Sydney, by på Australias sørøstkyst, hovedstad i New South Wales; 3 641 400 innb. (2007). Sydney ligger rundt Port Jackson eller Sydney Harbour, en av verdens største og beste havner. Australias største og eldste by og viktigste havn; handels- og kultursentrum.
Bilde Sydney
Bilde Sydney 1
Bilde Sydney 2
Bilde Sydney 3
Bilde Sydney 4
Reisebilder Sydney
Reisebilde Sydney 5
Reisebilde Sydney 6
Reisebilde Sydney 7
Reisebilde Sydney 8
Nesten alle, som reiser til Australia, starter eller lukker turen i Sydney. Man skal bare ha seg over en tur Sydney Harbor Bridge og røre ved Operahusets karakteristiske halvbuer, før man for alvor kan si at man har vært i Australia.
Sydney har mye mer å by på enn Operahuset og den nesten like karakteristiske broen, hvorfra nyttåret hvert år skytes inn med et gigantisk festfyrverkeri.
Te Rocks er det gamle havnekvarteret i Sydney, og det er et godt utgangspunkt for turer ut i byen. De gamle restaurert havnebygningene huser masser av suvenirbøter og små kafeer, som tjener godt på de mange turistene. Te Rocks er også stedet, hvorfra Sydneys mange havnerundfarter har utgangspunktet sitt.
Sydneys botaniske hage fyller mye i byen. Den ligger i forlengelse av Operahuset, og er ett av byens grønne pustehull. Haven byr bl.a. på en rekke svært høye fikentre, og i Hyde Park kan du om kvelden nyte synet av en rekke høy, opplyst tre. Sydney er i det hele tatt en svært grønn og blå by.
Når du skal rundt i Sydney, kan du velge å hoppe på byens monorail-linje, som de lokale enten elsker eller hater. Den kjører rundt i 1. etasjes høyde oppe over downtown, og knytter bl.a. downtown med turistkvarteret Darling Harbor, som har flere forlystelser.
Når du har fått nok av millionbyen, kan du enten flykte ut på en av Sydneys mange strender, som bare ligger en halv times kjøring fra sentrum eller reise på oppdagelse i de mange nasjonalparkene i nærheten av Sydney – de nærmeste ligger bare 20 kilometer fra sentrum, mens de berømte Blue Mountains ligger 100 kilometer vest for Sydney og krever en dagstur.
Sydney er Australias største by og hovedstad i delstaten New South Wales. Byen har 4.254.900 innbyggere.
I 2000 avholdt de olympiske sommerleker i byen.
Sydney Opera House ligger i Sydney, New South Wales i Australia, og er en av de mest særpregede og berømte bygningene fra 1900-tallet, og ett av de mest berømte arenaer for kunstneriske oppføringer i verden. Bygningen er på Kulturkanonen, det er en liste med 108 kunstverk, som man fra offisielt lag finner essensielle i den norske kulturarven. Operahuset er tegnet av den danske arkitekt Jørn Utzon.
UNESCO har satt operahuset i Sydney på listen over verdens kulturelle arv.
Det er plassert på Bennelong Point i havnen i Sydney, med en park i sør og nær den enorme broen Sydney Harbour Bridge. Bygningen og omgivelsene dens er et ikon for Australia. For noen minner de runde skall-seksjonene om en flåte av hvite seilskip som man ofte ser i Sydneys havn. Turister som for det meste ikke har noen interesse i opera, drar til bygningen i tusentall for å se den.
Sydney har betydelig industri, som bl.a. omfatter store kjemiske bedrifter, petroleumsraffinerier, jern- og stålverk, skipsverft, metallindustri, produksjon av forbruksvarer, tekstil-, tre- og næringsmiddelindustri. Eksport av hvete, ull og kjøtt. Internasjonal lufthavn er Kingsford Smith ved Botany Bay i sør; ny jernbaneforbindelse i tunnell mellom lufthavnen og Sydney fra 1999. Tre universiteter; University of Sydney ble grunnlagt 1850. Flere museer, akvarium, botanisk hage m.m. Anglikansk og romersk-katolsk katedral.
Ved innløpet ligger det arkitektonisk dristige Sydney Opera House (tegnet av den danske arkitekten Jørn Utzon, åpnet 1973), som er blitt et landemerke for byen. Sentrum har skyskraperarkitektur (bl.a. ABN Amro Tower, tegnet av Renzo Piano, 2000), men lenger ute blir bebyggelsen svært åpen. Sydney har mange store parker, bl.a. den botaniske og zoologiske hagen. Bydelen North Sydney er tilknyttet ved en 1150 m lang buebro, Sydney Harbour Bridge, åpnet 1932, mens Gladesville Bridge ble åpnet 1964.
Sydney var arrangør av sommer-OL 2000.
Sydney ble grunnlagt som forbryterkoloni av kaptein Arthur Phillip 1788. Før den annen verdenskrig hadde de fleste innbyggerne bakgrunn fra enten Storbritannia eller Irland. Senere har byen mottatt mange innvandrere fra Sør-Europa, Libanon, Tyrkia og flere av landene i Sørøst-Asia.