Cinque Terre i Italia – Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza og Monterosso

Liker dul klippeidyll, skjønne pastellfargede hus, himmel og hav i skjønn forening – alt sammen omfavnet av grønne fjellrygger, bølgende vinranker og en fabelaktig utsikt – så er området Cinque Terre i Nord-Italia stedet å dra til!

Fem byer utgjør Cinque Terre, som er på UNESCOs verdensarvsliste

Cinque Terre huser de fem byene Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza og Monterosso. Byene samt det omkringliggende området har status av å være en nasjonalpark, men ikke bare det. Cinque Terre er også opptatt på UNESCOs verdensarvsliste og tiltrekker hvert år mange tusen besøkende som fortrylles av områdets skjønnhet, dets skrånende terrasser og gode vandremuligheter.

De fem byene knyttes sammen av et stisystem, og stienes vanskelighetsgrad varierer mellom byene: Den populære “Kjærlighetssti” (Via del Amore) mellom Riomaggiore og Manarola er f.eks. egnet for rullestolsbrukere, mens øvede vandrere kan bli utfordret i det vanskelige, men vakre terreng mellom Vernazza og Monterosso. En rute, hvor vinranker og olivenlunder pryder landskapet.

Har du mot til å gi deg i kast med hele stisystemet – kalt “Den blå sti” – kan du regne med å tilbakelegge mer enn 10 kilometer og bruke 5-6 timer. Mange av de mindre trafikkerte stiene i Cinque Terre er gratis å vandre på, mens du for å trå på de mer populære betaler et gebyr. Mange velger imidlertid å kjøpe et vandrepass som utover å gi adgang til alle stier også gir deg retten til fritt å benytte tognettet mellom byene. For litt ekstra kan du også inkludere ubegrenset bruk av båtene som legger til nede ved kysten. Fra vannsiden kan du beundre Cinque Terres kyst med de fargerike husene som tar seg særlig vakkert ut fra sjøen.

cinque-terre-italia

Nær Cinque Terre ligger en rekke andre interessante byer, blant annet Sestri Levante. Her oppholdt H. C. Andersen seg i en periode, og byens flotte bukt har fått navn etter dikteren og kalles “Eventyrbukten”, Baia delle Favole. I den vakre kystbyen Portofino kan du nyte en cappuccino, mens du ser etter kjente ansikter, for Portofino er om noe en by som tiltrekker kjendiser fra hele verden.

Ligurien, regionen hvor Cinque Terre ligger, har ut en lang kystlinje mot det Tyrrhenske Hav, og strekningen kalles Italiens Riviera. Reiser du langs Liguriens kyststrekning, kan du oppleve henrivende kystbyer som Camogli, Moneglia, Santa Margherita Ligure, Savona og San Remo som lokker med strand, summende marinaer, svaiende palmer og hyggelige kaféer under åpen himmel.

Ligurien er kjent for sin olivenolje- og pestoproduksjon samt for sine gode brød; foccacia og farinata. Fisk og skalldyr er ofte å finne på menyen, og rettene kan med fordel nytes med de lokalt produserte vinene – f.eks. en av de vinene som er dyrket i nasjonalparken Cinque Terre.