Chania – Vest-Kreta

Kreta er Hellas’ største øy og byr på mange gode opplevelser, både kulturelt og naturmessig. Øya er 280 KM lang og ca. 60 KM på det bredeste stedet og den store avstanden fra øst til vest gjør at det er stor forskjell fra den ene enden til den andre. Kreta har en spennende historie, øya har vært bebodd siden år 7000 f.kr. og ansett derfor som den vestlige kulturens vugge. Det var minoerene, kalt opp etter Kong Minos, som den gang satte preget sitt på øya. Den minoiske kulturen forsvant og så vidt vides var Kreta ikke invadert av verken perserne eller Alexander den Store.

Webside

Derimot overga Kreta seg til romerne i år 67 e.kr. og var senere underlagt bysantinerne, venezianerene, tyrkerne og under 2. verdenskrig tyskere. Kreta fikk friheten sin ved krigens slutt og har siden utviklet seg til ett av Europas populæreste reisemål, takket være det herlige klimaet, den avvekslende naturen og ikke minst den svært gjestfri befolkning.

Chania er med sine 65000 innbyggere Kretas nest størsde by, og engang øyas hovedstad. Utgravinger viser at området har vært bebodd så langt tilbake som i minoisk tid, men i dag er det særlig den venetianske perioden som setter sitt dominerende preg. I oldtiden het byen Kydonia, men tyrkerne endret navnet til Khania da de erobret den i 1645. Chania har etter hvert vokst seg stor og trafikken er intens og kaotisk, det er i den gamle bydelen Kastelli, byen er mest sjarmerende. Fra den sterkt trafikkerte gaten, Skalidi, ved 1866-plassen, løper Halidon, en lang gate som går gjennom bymuren og ned til den venetianske havnen. Halidon er fylt med forretninger på begge sider av veien og her er riktig mange mennesker i høysesongen. Litt pusterom får man likevel på plassen midt på gaten hvor byens pene katedral ligger. Gaden løper som nevnt like til havnen ved plassen Elektrisitet. Venizélou, hvor tilbudet av restauranter og forretninger fortsetter. Går man temmelig av havnekaia kommer man forbi Janitsjar-moskeen fra 1645 som i dag brukes som turistinformasjon. Går man videre til innerhavnen kan man se de gamle venetianske arsenalene.

Venizélou kan man også gå ad den sjarmerende havnepromenaden som man så ofte ser på bilder. Her er fylt med restauranter og kafeer, men prisene er satt noe i luften i forhold til resten av byen. Den store røde bygningen ytterst på kaia er Chanias sjøfartsmuseum, åpent fra 10.00-16.00, entre 2 euro. Bak ved havnen, i de smale smug, finner man et vidunderlig miljø, galleri, forretninger med brukskunst, små pensjoner, restauranter og privatboliger gjemmer seg i de pene venetianske husene. Det er også her man finner det arkeologiske museet, som ligger i San Francesco basilikaen, åpent fra tirsdag i søndag fra 8.30-15.00, entre 3 euro. Det er inngang fra Halidon. Går man litt lengre vekk fra havnen, like vet den den gamle bymuren, støter man inn i Shiavo bastion. Den liten gåturen her oppe er da verdt å ta med, ikke pga. selve bastionen, men utsikten over byen er ganske glimrende. Fra Halidon løper den smale gågata Skordylof mot øst. Et sant shoppingparadis noe som fin avspeiles av de fleste turistene som finner vei hit.

For enden av Skordylof, kan man gå ca. 100 meter lengre fram til Chanias berømte markedshall, som skulle være en kopi av den i Marseille. Hallen er korsformet og ikke særlig stort, men her er en skjønn stemning, olivener, fetaost, krydder, honning, tøy og suvenirer er noen av de tingene som selges her. Men også enorme sverdfisker, kjøtt av kanin og geit ligger til skue i butikkene. Går man utav markedsbygningen motsatt hvor man kom inn er man ute i den nye bydelen på plassen S. Venizélou og Hovedgaden Skalidi. På gaten overfor, Tzanakaki, finnes postkontor og turistbyrået. Et par hundre meter lengre framme ligger på venstre hånd en liten park hvor man kan de den kretiske villgeiten kri-kri. Det nye Chania er så godt som blottet for interessante ting, den ligner enhver annen større gresk by med bråk, kaos og altfor mange biler.

Badebyene vest for Chania er stort sett blottet for lokalstemning, men prøv endelig å ta en tur inn i baklandet, man skal ikke så langt før suvenirboder og turister er skiftet ut med olivenlunder og grekere.

Agia Marina/Kato Stalos: Agia Marina og Kato Stalos, ca. 8 KM fra Chania, ligger umiddelbar etter hverandre og er enda to badebyer på den sterkt traffikerde kystveien som løper fra Chania mot vest. Faktisk består byene stort sett bare av denne alene veien med supermarked, forretninger, restauranter og hotell på begge sider av veien. Byenes puls er den lange lavvannede sandstranden, som er ganske god og med klart vann, et par steiner kan likevel sees her og det. Solstoler og parasoller kan bli leid for 4-5 euro pr. dag på hotellene eller ett av de fleste strandbar. Små sideveier fører fra kystveien inn i annet, også her finner man små pensjoner, men heldigvis også grekernes egne hus som gir området en smule lokalkoloritt.

Platanias: Platanias fortsetter hvor Agia Marina lukker, bebyggelsen blir gradvis litt tettere og plutselig er man på byens lite torg som fungerer som sentrum. Utvalget av restauranter og forretninger avviker ikke vesentlig fra de andre badebyene i området, til gjengjeld har Platanias et noe mer velutviklet natteliv, her finnes en del bar og et par diskotek. Fra den traffikerde kystveien går det atskillige små sideveier ned til stranden, minimarked og særlig hotell/pensjoner ligger her som perler på en snor, flere direkte på stranden. Det er leie av solstoler og parasoller for 4-5 euro pr. dag og forskjellig slags vannsport som paragliding, jetski og bananbåter kan bli prøvd. Platanias strand er med fin sand, men det blir svært rask dypt. Ved Platanias blir det bak ved kystområdet temmelig kupert, hus er bygget oppad fjellskråningene i det der i daglig tale kalles Up Platanias. Her ligger for øvrig en del restauranter med en forrykende utsikt over kysten. Platanias virker mer som en “by” enn Agia Marina da bebyggelsen er langt mer konsentrert. Særlig på kystveien vest for torget er det veldig livlig om kvelden.

OVERNATTING
Det er masser av overnattingsmuligheter i Chania, også selv om man kommer uten å ha forutbestilt. I den gamle bydelens smale smug ligger atskillige små pensjoner, hyggerlig kan man nesten ikke bo. Badebyene vest for Chania er mest basert på charterturisme, de fleste danske reisebyråene arrangerer reiser til Vestkreta, se f.eks. hos Spies reiser, det har et stort utvalg. Mange overnattingssteder er små pensjoner som ofte er familieeide, det er som regel enkle, men hyggelige steder med en familiær atmosfære. Ved Platanias og Agia Marina er det dukket større hotell opp, ofte med svømmebasseng og andre fasiliteter. Du kan booke hotell online hos hotels.com eller bedfinder.com, begge har et stort utvalg av overnattingssteder overalt på Kreta. Dansk Fri Ferie har et fint utvalg av ferieboliger på kysten.

TRANSPORT
Kreta har et glimrende bussnett. Fra badebyene kjører det ca. hvert 10. minutt buss inn til Chania by. Man stiller seg bare ved busstoppstedet og rekker ut en arm like så ved sjåføren han skal stanse. Betaling skjer til konduktøren. Fra Platanias/Agia Marina/Kato Stalos koster det 0.90-1.20 euro å komme til Chania. Når man skal den andre veien er det straks svor, rutenummer bli ikke funnet, så man stiller seg bare opp på busstasjonen i Chania og venter på at bussen til Stalos/Platanias blir annonserte over høyttaleren. Samme prinsipp gjelder med alle de andre bussrutene til f.eks. Elafonissi, Kastelli, Omalos, Stavros og Heraklion (via Rethymnon). Billetter kan bli kjøpt i bussen. Taxi er en annen mulighet, som kjøres etter taksameter og prisen for en tur fra badebyene til Chania er 8-11 euro. Kreta har gode fergeforbindelser til de andre greske øyene og fastlandet. Fra Chanias havn i Souda er det forbindelse til Piræus, Thessaloniki og Santorini. Fra Kastelli (Kissa-mos), er det forbindelse til bl.a. Kithira, Piræus og Kalamata. Se nærere på Greekferries hjemmeside: http://www.greekferries.gr. Man kan også leie bil, store firma som Hertz og Avis er representert på øya. Man skal som regel være 21 år for å leie bil. Fra Chania er avstanden til Heraklion 137 KM, til Rethymnon 58 KM og til Paleochora 75 KM.

———————————
Hjemmeside
Webside
hjemmeside
———————————-

MAT & DRIKKE
Prisnivået på restaurantene er ganske rimelige, en hovedrett på vanlig restaurant fås fra ca. 45 kr.. Som alltid kan det bli gjort mye dyrere, særlig når det skal biffs og annen “turistmat” på bordet. Det finnes restauranter av enhver slags, utover de fleste tavernaer kan man spise både italiensk og kinesisk. Det greske kjøkkenet er likevel ganske glimrende, mynte, basilikum, kanel og muskatnøtt er noen av de krydderne som blir brukt. En tur ut i nattelivet er ikke noe billig fornøyelse, prisene er stort sett som i Danmark. Det er de også i supermarkedene når det gjelder dagligvarer, ofte er de til og med dyr! Her er det en håndfull restauranter jeg kan anbefale:
Dexameni: Enkelt, billig gresk taverna i Kato Stalos med utsikt over kysten. Ligger ca. 600 meter inne i landet, sideveien ved Rocky Pas’ minigolf fører opp der.
To Kamari: Glimrende restaurant med allsidig meny. Ligger på hovedgaten i Kato Stalos, så her er også en del trfikstøj.
Mithos: Utmerket taverna med mange forskjellige retter, ligger på hovedgaten i Agia Marina. Tafikstøj!
Pyramis: Liten taverna med god gresk mat, ligger på hovedgaten i Kato Stalos. Trafikkstøy!
Milonas: Større taverna i Agia Marina, bred meny. Ligger på hovedgaten i Agia Marina.

STRENDER
Funnet det masser av på Vestkreta, utover dem i badebyene, kan Balos-lagunen på Gramvousa halvøy og Elafonissi på sydkysten bli anbefalt. Det er mulig å bade fra stort sett hele kysten, flere steder er det likevel mange steiner.

AKTIVITETER/FORLYSTELSER
Limnpoulis: Enorme vannland like sør for Chania på veien mot Omalos. Her er vannrusjebaner, lekeplass, underholdning, restauranter osv.. Åpent daglig i høysesongen fra 10.00-18.00.
Minigolf: Rocky Pass, stor opplyst bane i Kato Stalos. Kafe finnes også. Alaloum minigolf i Agia Marina. her er også liten lekeplass. I Platanias finnes bane ca. 200 meter vest for torget.
Båtturer: Fra havnen i Chania arrangeres båtturer langs kysten og til de små øyene Theodorou & Lazaretta. Glasbundsbåde finnes også.
Mini-tog: Kjører forskjellige turer fra Platanias/Agia Marina.
Lekeland: Med bl.a. hoppeborg funnet i utkanten av Platanias mot Agia Marina.
Vannsport: Arrangert på strendene i badebyene, bl.a. bananbåter, parasailing og vannski.
Dykking: Flere steder langs kysten, også på havnen i Chania.

Utflukter

DEN VESTLIGE KRETA
En tur rundt på det vestlige Kreta er en fantastisk opplevelse. Enorme olivenlunder, enorme fjellmassiv, superstrender og avsides landsbyer er noe av det som er i vente. Det viktigste er å anskaffe seg et nytt kort over øya, aller best er det hvis bynavna står med både greske og latinske bokstaver. Deretter er det faktisk bare å velge ut seg en rute og det man ønsker å se er jo helt individuell. Det kunne f.eks. være St. Johns kloster ved byen Marathekefala, ca. 12 KM fra Platanias. Klosteret ligger i en grotte og kort fortalte går historien på at St. John flyktet her oppe for å skjule seg for fiendene hans som ville slå i hjel ham for troen hans. Klosteret blir fremdeles brukt og her oppe fra har man en fantastisk utsikt over olivenlundene og kysten. Kjører man videre ad kystveien kan man i byen Kolimbari svinge til høyre opp til klosteret Moni Gonias (ca. 2 KM), oppført i 1618, men ødelagt igjen da osmanene angrep Kreta i 1645. Det nåværende klosteret er fra 1662, men restaurert flere ganger, sist i 1884. Moni Gonias er fremdeles i bruk og svært vakkert, særlig utsmykkingene med de fleste ikonene. Gratis entre, men husk å ha dekket til skuldre. Tilbake på kystveien kjører man mot Draponias og Kissa-mos (Kastelli), hvor det begge steder er muligheter for aftiker inn i landet til de små byene og fjellene. F.eks tur gjennom Potamida, Voulgaro og Topolia med de pene kløftene og fjellmassiv.

Kjører man videre ad kystveien forbi Kissa-mos (Kastelli), kan man ta en hard, men spennende tur opp på den nordlige delen av Gramvousa halvøy og Balos lagune, en vidunderlig strand. Hit er det for øvrig båtturer til daglig fra Chania. Er turen til Gramvousa for lang kan man som alternativ fra byen Platanos ta sideveien til Falarsarna, engang i hellenistisk tid en viktig by, men i dag kommer turistene for den 200 meterne brede hvite sandstranden. Her er det leie av solstoler og parasoller og masser av p-plasser. Videre sørpå kommer man forbi små hyggelige landsbyer og man kan være heldig å møte en geiter- eller saueflokk. Ved byen Kefali kan det varmt bli anbefalt å ta ned turen eller Vor Frue av Guldtrappen, som klosteret heter, etter de 90 trinnene som er opp der, NIL. Det ligger vidunderlig vakkert helt ut til Kretas vestkyst. Det er gratis adgang til klosteret og en liten suvenirbot finnes også. Veien videre sørpå går like ned til byen Elafonissi og stranden av samme navn. Elafonissi er sannsynligvis en av Europas beste strender med det klareste turkisblått vannet. Her er det lavvanne med små laguner og det er ikke merkelig at Elafonissi blir kalt Kretas Maldivene. Stranden er etter hvert temmelig overrent, men stadigvekk anbefalelsesverdig. Det er leie av solstoler og parasoller for 8 (!!) euro pr. dag. Men hvorfor ikke bare kaste et håndkle i det lekre sanden. Her er det stor p-plass, men kom tidligere! Taverna og toaletter finnes også.

Fra Elafonissi kan man kjøre videre ad knapp så god vei til den nyere feriebyen Paleochora, som i sin tid var hippienes foretrukkene by på Kreta. I byen kan man se restene av en venetiansk festning som ble ødelagt ved et sjørøverangrep i 1539. Paleochora er et glimrende sted å gjøre holde for litt lunsj. Det er de fleste små fjellbyer faktisk også, de fleste har en taverna hvor man er mer enn velkommen. Veiene er for det meste gode på øya, det samme kan man ikke si om skiltningen som er temmelig mangelfull. Man skal ikke regne med at de lokale overholder fartsgrensene og de overhaler gjerne på de mest vanvittige stedene, det er visst ikke helt feil å si at det er anarki på de greske veiene. Men en opplevelse, det er det!

SAMARIAKLØFTEN
På den vestlige delen av Kreta ligger Samariakløften som er ett av øyas mest besøkte utfluktsmål. Kløften er ca. 18 KM lang og Europas lengste naturkløft. Er man den seige typen så tar man hele turen gjennom kløften til det libyske havet. Det er en fantastisk natur med de bratte klippeveggene på hver side av den liten stien, enkelte steder er den svært smal, helt ned til tre meter. Man kan også velge å ta den noe kortere ruten hvor man seiler fra Chóra Sfakion til kløftens utmunning. Har man det vanskelig med varmen er den korte ruten klar å anbefale. Det er et must å ta med et par gode sko, masser av vann og evt. en matpakke. Det er adgang til kløften fra klokken 6.00 og det er en god ide å ta avsted så tidligere som mulig pga. varmen. Det koster 3.50 euro å få adgang og det finnes masser av tourleverandører i Chania. Når man nå likevel er i Chóra Sfakion kan man passende besiktige den flott venezianske festningen Frangokastello fra 1371. Stedet har gjennom mange år vært hjemsted for de mest nasjonalistiske kreterne, både under den tyrkiske besettelsen og ikke minst under 2. verdenskrig.

KNOSSOS
Knossos er Kretas største turistattraksjon. Det store ruinområdet er restene av Kong Minos’ palass bygget ca. 1600 f.kr. Det var den engelske arkeologen Arthur Evans som oppdaget området i år 1900 og han brukte deretter 35 år av livet sitt på utgravingene. Store deler av Knossos er rekonstruksjoner som Evans mente det må ha sett ut i storhetstiden sin. Det er så langt fra adgang til alt på området som godt kan virke litt forvirrende, ikke sjelden ender man i en blingyde når man går rundt. Også skiltning kunne være bedre, det kan bestemt bli anbefalt å kjøpe et kort over området. Knossos’ hodeattraksjon er tronsalen hvor Kong Minos gamle alabasttrone står. Det er ikke lengre adgang til den originale tronen, men en kopi i tre er stilt opp som erstatning. Minst like spennende er dronningens Megaron, hvor man kan se noe av minoene veggutsmykking. En kopi av tronstolen står i salen og de tilstøtende rommene menes å være pålædningsværelse og badeværelse. Det er for øvrig i dette området man får det beste inntrykket av de sanitære forholdene man hadde den gang.

I motsatte hjørne av hvor Dronningens Megaron ligger, finner man Kongeveien, også kalt Europas eldste vei. På begge sider lå det boliger og man mener at at den gikk helt til Heraklion. Kongeveien løper lik opp i det Evans kalte teateret, men om den også ble brukt som sådan er tvilsomt, det er temmelig lite. Knossos er et ruinområde i bokstavlikeste forstand, det kan være vanskelig å forestille seg det de forskjellige rommene er blitt brukt til, men ifølge Evans er her bl.a. verksteder, forrådskammer og skattkammer. Fra Heraklion kommer man lett til Knossos. Det kjører buss (linje 2), hvert 10. minutt i høysesongen fra busstasjonen ved havnen (pris ca. 1 euro). Omkring hovedinngangen ligger de vanlige suvenirbodene, minimarked og restauranter. Husk for øvrig masser av vann og en skyggelue til hodet, som er bare få steder med skygge. Entre til Knossos: 6 euro.

Været
Været på Kreta er deilig med dagtemperaturer om sommeren på 28°- 32°. Av og til blir øya truffet av varme vinder fra Sahara hvilket kan gi temperaturer på 35°- 40°. Vårer- og høstmånedene er som regel gode med stabilt vær og dagtemperaturer på 22°- 28°.

HØYESTE GJENNOMSNITTLIGE TEMPERATURER OG SOLTIMER:

Jan Feb Mar Apr Mai Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Dag 14° 16° 17° 18° 22° 26° 29° 29° 26° 23° 20° 17°
Natt 10° 12° 13° 16° 20° 21° 21° 19° 17° 14° 12°
Soltimer 6 6 7 8 9 10 12 12 9 8 7 6

Fakta
Religion: Gresk-ortodokse
Innbyggertall: ca. 10 millioner (Chania ca.65000)
Hovedstad: Athen
Valuta: Euro, 10 Euro er ca. 75 kr.. Se aktuell kurs her. De mest vanlige kredittkortene aksepters (Visa & Mastercard). Kontantautomater i Badebyene.
Veien til Vestkreta: Kreta er et typisk charterreisemål i sommermånedene og stort sett alle reisebyrå har avganger hit. Med rutefly kan man fly med Olympic til Athen og herfra videre til Chania.
Flytid: 3 T-er. 20 min.
Lufthavn: Liten flyplass av nyere dato. Dårlige venteareal og begrensede innkjøpsmuligheter.
Innreisekrav for danske statsborgere: Hellas er med i Shengen-samarbeidet så i teorien skulle det ikke være nødvendig med pass, men det anbefales likevel å ta med det.
Mobiltelefon: TDC: Ingen problemer. Sonofon: Ingen problemer.
Pille-pass: Pille-pass skal bli hatt for å ta med viss medisintyper, som oftest de som er merket med det trekantete advarselsmerket. Pille-passen fås på apoteket og du skal ta med de pillene det dreier om seg og det vanlige passen. Det er gratis å få laget pillepassen.
Tidsforskjell: Sommer 1 time/Vinter 1 time
Turistspråk: Engelsk

Leave a Reply

Your email address will not be published.