– Det er helt og holdent opp til deg selv hvor mye du vil tipse.
Vanligvis runder man opp til nærmeste hele euro når man er på kafé, restaurant eller tar drosje.
Hvis prisen for eksempel er 6,90 euro er det vanlig å legge på litt ekstra, slik at man betaler for eksempel 7,50, får vi opplyst ved Den greske stats turistbyrå.
På hotell er det også opp til deg selv om du ønsker å tipse personalet.
———
I Hellas er det helt opp til en selv hvor mye man vil gi i tips. Men en tommelfingerregel på 10 % blir ikke helt feil.
Alternativt kan man runde opp til nærmeste hele euro hvis man er på kafé eller restaurant. Blir beløpet for eksempel 6,90 er det imidlertid fin stil å legge til litt ekstra, f. eks opp til 7,50 euro. Kjører man taxi er det forventning om driks fordi prisene har steget en del, og stort sett ingen kjører med taksameter.
——
Det er harde tider i Hellas, særlig for drosjesjåfører. Derfor er det god stil å runde opp regningen på taxiturer og for øvrig gi mer enn 10 prosent i tips til annet servicepersonale.
—–
- Stuepiken: Man sier typisk 2,50 euro (18,50 kr.) pr. person pr. uke.
- Pikkoloen: 1 euro (ca. 7,45 kr.) pr. koffert, men ikke let etter en pikkolo. Antallet pikkoloer utenfor Aten kan telles på en hånd.
- Kelnere: Det forventes ca. 10 prosent av regningen – selv om det er inkludert service.
- Taxi: Det er – på grunn av monopolisering – dyrt å kjøre i taxi. Ingen kjører etter taksameter – prisen avtales på forhånd. På lengre strekninger er prisen som regel på f.eks. 57, 68 eller 69 euro – en prissetting som frister kunden til å runde opp til nærmeste 10 euro. Den går ikke grekerne ikke selv på…
- Frisøren: Ingen tips.
- Kommentar: tips er ikke lengre et spørsmål om overlevelse på Kreta og Rhodos. Selv om arbeidsløsheten er stor er lønningene nå så gode at man sjelden ser en fremstrakt servicehånd. Den siste kurven til småmynter er også fjernet fra bussenes dashboard. Grekerne gir ikke tips, men det gir noen sure miner når tyskere og franskmenn mener at de heller ikke skal gi noe…