En reiseguide for din første tur til Roma

Roma i et nøtteskall

Roma er uten tvil en av de vakreste byene i verden; hvert år kommer millioner av turister fra hele verden for å se skattene og mesterverkene innen Romansk kunst og arkitektur.

Men en tur til den Evige Byen kan være evig forvirrende for de som besøker for første gang. Denne guiden vil gjøre det enklere å oppleve Roma, den vil tilby mange praktiske råd som vil hjelpe deg å oppleve og nyte byen i all sin prakt.

1) Planlegg reisen i Roma

Siden Roma er slik en turistmagnet er det viktig å velge datoene du skal reise nøye. De beste tidene på året å besøke er april, mai, og sent september til oktober. Midt på sommeren gjør solen og folkemengdene det nesten uutholdelig. Man burde spesielt unngå august fordi det er denne måneden hele Italia har ferie. Å reise for sent eller for tidlig på året kan også være risikabelt fordi åpningstidene til mange av attraksjonene er kortere, og noen er midlertidig stengt.

Flyturer går vanligvis ned mye når ”skuldersesongen” begynner ved tidlig høst, noe som gjør dette til den beste tiden å reise på. Dagene er fortsatt varme, nettene er litt kalde, og turistgruppene og studentgjengene har for det meste forsvunnet.

Om du kan planlegge å bli der så lenge som en uke vil du ikke gå tom for ting å gjøre, og du vil syntes at du reiser hjem for tidlig. Men om du har begrenset tid, ta deg tid til minst fire dager for å se alle Romas hovedattraksjoner. Om du prøver å presse hele byen ned til to dager og du bruker hele tiden på å løpe fra sted til sted mens du tar bilder i en fei vil du bare lure deg selv. Roma ble tross alt ikke bygget på en dag og alt kan ikke sees på en dag.

2) Å ankomme i Roma.

Romas flyplass, Fiumicino ligger 30 km utenfor byen. Den har en togstasjon på innsiden, og derfra kan du reise rett til Stasjon Termini nære bysenteret for omtrent 70 kroner per person, men da vil du trenge å finne en måte å komme deg til hotellet ditt. Om du har med deg masse bagasje, eller om du vil gjøre ting lettere for deg selv, ta en taxi eller få hotellet ditt til å leie en bil og hente deg. Disse alternativene vil koste rundt 300 kroner, men siden det ikke er stressende er det verdt de ekstra kronene. Å leie din egen bil er alltid et alternativ, men til og med om du planlegger å reise til andre deler av Italia, anbefaler jeg ikke å kjøre nære Roma om du ikke har nerver av stål og ferdighetene til en profesjonell racerbil kjører.

rome-388455_640

3) Å sove i Roma

For å komme fullt og helt inn i Romas essens anbefaler jeg å bo på et hotell hvor du bare kan gå ut av hotellet og inn i hjertet av byen. Det er selvfølgelig slik at jo nærmere attraksjonene du er, jo mer betaler du, men tro meg, det er verdt det. Før du bestiller hotell, se på et kart over Roma og finn de hotellene som ligger øst for Tiber elva og vest for Stasjon Termini. Legg også merke til at avstandene på kartet kanskje ikke er så nære som de ser ut som; Jeg bodde en gang på et hotell i det fine strøket Via Veneto og trodde det ville være ganske nære hovedattraksjonene, men det tok en halv time å nå noe som helst selv om det så veldig nære ut på kartet.

Det mest levende stedet å bo i er en på en mils strekning mellom Piazza Navona og Piazza Barberini. Noen rom er dyre, men du vil også kunne finne små familie-eide hoteller i nærheten. Guidebøker er bra for å finne idéer, men du burde også gå på internett for å få de beste tilbudene.

4) Å spise i Roma

Å gå rundt sulten er en ting turister aldri bekymrer seg for når de er i Roma; byen er bokstavelig talt overfylt av bra steder å spise. Det travle området litt sør for de Spanske Slettene er har massevis av dem, og labyrinten av gater mellom Via del Corso og Piazza Navona har også mange. De fleste stedene har utendørsbord og tilbyr omtrent de samme menyene bestående av pasta, pizza, kalv, kylling og noen få sjømatretter. Maten er som regel enkel, fersk og velsmakende, og til og med restaurantene som ser ut til å være turistfeller vil servere bra mat. Om det er vanskelig å velge, er det lettest å først finne ut hva du vil se på mens du spiser, og velg så en restaurant på grunnlag av det. For eksempel, Piazza della Rotonda har mange caféer med utsikt over Pantheon, og Piazza Navone er omringet av restauranter med utsikter over flere fontener.

For de yngre anbefaler vi en kveld med øl på ”Piazza de Campo dei Fiori” nære Pantheon, eller i Trastevere, et vanlig oppholdssted for unge romanere.

Noen få spisetips; først av alt er Roma en av byene hvor restaurantenes husvin er fantastisk. Og selv om jeg anbefaler å lære å bruke noen få italienske uttrykk, snakker nesten hver eneste servitør jeg har møtt i Roma engelsk. Jeg har hørt tyskere og andre europeere kommunisere med italienske servitører på engelsk fordi dette er det språket de har til felles.

Noen nyttige uttrykk for spising er: “Scusi, vorremmo ordinare”, som betyr ”Unnskyld meg, vi vil gjerne bestille”; du kan også spørre etter regningen ved å si “Il conto per favore”; og om maten var god og servitøren har vært flink burde du legge igjen litt tips. Husk at spesielt på sommeren vil Romanske restauranter være åpne til etter ti på kvelden.

RomaCastelSantAngelo

5) Å utforske Roma

Finn frem det nyttige kartet over Roma igjen. Tegn så en diamant med de Spanske Slettene på toppen, Stasjon Termini til høyre, Aventine Åsen på bunnen og Piazza Navona til venstre. 75 prosent av sightseeingen din vil ganske sikkert være innenfor dette området. Og selv om det ikke virker som et så stort område, vil du trenge minst to dager på å se alt inne i diamanten, og tre ville vært enda bedre. For noen aktiviteter slik som å spasere gjennom ruinene i gamle Roma (inkludert Colosseum) kan enkelt ta en helt dag alene.

Flere bemerkelsesverdige severdigheter ligger utenfor diamanten, og disse inkluderer Vatikanstaten (enda en heldagsdestinasjon), Castel Sant´Angelo og Villa Borghese. Romas undergrunn system kan være nyttig når du reiser til disse stedene (se etter en stor rød M ved inngangen til hver stasjon), og en enveisbillett koster mindre enn 5 kroner. Men det finnes også turistbilletter som heter BIT eller CIS som man kan reise hele dagen med. BIT ”Biglietto Turistico Integrato” er en 3-dagers billett som er gyldig til midnatt den tredje dagen som billetten er gyldig, CIS ”Carta Integrata Settimanale” er en som varer en uke.

Både BIT og CIS gir deg ubegrensede turer på Atac eller Cotral busser, undergrunner og noen lokale tog. Billetter selges av tabacchi, som sitter i bygninger med store svarte Ter på hvite eller mørkeblå skilt.

Det finnes også billetter som heter ”Roma Pass” som tilbyr deg transport og to museer gratis, samt rabatter på andre museer og store hendelser i Roma i et 3-dagers pass. ”Roma Passet” er tilgjengelig i alle museer og Turistinformasjoner.

Roma er en by som er best når man nyter den sakte, som en glass med god rødvin. Gi deg selv sjansen til å se den på riktig måte ved å lage en tur plan før du ankommer. Velg en liten del av byen du skal se hver dag, og gi deg selv masse tid til å drikke en kopp cappuccino på en utendørs café eller nyte en kule gelato på en av de mange iskrem kioskene du vil finne.

Et annet hint er å spare attraksjonene nærmest hotellet til slutt; det frister kanskje å gjøre det motsatte, men disse er de letteste severdighetene å se når du begynner å gå tom for tid.

Om det verste tilfellet skjer, og du ikke får tid til å se alt på en tur, bare kast en mynt i Trevi Fontenen før du drar, og legenden sier at du da er garantert enda et besøk i fremtiden.