Bilder fra Yerevan – reise

Jerevan, Erevan, Yerevan, hovedstad i Armenia, ca. 20 km fra grensen mot Tyrkia, ved elven Rasdan, ca. 1000 moh.; 1,1 mill. innb. (2006). Viktig administrativt og kulturelt senter. Betydelig industri, med bl.a. produksjon av kjemikalier, syntetisk gummi, bil- og traktordeler, maskiner, aluminium m.m.

Sete for armensk statsuniversitet (1920), konservatorium, museer, opera, teatre, stort bibliotek m.m. Her oppbevares Matenadaran, en samling på 10 000 armenske håndskrifter og bøker, de eldste fra 400-tallet. Byen ligger vakkert til, omgitt av frukthager og med storslått utsikt til Ararat (5137 moh.) i Tyrkia. Til de historiske minnesmerker hører ruinene av 600-talls kirken Zvartnots.

Jerevan er en svært gammel by. Den ble bygd omkring et fort som er omtalt på 600-tallet f.Kr. Byen var senere vekselvis under tyrkisk og persisk kontroll. Viktig handelsplass fra 1400-tallet. Erobret av russerne 1827.

 • Bilde Yerevan

 • Yerevan bilde reise
  Bilde Yerevan 1
 • Yerevan bilde
  Bilde Yerevan 2
 • Yerevan bilde reise
  Bilde Yerevan 3
 • Yerevan bilde
  Bilde Yerevan 4
 • Reisebilder Yerevan

 • Yerevan bilde reise
  Reisebilde Yerevan 5
 • Yerevan bilde
  Reisebilde Yerevan 6
 • Yerevan bilde
  Reisebilde Yerevan 7
 • Yerevan bilde reise
  Reisebilde Yerevan 8
 • Yerevans historie begynner omkring 782 f.Kr. da festningen Erebumi ble bygget. Stedet hadde strategisk betydning med beliggenheten sin ved Silkeveien, den viktigste handelsruten mellom Europa og Asia. Jerevan har vært kontrollert av både arabere, persere og det Osmanniske Rige før Russland annekterte byen i 1828. Mellom 1917 og 1991 var det en del av Sovjetunionen.

  Geografi

  Jerevan er beliggende i det østlige Armenia i den nordøstlige delen av Ararat – dalen. Den øverste delen av byen er omgitt av fjell på tre sider, mens den på sørsiden går ned til breddene av elven Hrazdan. Hrazdan deler Jerevan i to med en pen dyp elveseng. Byen ligger i en høyde rekkende fra 900 to 1.300 M-er OHO.

  Som Armenias hovedstad er Yerevan ikke en del av noen Marz (“provins”). I stedet grenser den opp til følgende marzer : Kotayk (nord), Ararat (sør), Armavir (sørvest) og Aragatsotn (nordvest).
  Utvikling

  Nylig har Jerevan gått i gjennom en utvikling og omlegging av mange bygninger, da gamle bygninger fra sovjet-perioden er blitt erstattet av ny. Denne byfornyelsen er blitt møtt av motstand og kritikk fra noen beboere.

  Kultur

  Som sentrum for armensk kultur er Jerevan hjemsted for Jerevan Statsuniversitet (1919), det armenske Videnskabsakademi, et historisk museum, et operahus, et musikkonservatorium og flere tekniske institutt. Matenadaran – arkivene inneholder en rik samling av verdifulle antikke armenskene, gresker, assyriske, hebraiskene, romerske og persiskene manuskript. Jerevan har flere store offentlige bibliotek, et antall museums og teatre, botaniske og zoologiske hager.

  Turisme

  To store turistattraksjoner er operahuset, ruinene av en Urartu – festning og en romersk festning. Det Armensk Marriott Hotell er beliggende i hjertet av byen ved Republikk-plassen (også kjent som Hraparak).

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.