Bilder fra Tskhinvali – reise

Tskhinvali, Cchinvali, by i Georgia, hovedstad i Sør-Ossetia; 34 000 innb. (1991); anslagene varierer i 2006 fra 20 000 til 42 000 innb. Sagbruk, produksjon av elektriske varer. I 1991–92 ble byen påført kraftige skader i forbindelse med kamper mellom ossetiske frigjøringsstyrker og den georgiske hær. Mange flyktet fra byen. Våpenhvile i 1992.

 • Bilde Tskhinvali

 • Tskhinvali bilde reise
  Bilde Tskhinvali 1
 • Tskhinvali bilde
  Bilde Tskhinvali 2
 • Tskhinvali bilde reise
  Bilde Tskhinvali 3
 • Tskhinvali bilde
  Bilde Tskhinvali 4
 • Reisebilder Tskhinvali

 • Tskhinvali bilde reise
  Reisebilde Tskhinvali 5
 • Tskhinvali bilde
  Reisebilde Tskhinvali 6
 • Tskhinvali bilde
  Reisebilde Tskhinvali 7
 • Tskhinvali bilde reise
  Reisebilde Tskhinvali 8
 • Tskhinvali (også stavet Cchinvali eller Cxinvali) (georgisk, ossetisk ? eller, Tjreba ) er hovedstaden i den de facto selvstendige republikk Sydossetien, det internasjonalt regnet som en del av Georgia. Ifølge Georgias offisielle administrative inndeling hører Tskhinvali til regionen Sjida Kartli.

  Byen ligger ved elven Store Liakhvi, omkring 100 km nordvest for Georgias hovedstad Tbilisi.

  Historie

  Det har vært bosetninger i området omkring byen siden bronsealderen.

  Tskhinvali ble første gang nevnt i skriftlige georgiske kilder i 1398 som en landsby i Kartli (Centralgeorgien), men senere kilder skriver til grunnleggelsen den georgiske kongen Osphagklokke av Iberia fra 200-tallet, det bygget en festning her. I starten av 1700-tallet var Tskhinvali en liten “kongelig by” og var primært bebodd av munker. Tskhinvali ble annektert av Det russiske riket sammen med resten av Østgeorgien i 1801. Byen lå langs handelsveien fra Nord-Ossetia til Tbilisi og Gori, og byen utviklet seg gradvis til en handelsby med en blanding av jødisk, georgisk, armensk og ogsåtisk befolkning.

  Da Sovjetunionen overtok landet, etter at Georgia i hadde en kort periode med selvstendighet i 1918-20, ble Tskhinvali hovedstad i den autonome ob-last Sydossetien i den georgiske sovjetrepublikken. Dermed ble byen stort sett ogsåtisk på grunn av kraftig urbanisering og den sovjetiske politikken med å forflytte ossetiske folk fra nærliggende landsbyområder til byen. Byen var et industrisenter med sagbruk og fabrikker samt kultur- og utdanningsinstitusjoner. Ved en folketelling i 1989 hadde byen 42.934 innbyggere, mens tallet i dag ligger på omkring 30.000, hvorav 90 % er russiske statsborgere.

  7. august 2008 innledet georgiske styrker et angrep mot byen for å “gjeninnføre forfatningsmessig kontroll over regionen”. Tross motstand fra ossetiske styrker lyktes det Georgia å ta inn byen samme dag. Dagen etter gikk russiske styrker over grensen og gikk i kamp med georgiske styrker for å gjengjelde angrepet på de mange russiske statsborgerne i regionen.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.