Driks og tips i Tyskland og Berlin

I Tyskland gir man vanligvis 15 prosent i tips – ofte er beløpet imidlertid tatt i med regningen. Dessuten er det god stil å runde opp når du betaler.

Berlin

Cafe-driks
“Alle gastronomer, jeg kjenner, beklager seg over nordmenn som av prinsipp aldri gir tips”. Slik skrev PR-konsulent og forfatter Randi Bech i et innlegg på Facebook-sidensin for noen tid siden. Etter å ha bodd i Berlin i to tiår opplever hun i stigende grad at nordmenn blir upopulære blant berlinerne – blant annet på grunn av det med de manglende tipspengene.

Her en guide til hvordan du gir tips i Berlin.
Når gir du tips?

Akkurat som i Norge handler det hovedsakelig om restaurantbransjen. Har du sittet og nytt et måltid mat kommer du ikke utenom driksen. Det samme gjelder hvis du bare har fått et øl, en is eller en kopp kaffe.

Kjøper du derimot en China-boks på et u-bahnstation eller en kopp kaffe i en av de mange små kioskene – de såkalte “Spätis” – gis det normalt ikke tips. Står det et glass på disken til tips pleier man likevel å kaste eventuelle vekslepenger/småmynter i, men det er altså ikke noe must.

I Berlin vil du oppleve at det forventes tips på steder hvor vi ikke er vant til det. Det er for eksempel like viktig å gi litt ekstra til drosjesjåføren som til kelneren og hos mange frisører står det også et glass på disken med påskriften “Danke” i forventning om tips.

Hvorfor er det så viktig å gi tips?

I Norge skal det ofte virkelig god service eller en helt spesiell opplevelse til før vi finner fram tipsen. I Tyskland er det annerledes fordi servicejobber som kelner, drosjesjåfør eller frisør er svært dårlig betalte. Lønnen for ansatte i for eksempel restauranter og kaféer ligger typisk på 5-8 euro i timen. Tips er derfor et nødvendig supplement til lønnen, hvis en kelner eller bartender skal få økonomien sin til å henge sammen.

Hvor mye bør du gi i tips?

Gi tips i Tyskland

Gi tips i Tyskland

Som hovedregel bør du alltid gi minst 10 prosent, som anses som minimumsgrensen. 15 prosent er godt tips, og 20 prosent driks er tegn på at du har hatt en fantastisk opplevelse, som du virkelig setter på pris.

For det meste gir det mening å runde opp – får du for eksempel en regning på 32 euro, runder du opp til 35 euro. Du skal ikke være redd for å gi for mye tips. Gode tips blir ikke oppfattet som skryt, men vil derimot bli blitt imot med stor takknemlighet.

Hva bør du absolutt IKKE gjøre, når du gir tips?

Du bør aldri gi mindre enn 10 prosent i tips. For lite tips er faktisk nesten verre enn ikke å gi noe fordi det kan oppfattes som en fornærmelse. Unngå også å gi de små myntene. 20-cents-myntene kan til nød gå, men unngå å gi mindre. Helt forbudt er det å betale utelukkende med helt små mynter. De er til besvær for personalet og stort sett ikke verdt noe, så motstå fristelsen og BLI av med småpengene et annet sted – som finnes for eksempel godteriautomater på stort sett alle u- og s-bahnstationer, du og barna skal nok finne en måte å bruke overskytende penger på!

Betal litt for den gode servicen. Akkurat som i Norge er det med tips en frivillig sak – en måte å uttrykke tilfredsheten sin på. Det kan være driks i restauranter, på hotell, i taxien, i garderoben, på toaletter og hos frisøren. Noen medarbeidere er så elendig lønnet at drikkepengene ikke er helt uvesentlige. Det bør du respektere.

Bor du på et dyrt hotell vil det være noen som sleper bagasjen din. Det er slik det er og det er ikke noe verdensvant å dra vesken ut av hendene på portieren.

Det er ikke unormalt at man gir 1-2 euro pr stk. bagasje her, og legg gjerne 2-3 euro til stuepiken. Det er du selv som har valgt det dyre hotellet. På restauranter er det typisk å runde opp med 5-10 prosent og betaler du med VISA-kort er det bra å huske å ha litt ekstra med i kontanter til tips. I garderober sier de heller ikke
nei takk til driks når de passer på jakken din, vesken eller en ytterfrakk. 0,50-2 euro er passende. I taxier runder du opp med 5-10 prosent. Gjerne slik at det passer med et rundt beløp. Frisøren får ikke mye lønn for innsatsen sin med saksen. Så er du nok snillo gir du 5-10 prosent ekstra til frisøren.