Bilder fra Sudan – reise

Sudan er Afrikas største land og er splittet i 3 regioner: ørkenregionen (Sahara) i nord, sletteområdene i landets sentrale del og tropisk regnskog i sør. Størstedelen av befolkningen bor i områdene langs med Nilen (Nahr an-Nil), og her dyrkes bomull. Port Sudan (Bur Sudan) ut til det Røde Hav er utskipningshavn for landets eksport. Omkring 60 % av landet er preget av ørken og ørkendannelse. Utledningen fra fabrikker har forurenset noen kyster og elver.

Folket : Det sudanske folkets etniske sammensetningen er mer kompleks. Den består av omkring 570 grupper – deriblant de arabiskene. De bor overveiende i den sentrale og nordlige delen av landet og utgjør sammen med nubierne nesten halvdelen av befolkningen. Blant de viktigste svarte folkeslagene kan nevnes nilotic’er, nilo-camit’er og bantu folk. De bor overveiende i den sørlige delen av landet, hvor det dessuten bor 400.000 flyktninger fra nabolandene ( Chad , Uganda , Ethiopien og Eritrea ).

Religion : Islam (offisiellt) er den dominerende religionen blant arabere og nubiere. De mange følgene sunni retningen . De afrikanske kultene dominerer i sør, og det finnes dessuten kristne minoriteter i begge regioner.

Språk : Arabisk (offisielt og dominerende); de forskjellige etniske gruppene anvender dessuten dem egne språkene, hvorav det finnes mer enn 100.

Politiske parti : Oppløste etter kuppet i 1989. Fra 1999 er politiske sammenslutninger likevel atter tillatt: Nasjonalkongressen, tett knyttet til den Islamiske Nationalfront; det Arbejdende Folks Alliance. En rekke parti er utenomparlamentariske: Umma; Demokratisk Unionistisk Parti; Sudans Kommunistparti. I sør er den dominerende kraften Folkebevægelsen for Befrielsen af Sudan.

Offisielt navn : Jumhuriyat Ass-Sudan.

Administrativ inndeling : 9 stater, 66 provinser og 281 områder styrt av en lokalregjering.

Hovedstad : Regjeringsby, Al-Khartum, 1.200.000 indb.; Lovgivningssentrum, Umm-Durman, 1.599.300 indb. (2002).

Andr? viktige byer : Port Sudan (Bur Sudan), 384.100 indb.; Kassala, 295.100 indb. (2000).

Leave a Reply

Your email address will not be published.