Bilder fra Valparaiso – reise

Valparaíso, by i Chile, ved stillehavskysten, 100 km nordvest for Santiago; 285 200 innb. (2000). Landets fremste handels- og industriby og viktigste havneby. Jernbaneendepunkt. Industrien omfatter bl.a. store mekaniske verksteder, tekstil-, lær- og møbelfabrikker. Katolsk universitet fra 1928, teknisk universitet fra 1949, sjøkrigsskole og flere andre høyskoler. Bispesete. Byen ligger vakkert til, bygd som et amfiteater omkring den lille Valparaísobukta. Den historiske bydelen er oppført på UNESCOs Liste over verdens kulturarv. Like nord for byen ligger badestedet Viña del Mar.

Valparaíso ble grunnlagt i 1536. Ble senere plyndret av Drake og pirater, bombardert av spanjolene 1866 og gjentatte ganger skadet ved jordskjelv, særlig i 1906, da mesteparten av byen ble jevnet med jorden, men også i 1960 og 1971.

 • Bilde Valparaiso

 • Valparaiso bilde reise
  Bilde Valparaiso 1
 • Valparaiso bilde
  Bilde Valparaiso 2
 • Valparaiso bilde reise
  Bilde Valparaiso 3
 • Valparaiso bilde
  Bilde Valparaiso 4
 • Reisebilder Valparaiso

 • Valparaiso bilde reise
  Reisebilde Valparaiso 5
 • Valparaiso bilde
  Reisebilde Valparaiso 6
 • Valparaiso bilde
  Reisebilde Valparaiso 7
 • Valparaiso bilde reise
  Reisebilde Valparaiso 8
 • Valparaíso er en by og kommune i Chile. Byen er samtidig hovedstad i regionen Región de Valpraraíso. Valparaíso er Chiles største havneby og base for landets flåte og kongressen. Byen er plassert i det sentrale Chile 120 km nordvest for hovedstaden Santiago. Valparaíso er en viktig utdannelsesby med sine ni universitet. Samtidig er byen senter for industri, turisme og transport.

  I 2003 utstedte den chilenske kongressen en lov, som erklærte Valparaíso for å være Chiles kulturelle hovedstad. Byen er Chiles sjettestørste by med ca. 260.000 innbyggere, men inkluderer man nabobyen Viña del Mar blir Valparaíso lands nest største by.

  Historie

  Valpataíso spilte en viktig geopolitisk rolle i annen halvdel av den 19. århundrede, da den fungerte som midtveisstopp for handelsskip mellom Atlanterhavet og Stillehavet. Åpningen av Panamakanalen i 1914 stanset midlertidig byens utvikling, men i de senere årene har byen gjennomgått en renessanse.

  Det var fra denne byen, at militærkuppet mot Salvador Allende begynte tidligere om morgenen 11. september 1973.

  Det gamle havnekvarteret i byen er blitt tatt på opp UNESCOs verdensarvsliste.

  Kjente personer født i Valparaíso

  * Salvador Allende, politiker og president
  * Eduardo “Gato” Alquinta, sanger og gitarist i rockegruppen Los Jaivas
  * Carlos Condell de la Haza
  * Diego Dublé Almeyda
  * Joaquín Edwards Bello
  * José Toribio Merino, admiral
  * Augusto Pinochet, Diktator
  * Augusto d’Halmar
  * Camilo Mori
  * Ricardo Krebs
  * Manfred Max-Neef
  * Paula Larrain, journalist og politiker

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.