Bilder fra Vancouver – reise

Vancouver – by i Canada, by på Canadas vestkyst, British Columbia, nær grensen mot USA og innenfor Vancouver Island; m.fst. 2 173 100 innb. (2004). Viktig finansielt, kommersielt og kulturelt senter. Industrien er variert, og omfatter treforedling, næringsmiddelindustri (bl.a. fiskeforedling), verksted- og metallvareindustri, petroleumsraffinering, trykkeri- og forlagsvirksomhet m.m.

Byen har en naturlig og isfri havn, den travleste på Canadas vestkyst, med størstedelen av Canadas utenrikshandel over Stillehavet. Et godt jernbane- og hovedveinett knytter byen til det østlige Canada, og til Seattle (USA). Internasjonal lufthavn. Ferge til Vancouver Island. I forbindelse med Expo-86 fikk byen et nytt banenett (Advanced Light Rapid Transport System), med svært hurtig forbindelse mellom forstadsområdene og bysentrum.

  • Bilde Vancouver

  • Vancouver bilde reise
    Bilde Vancouver 1
  • Vancouver bilde
    Bilde Vancouver 2
  • Vancouver bilde reise
    Bilde Vancouver 3
  • Vancouver bilde
    Bilde Vancouver 4
  • Reisebilder Vancouver

  • Vancouver bilde reise
    Reisebilde Vancouver 5
  • Vancouver bilde
    Reisebilde Vancouver 6
  • Vancouver bilde
    Reisebilde Vancouver 7
  • Vancouver bilde reise
    Reisebilde Vancouver 8
  • Vancouver er en by i provinsen Britisk Columbia i Canada med 583.296 innbyggere. Det er en av verdens peneste byer, omgitt av Georgia stræde på den ene side og storslåtte fjell på den annen. Her i det vestligste Canada er klimaet behagelig med varme somre og milde vintre. Vancouver er porten til Asia, og det er mange immigranter her såvel fra Sørøst-Asia, særlig Kina og Hongkong, som fra resten av verden.

    IOC (Den Internasjonale Olympisk Komité) valgte Vancouver som vert for Vinterlekene i 2010, noe som bringer lekene tilbake til Canada for første gang siden 1988 (hvor de var i Calgary, Alberta ). Vancouver er av FN utnevnt til byen med størst livskvalitet blant verdens største byer.

    Vancouvers geografiske beliggenhet.

    Byens sentrum er konsentrert på en halvøy mellom Burrard Inlet og False Creek. Vancouver er en av de få byene i Nord-Amerika, som ikke har inn motorveier til sentrum. Slike planer ble tatt av bordet i 1960-tallet etter massive protester fra befolkningen, da man fryktet at historiske områder som Gastown og Chinatown ville bli påvirket. SkyTrain, byens offentlige transportsystem, som ble bygget til Expo’ 86, er det første fullstendig førerløse toget i Nord-Amerika. Det strekker seg over 30 kilometer og 20 stasjoner. SkyTrain transporterer ca. 130.000 passasjerer hver dag.

    Vancouvers Chinatown er den nest største Chinatown i Nord-Amerika etter den i San Francisco.

    I nærheten av Vancouver finner du spennende utfluktsmål som Grouse Mountain, Mount Seymour, Lynn Valley (regnskogområde med hengebro), Mount Cypress og Whistler, et fantastisk skisportområde, hvor du kan stå på ski fra november i april, og blir brukt for Vinter OL 2010.

    Historie

    De første kinesiske immigrantene slo ned seg her under “te Fraser Gold Rush” i 1850-tallet. Neste bølge var kinesiske arbeidere, som slet på Trans-Canadian railway. Mange av dem bestemte å slå ned seg etterfølgende i Vancouver. I årene opp til at den britiske kronkolonien Hongkong ble gitt tilbake til Kina, flyttet mange kinesere til Vancouver. Alene fra Hong Kong kom flere enn 125.000 velhavende kinesere til Vancouver. Denne invasjonen presset selvfølgelig prisene på fast eiendom i luften.

    Severdigheter

    Stanley Park, byens største park, er kalt opp etter den kanadiske generalguvernør Lord Stanley. Den ligger i den vestlige enden av Vancouver på en halvøy og er en av byens landemerker. Den dekker et område på mer enn 1.000 hektar og er slik større enn Central Park i New York. Den har mange tilbud til de besøkendene: hager, et vannland for barn, et lite landbruk, en tennisbane, Vancouver Aquarium, en miniatyr jernbane, 3 badestrender og mange gang- og syklestier. Hele vei rundt om parken er en nesten 9 km lang sti for spaserende, løpende, syklister og ikke minst rulleskøyteløpere. Siden 1938 har det vært kjørt et særlig fôringsprogram, og tusen av fugler av forskjellige arter bor her.

    Fra Prospect Point er det en praktfull utsikt til fjellene og Lions Gate Bridge. Denne berømte broen ble bygget i 1937 av Guinnes’ Familien, som også er kjent for den |irske øl av samme navn. Denne 450 meterne lange broen var, da den ble bygget, den lengste hengebro i verden. Mer enn 60.000 biler passerer den 3-sporete broen hver dag.
    Stanley Park
    Stanley Park

    Det antropologiske Museum (MOA) rommer verdens fineste eksemplar av Northwest Coast First Nations art. Museumsbygningen, som selv har vunnet en pris, ligger ut til havet med fin utsikt til fjellene på den andre siden. Museet har verdens største samling av verk av Haida – kunstneren Bill Reid.

    Canada Place er det arkitektoniske symbolet for Vancouver. Med sitt hvite tak, som ligner gigantiske hvite seil, var bygningen vert for Expo 86. Skjermen er like høy som ett fem etasjers hus.

    Granville Island er en liten halvøy, som nevnt knyttet til downtown Vancouver med Granville Street Bridge. Fra 1920 hadde området vanskelig industri, og under annen verdenskrig ble det bygget et skipsverft her. I begynnelsen av 1970-tallet begynte et par foretaksomme forretningsfolk å renovere det nedslitt området. Med støtte fra regjeringen omdannet de dette røykende området med sagmøller, støperi, slakterhus og andre industrier til et stad for handel, kultur og underholdning. Renoveringen av bygningene var avsluttet omkring 1980, og området er ett et viktig turistområde. Granville Island rommer et hotell, flere teatre, atskillige kunstgalleri, et kjempestort marked og en masse mindre butikker.

    Vancouver i det vestligste Canada kalles bl.a. porten til Asia. Forklaringen er byens plassering ut til Stillehavet, og det faktumet at byen faktisk er et nordamerikansk brohode til Asia.

    Vancouver har en svært stor gruppe av kinesiske innvandrere, ikke minst Hong Kong-kinesere, som valgte å flytte til Vancouver før Hong Kong ble innlemmet i Kina i 1997. Men også japanere, vietnamesere, koreanere og filippinere fyller mye i det etniske landskapet i Vancouver. Faktisk har over halvdelen av innbyggerne i Vancouver et annet språk enn engelsk som sitt foretrukkene morsmål.

    Når det gjelder klima, er Vancouver helt sin eget i forhold til de øvrige storbyene i Canada. De varme vannstrømmene i Stillehavet gjør at det bare sjelden blir riktig kaldt i Vancouver. Byen har et mildt, men fuktig klima – så lenge du holder deg fra fjellene. Kravler du opp i høydene, blir det rask kaldt.

    De lave temperaturene i høydene gjør Vancouver til en fantastisk friluftsby hele året rundt. Faktisk kan du om sommeren starte med en dukkert i Stillehavet, før du sent på dagen tar opp i fjellene for å stå på ski. Vancouver er for øvrig vertsby for vinter OL i 2010.

    Høydepunkter er et naturlig nøkkelord for opplevelser i Vancouver. En av de mest populære severdighetene er en tur opp til Grouse Mountain, hvorfra du kan nyte inn utsikten over Vancouver fra toppen av fjellet. Turen opp der gjøres med kabelbanen Skyride.

    Har du tendenser til høydesyke, bør du nok fravelge å gå over hengebroen Capilano Suspension Bridge. Broen har siden den første versjonen sto ferdig i 1889 vært et forståelig trekkplaster, og gir turister mulighet for å få et sug i magen på noe som etter sigende skulle være verdens lengste hengebro for fotgjengere. Broen henger i 70 meter høyde over elven Capilano, og har en lengde på i alt 137 meter. Er det for mye av det gode, så overvei i stedet en gåtur i tretoppene på en nyetableret vandresti – likeledes på hengebroer, men imidlertid knapt så lange. Til gjengjeld kommer du opp i 30 meters høyde på de høyeste stedene.

  • “Jeg kom til å holde så mye av Vancouver i de månedene jeg bodde der borte i forbindelse med opptakene til “Things We Lost in the Fire”. Det er en enestående flott by med de høye pene fjellene, den kjempestore Stanley Park og havet, som man føler seg omgitt av hele tiden. En sjelden og skjønn kombinasjon av nordamerikansk storby, hvor gatene ligger i mønster som et gammeldags kvadrert skolehefte, sammen med masser av vill natur – brune bjørner våger seg av og til helt inn i hagene. Mange områder er ytterst velhavende, mens downtown, som grenser opp til den historiske bydelen “Gastown”, er rått og dårlig med masser av narkomaner. Vi filmet en del der nede, og jeg ble fascinert av atmosfæren og det at vi møtte så mye imøtekommenhet midt i all trøstesløsheten. Byen har så mange ytterligheter. Ånden og stemningen i Vancouver er positiv. Her er åpenhet, ekte vennlighet og masser av god service – både i butikker, på gaten og i restaurantene, uansett om de er små og billige eller fine og dyre.”
    Beste restauranter:

    Vijs på hjørnet av 11. Aveny og Gandall Street er indisk mat i toppklasse. Det er en indisk familie, som driver stedet, og maten smaker helt vilt godt! Man kan ikke reservere bord, så regn med å stå i kø minst en halv times tid. Tojos på 1133 West Broadway er en rett dyr, men også tilsvarende lekker og raffinert japansk restaurant. De har masser av sushi, men også mer eksperimenterende japansk mat. Skjønn stemning. En annen deilig restaurant med klassisk japansk kjøkken er Toshi Sushi , 181 E. 16th., som man aldri ville oppdage, hvis man ikke kjenner stedet. Den ligger på 2. etasje i slik et helt vanlig kjedelig hus, som nærest ligner en shoppingmall. Pastis på 2153 West 4th. Aveny er en liten hyggelig bistro, drevet av et par franskmenn, som nylig er flyttet til Vancouver med sitt ekte franske landkjøkken. Det er bare så lekkert.
    Beste shopping:

    Jeg holder av bøker, så det var luksus å besøke Chapters Indigo i Granville Street med et enorme utvalg i litteratur. Det aller lekreste stedet er det sjarmerende overdekke Granville Market på halvøya Granville Island. Her er masser av kunsthåndverk og matvarer som flott blåbær i sesongen, frisk fisk og god vin. Det er artig bare å gå rundt og se på det hel, for det er super innbydende. Også det trendy gourmetsupermarked Meinhardt på Granville Street har et enorme utvalg av godteri og kvalitetsprodukt. Det er ren bortskjemming, som vi ikke riktig kjenner til her. Flere fra laget shoppet i en forretning i det indiske kvarteret Punjabi Village på hjørnet av Fraser og Mainstreet. De har moser av pene stoff, ekte indiske sjal og tøy i vidunderlige farger.

    Stanley Park , det er langt større og villere, enn navnet “park” antyder ligger nærest for enden av Vancouvers gater’ på den lange leddet’. Bare følg W. Georgia Street der inne. Her løp jeg sammen turer med filmklipperen, og vi var så heldige å se vaskebjørner! Det er også brune bjørner, så hvis man skal ut og vandre, bør man være noen stykker og tale høyt, så de holder seg på avstand. Det er fascinerende.
    Min beste tips:

    Spis fisker! Vancouver er fylt med vidunderlige spisesteder, for den er hjemsted for alle mulige etniske minoriteter og sine autentiske kjøkken. Og da byen er omgitt av hav, får man de skjønna fiske- og skalldyrsretter. Det er den rene fornøyelsen å gå ut og spise.
    Hvem sin mer tid:

    Ta opp på Grouse Mountain , bare et kvarter fra bysentret. Det er skjønne vandrestier og en eventyrlig utsikt fra fjelltoppen. Har man lyst, kan man ta svevebanen opp der, men jeg vil nå anbefale traveturen.

    Offentlige institusjoner, kultur m.m

    To universiteter; Simon Fraser University (1963) i Burnaby og University of British Colombia (1908) vest for bysenteret, med kjent antropologisk museum på universitetsområdet. Dessuten finnes planetarium, maritimt museum og kunstgalleri.

    Bybeskrivelse

    Byen ligger i et kupert terreng omkranset av sjøen og høye fjell (Grouse Mountain, 1220 m o.h. og Mt. Seymour, 1455 moh). Mange parker, bl.a. den store Stanley Park med arboret, akvarium og zoologisk hage, og Queen Elisabeth Park, anlagt i et tidligere steinbrudd og med fin utsikt mot bykjernen. Byens Chinatown er, etter San Francisco, Nord-Amerikas største. Gastown er en restaurert del av det gamle bysentrum fra 1880-årene. Det moderne forretningsstrøket ligger langs Burrard Inlet og False Creek, med en rekke høyhus og kontor- og finansbygninger. Forstadsområdene består hovedsakelig av moderne villabebyggelse. Nord for Burrard Inlet ligger North Vancouver og West Vancouver, knyttet til sentrum ved broene Lions Gate Bridge og Second Narrows Bridge.

    Historikk

    Vancouver fikk bystatus 1886, og utviklet seg, særlig etter åpningen av Panamakanalen (1915), til en viktig utførselshavn for korn og tømmer. Vancouver var i sitt 100-årsjubileum 1986 sete for verdensutstillingen Expo-86 (tema transport og kommunikasjon). Arrangør av vinter-OL 2010.

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published.