Bilder fra Yamoussoukro – reise

Yamoussoukro, hovedstad i Elfenbenskysten, ca. 220 km nordvest for Abidjan; 200 700 innb. (2005). Markedsby. Byens økonomi er hovedsakelig basert på handel med jordbruksprodukter. Presidentpalass, moské, kirke.

Det er gjort betydelige investeringer siden byen ble gjort til hovedstad 1984 av daværende president, landsfaderen Félix Houphouët-Boigny, et bysbarn. Yamoussoukro er best kjent for sin storslagne basilika Notre Dame de la Paix, som Houphouët-Boigny lot oppføre der på slutten av 1980-årene, Afrikas største kirke; av mange også regnet som verdens største kirke. Basilikaen er bygd etter modell av Peterskirken i Roma og er 149 meter høy (dette er høyere enn Peterskirken i Roma) og 360 meter lang.

  • Bilde Yamoussoukro

  • Yamoussoukro bilde reise
    Bilde Yamoussoukro 1
  • Yamoussoukro bilde
    Bilde Yamoussoukro 2
  • Yamoussoukro bilde reise
    Bilde Yamoussoukro 3
  • Yamoussoukro bilde
    Bilde Yamoussoukro 4
  • Reisebilder Yamoussoukro

  • Yamoussoukro bilde reise
    Reisebilde Yamoussoukro 5
  • Yamoussoukro bilde
    Reisebilde Yamoussoukro 6
  • Yamoussoukro bilde
    Reisebilde Yamoussoukro 7
  • Yamoussoukro bilde reise
    Reisebilde Yamoussoukro 8
  • Yammoussoukro er den administrative hovedstaden i Elfenbenskysten og har et innbyggertall på 200.000. Byen ligger 240 km nord for Abidjan.

    Høvding Yamousso, niese til Kouassi NGo, styrte landsbyen NGokro under den franskene kolonisering i midten av 1800-tallet. Da var innbyggertallet 457 og landsbyen var en av 129 akouélandsbyer.

    Diplomatiske og kommersielle forbindelser ble opprettet, men i 1909 gjorde akouéer, på ordre fra høvdingen av Djamalbo, opprør mot administrasjonen. Den franske administratoren, Simon Maurice, kom levende fra det takket være velvilje fra Kouassi NGo. Denne tidligere lederen nøt stor respekt blant akouéer og han fikk dem fra å starte en krig som kunne være endt i en katastrofe.

    Da situasjonen hadde normalisert seg flyttet den franske militærstasjonen til Yamoussoukro. Til ære for Kouassi NGo bygget den franske administrasjonen en pyramide, og byen ble til ære for Yamousso døpt fra om NGokro til Yamoussoukro.

    I 1919 bleie administationet flyttet vekk fra Yamoussoukro og Félix Houphouët-Boigny ble leder for landsbyen i 1939. I en lang periode var den liten landbruksbyen havnet i skyggen. Men etter krigen, da African Agricultural Trade Union ble opprettet og hadde den første konferancen i Yamoussoukro, begynte byen å snike seg ut av skyggene igjen selv om utviklingen først for alvor tok fart etter Elfenbenskystens selvstendighet i 1964.

    Siden den franske koloniseringen av Elfenbenskysten og selvstendigheten, har landet hatt tre andre hovedsteder. Grand-Bassam (1893), Bingerville (1900) og Abidjan (1933). Abidjan er fremdeles den økonomiske hovedstaden.

    Byen i dag

    Den 6. november 2004 ble Yamoussoukros lufthavn angrepet av fransk militær etter at et fly fra FNs fredsstyrker ble angrepet av et fly fra flyplassen. Ni franskmenn og en amerikaner ble drept i angrepet. To Sukhoi Su5 – fly og flere Mil Mi4 – helikopter ble ødelagt under angrepet. Dette var hoveddelen av Elfenbenskystens luftvåpen. Etter angrepet ble franske tropper mål for opprørere.

    I Yamoussoukro kan man se verdens største kristenene kirke, La Basilique Notre-Dame de la Paix, som ble innviet av Pave Johannes Paul 2. den 10. september 1990. Andre nevneverdige steder er Kossou Dam, eller Kossoudæmningen, Félix-Houphouët-Boigny-Boigny Polytechnic Institute, Palace of Hosts og Yamoussoukros flyplass som er den eneste i Afrika som er stor nok til et Concord-fly.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.