Ellevill tur til Roskilde!

Forrige sommer tok jeg og noen venner turen med danskebåten til Danmark. Her skulle vi få realisert en årelang drøm ved å oppleve den populære Roskilde-festivalen. Dette ble en opplevelse som sent vil gå i glemmeboken. Her fikk vi se noen av de største bandene, være med på de villeste festene og kjenne på den fantastiske kulturen i nabolandet.

Det sies at nordmenn elsker Danmark. Slagord som at det er deilig å være norsk i nabolandet har blitt en vedtatt sannhet. Ferielandet i sør byr på en rekke tilbud som det er vanskelig å finne maken til i Norge. Derfor tok vi i starten av juli til på turen med ferge over Nordsjøen til København.

Mangeårig drøm
For gjengen har det lenge vært en drøm å få oppleve Roskilde-festivalen som hvert år arrangeres en kort halvtime fra København. De fleste av oss er engasjert i forskjellige bandprosjekter og er lidenskapelig opptatt av musikk. Derfor ble det helt naturlig at vi ønsker å dra til akkurat Roskilde. Da denne festivalen er kjent for å få på plass de beste bandene år etter år. Etter å ha fått bekreftet line-up for årets begivenhet fikk vi raskt kjøpt inn festivalpass til alle sammen. Da var det bare å pakke sekken og komme seg over sjøen.

Danskebåten til København
Det ble tidlig bestemt at vi skulle ta danskebåten. Deler av reisefølget hadde aldri prøvd ut dette tilbudet før og det ble dermed naturlig å velge denne reisemåten. Dermed var alt klar for en morsom kveld ombord på et cruiseskip i særklasse. Vi sjekket inn og fant raskt frem til lugaren. Etter en kort pause dro noen av oss karene ned i salongene for å sjekke ut bartilbudet. Her var det mange alternativer og vi valgte oss raskt ut et sted. Øl kom raskt på bordet og festen var egentlig i gang med det samme. Vi ble sittende i baren noen timer før vi gikk videre til salongen med live band. Stemningen var på topp og bandet spilte cover-versjoner av gamle gode klassikere. Dette ble godt mottatt av hele gjengen da vi alle er svært glade i klassisk rock. Vi sang med av full hals og tok oss raskt ut på dansegulvet. Her var det allerede mange andre som hadde kastet seg ut i swingen. En av gutta tok til slutt motet til seg og gikk opp på scenen. Da han var ganske beruset ble det ikke en helt optimal opptreden og det var en viss latter å spore blnt publikum. Vi ble i baren helt til det stengte og komme oss såvidt tilbake til lugaren. Tidlig neste morgen ble vi vekket og var fremme i kongens by. Solen stod høyt på himmelen i København og alle guttene var klare til å komme seg til Roskilde. Vi gledet oss til resten av turen og hadde allerede erfart hvor gøy det er å ta ferge til danmark.

Sightseeing i København
Siden vi ikke er i København så ofte tok vi en tur på sightseeing i byen. Amalienborg var et vakkert syn og vi tok turen videre til flott bryggeområdet i sentrum. Her er det lagt opp til uteservering og det var deilig å ta seg en pils og nyte finværet. Senere på dagen gikk turen videre til Christiania der vi fikk vår dose alternativ kultur for dagen. Til slutt kastet vi oss på toget til Roskilde og alle var klare for endelig å få oppleve den berømte festivalen.

Roskilde – en fest av dimensjoner
roskildefestival
Vi ankom festivalcampen og satte raskt opp teltene på et tildelt område. Her hadde det allerede vært oppvarming og vorspiel i flere dager. Det var god stemning og vi kastet oss med en gang ut i festlighetene. Dansker er nok mer liberale enn nordmenn flest og dette var tydelig på Roskilde. Her satt de fleste med en kasse øl og ingen var vanskelige å få med på skåling. Det var mye liv og hele campingområdet var med på festen. Slik var det alle dagene og det ble noen harde dager å komme seg opp på.

De beste musikerne
Dagen etter ankomst var det allerede klart for de første store konsertopplevelsene. The Bots og Chinese Man var noen av høydepunktene. Dette er artister vi lenge har fulgt med på og det var ingen tvil i gjengen om at vi skulle få med oss deres konserter. Lørdagen var enda bedre og det var Rihanna og Metallica som skapte mest liv på scenen. På forhånd hadde alle snakket om å få med seg heltene i Metallica og de skuffet på ingen måte. Karene var i fyr og flamme og veldig begeistret for å få oppleve de gamle stjernene på nært hold. Med dansk trommis skulle det vel bare mangle at de ville lage litt ekstra liv på hans hjemmebane. Det var utrolig mange dyktige musikere som opptrådde på festivalen og vi prøvde å få med oss så mange band og artister som mulig. Det ble derfor stort sett konserter hele dagen på ulike scener rundt omkring. Når vi forlot campingen var det hardt å innse at turen til Norge ventet oss. Det var ingen som hadde lyst til å dra fra vårt naboland i sør.

Hjem med båten
Det ble likevel en flott tur med fergen hjem fra København. Som på turen ned var det topp stemning ombord på båten. Det ble noen halvlitere i baren og vi fikk med oss et forykende show ombord. Her var det både dans og sang på høyt nivå. Kvelden fortsatte med besøk på nattklubben ombord. Siden det var siste kvelden tenkte vi at det var like greit å bare slå seg løs. Det førte til at vi såvidt kom oss i seng før fergen ankom Oslo. Vi kom oss såvidt av båten og tok oss til slutt hjem.

Turen til Danmark er en begivenhet jeg sent vil glemme. Roskilde er absolutt en opplevelse for livet og noe jeg vil ta med meg videre. Det beste var at hele gjengen fikk en skikkelig guttetur sammen. Dette har bare gjort oss mer sammensveiset. Vi kan bare takke folket i det vårt fantastiske naboland Danmark.