Bybeskrivelse av Berlin

Selv om Berlin formelt ble forent oktober 1990, vil den i lang tid være preget av sin historie som en delt by. Store byggearbeider er blitt gjennomført, særlig i sentrum ved den tidligere sektorgrensen, der Berlinmuren stod, i Spreebogen der Riksdagsbygningen ligger, ved Pariser Platz med Brandenburger Tor, sør for denne området med det store Holocaustmonumentet og videre ved Potsdamer Platz / Leipziger Platz. Også ved Alexanderplatz er det skjedd store endringer, likeledes i forbindelse med nybyggingen av Berlin Hauptbahnhof Lehrter Bahnhof. Ombyggingen av Riksdagsbygningen for Forbundsdagen, med ny plenumssal og stor glasskuppel på taket, ble gjennomført etter tegninger av Foster and Partners (1999). Her er det også kontorer for departementer og regjeringen. En ny bolig for forbundskansleren, Kanzleramt, tegnet av Axel Schultes, stod ferdig i 2001. Lenger øst skal Hohenzollernes gamle byslott, som ble revet etter den annen verdenskrig, gjenoppføres. Her anla DDR-myndighetene sitt Palast der Republik (revet 2008) med Marx-Engels-Platz foran. Berlin har en fellesnordisk ambassade, den første i sitt slag, ferdigstilt 1999.

Vest-Berlin hadde ikke noe bysentrum 1945. Etter krigen utviklet sentrumsfunksjonene seg rundt ruinene av Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche og Kurfürstendamm, som ble byens travleste hovedgate. Rådhuset ligger i Schöneberg, sør for sentrum. Tiergarten var tidligere den store promenadeplassen for berlinerne. Her ligger den 67 m høye Siegessäule, til minne om krigene 1864–70, og Kongresshalle, bygd 1957. Arkitekter og planleggere fra mange land bidrog til gjenoppbyggingen av boligområdene etter krigen. Spesielt kan nevnes bydelen Hansa-Viertel, skapt av arkitekter fra fjorten land, blant dem Aalto, Gropius og Niemeyer. Bemerkelsesverdig er også Nikolaiviertel (i øst) som ble bygd rundt Nikolaikirche i 1981–87 og forener restaurerte og nye bygninger til et sjarmerende gamlebykvarter, og Karl-Marx-Allée som i 1950-årene ble utformet etter mønster av sovjetisk arkitektur.

Viktige rekreasjonsområder er Müggelsee, Tegeler See, Grunewald med sjøer for bading og seiling, og Wannsee med kilometerlange sandstrender.

Den tidligere paradegaten Unter den Linden strekker seg fra Schlossplatz til Pariser Platz og portalbygningen Brandenburger Tor. Derfra heter gaten Straße des 17. Juni, og fortsetter gjennom Tiergarten. Brandenburger Tor står på den tidligere sektorgrensen. I 1960-årene ble gaten ført tilbake til noe nær fordums prakt, og bygninger som det statlige operahuset ble restaurert. Det tidligere Øst-Berlin omfatter for øvrig den eldre delen av Berlins sentrum. Utbyggingen etter krigen hadde tyngdepunktet ved Karl-Marx-Allee og Alexanderplatz, med Berlins gamle rådhus (1868). Alexanderplatz, sentrum i øst, domineres av det 365 m høye fjernsynstårnet, bygd 1969, og Hotel Berlin med 39 etasjer.