eksempel å ha med flere kredittkort og kopi av pass, men det er liv og helse som er viktigst.

De ekstra trygge reisemålene

Tall på kriminalitet er en måte å vurdere tryggheten til forskjellige land på. Det kan naturlig nok være store forskjeller internt i et land og det er mange andre risikoer som kan være relevante, men det gir likevel et lite hint om hvilke destinasjoner som kan være litt ekstra trygge og rolige.

To øystater, Island på førsteplass og New Zeeland på andreplass, topper en nylig kåring av land med lav kriminalitet. Begge disse landene kan by på imponerende natur og litt mer risikofylt ekstremsport, men det skal altså være svært usannsynlig at man rammes av noe kriminalitet. Etter disse følger Portugal på en tredjeplass og Østerrike på en fjerdeplass, og begge disse landene er innenfor behagelig reiseavstand fra Norge. Danmark er også et trygt land på en femteplass, men det er sikkert noen som blir overrasket over at det faktisk er Canada som er det sjette tryggeste landet. Det er altså en stor forskjell sammenlignet med USA, selv om New York og andre Amerikanske byer er gjennomgående trygge for turister, så er kriminaliteten en god del høyere sammenlignet med Canada. Noen andre svært trygge land å reise til fra listen med de ti tryggeste landene er Singapore, Slovenia, Japan og Tsjekkia.

Samtidig er det viktig å huske på at de aller fleste steder i verden er trygge for turister. Man kommer langt med sunn fornuft og et bevist forhold til områdene man beveger seg i. Til syvende og sist handler reiser om å møte nye mennesker og man kommer også langt med et smil og god kontakt med de lokale innbyggene, som selvfølgelig kjenner landet sitt best.