Tórshavn, da. Thorshavn, hovedstad på Færøyene, på sørøstsiden av Streymoy; 12 570 innb. (2005). Fiske, fiskeforedling og noe annen industri. Sete for riksombudsmannen, Lagtinget og landsstyret. Skolesentrum. Fergeforbindelse til Danmark, Norge, Island og Shetland Islands. Lufthavn på øya Vágar (med tunnelforbindelse), ca. 30 km vest for byen. Fróðskaparsetur Føroya (Færøyenes akademi), grunnlagt 1965 og andre høyskoler, teater, bibliotek, museer og kultursenteret Nordens Hus (innviet 1983).
Tórshavn vokste frem tidlig i middelalderen omkring det gamle tingstedet, og fikk kjøpstadsrettigheter i annen halvdel av 1500-tallet.
-
Bilde Torshavn
Bilde Torshavn 1
Bilde Torshavn 2
Bilde Torshavn 3
Bilde Torshavn 4-
Reisebilder Torshavn
Reisebilde Torshavn 5
Reisebilde Torshavn 6
Reisebilde Torshavn 7
Reisebilde Torshavn 8
Tórshavn ligger på østsiden av det sørlige Streymoy. Den har en deilig utsikt over Nólsoyarfjørður og den karakteristiske Nólsoy.
Tórshavn er vokst opp omkring Tinganes, hvor vikingene opprettet det første parlamentet omkring år 900. Byen er vokst kollosalt i dette århundredet og er nå smeltet sammen med Argir mot sør og Hoyvík mot nord.
Tórshavn er langt den største byen på Færøyene og også landets hovedstad. Byen er en pen blanding av nyt og gammel. I området omkring havnen ligger Tinganes hvor regjeringen holder til og den gamle bydelen hvor husene de i fjorene er blitt restaurert.
Skansin ligger også over havnen. Det er et gammelt fort fra 1580. Opprinnelig oppført som beskyttelse mot sjørøvere.
Fem minutters gang fra kaia ligger byens sentrum Vaglið. Her ligger også Løgtingid, som er Færøyenes svar på Folketinget, kino, forretninger og spisesteder.
Ytterligere 5-10 minutters gang gjennom sentrum fører til SMS som er et moderne shoppingsenter hvor folk kjøper inn eller bare’ henger ut’.
Tórshavn er en hyggelig by som hovedsakelig består av én-familie hus i alle farger. Den har alle de fasilitetene man kan kreve av en ørliten hovedstad: Innkjøpsmuligheter, spisesteder, hotell, sportsareal, kinoer, turistinformasjon, vertshus, diskotek og også en (om enn beskjeden) campingplass.
Tórshavn har en årlig byfest, Ólavsøka, som holdes i slutten av Juli. Da er det fest i byen og folk fra hele landet strømmer til Tórshavn. Kapproing med tradisjonelle færøyske båter fra hele landet har vært hodeattraksjonen siden sist i 1800-tallet, men også fotball, tivoli-forlystelser, utstillinger og andre arrangementer vil være på dagsordenen. I mellom arrangementene møtes folk rundt omkring i byen og hjemme hos hverandre.
Thorshavn ( færøysk : Tórshavn, Havn ) er hovedstaden på Færøyene og ligger på østkysten av disse største, Streymoy, i le av øya Nólsoy. Byen er med 12.573 innbyggere ( 2005 ) dessuten Færøyenes største by og landets kulturelle, økonomiske og trafikale sentrum. Byen består av sentrum samt bydelene Argir og Hoyvík, som ligger i hhv. den sørlige og nordlige enden av byen, som er beliggende på et flatt område omkranset av fjell og hav.
Byens navn vitner om en grunnleggelse (og navngiving) før kristendommens innføring på Færøyene, noe som imidlertid også er tilfellet med tegn på bosetninger tilbake til det 9. århundrede, hvor også et ting på Tinnganes ble opprettet. Byen var den gang svært litt befolket, men utviklet seg likevel til landets handelssentrum i kraft av at et kongelig handelsmonopol ble etablert i 1271. Byen vokste svært langsomt i de følgende 600 årene, og først etter utnevningen til handelsplass i 1909 stek folketallet fra færre enn 1000 til de nåværende 12.573, hvorav den største gruppen er de 10-20-årige.
På Færøyene tas de fleste utdannelsene i Thorshavn bl.a. på Færøyenes Universitet og byen er også hjemsted for landets første gymnas. I Thorshavn er det mange muligheter for transport: regionale og internasjonale forbindelser inkluderer ferge- og luftfart samt busstrafikk; mens bybusstrafikken er gratis i hele Thorshavn Kommune. Den relativ gode infrastrukturen (taket rest av landet i betraktning) medvirker også til mye turisme, noe som utgjør den annen største næringsgruppen i byen utover fiskeri. Turismen liker seg også idet kulturlivet er utviklet i Thorshavn med blant annet en årlig sommerfestival som framhever den færøyske kulturen, flere arkitektoniske severdigheter og Nordens Hus med konserter, utstillinger m.m.
Byens navn betyr Thors havn kalt opp etter guden for torden og lynild i nordisk mytologi og det nordiske ord for havn. I det færøyske språk omdannet det ustemte dentale frikativ // oftest til/T /. Det gammelnordiske navnet órshöfn lever stadig videre i islandsk. Tórshavn blir av færøyingene ofte bare kalt” Havn “. Byvåpenet viser Tors hammer, Mjølner, noe som viser at Tórshavn kan dateres tilbake til den førkristne tiden.
Tórshavn er sentrum for industri og handel på Færøyene og avspeiler også landets største næringsliv fiskeri ved å ha en fiskehavn, flere fiskefabrikker og et skipsverft. Dessuten inneholder byen flere maskinfabrikker, et bryggeri ( Restorffs Bryggjarí ), Færøyenes eneste meieri som servicevirksomheter og to store kjøpesenter. Gågaden Niels Finsens Gøta, som er den eneste av slags sin på Færøyene, er sentralt plassert. Ved bunnen av gaten ligger Torvet Vaglið med H.N. Jacobsens Boghandel. I byen er postvirksomheten Postverk Føroya, som er berømt for frimerkene sine, hvorav en del eksporteres. Virksomheten beskjeftiger ca. 290 medarbeidere.
I 1960-tallet skjedde det en enorm utvikling både økonomisk og infrastrukturellt i Tórshavn. Dette medførte mange nyopprettede skoler samt nye veier og hotell. Etter 30 år med vekst traff en økonomisk krise Færøyene, og byens virksomhet innen fisker var hardt tatt med. Sist i 1990-tallet ble den økonomiske situasjonen imidlertid igjen stabilisert, og Tórshavn ble atter et økonomisk sentrum for øyene.