Bilder fra Shanghai – reise

Shanghai betjenes av en motorringvei, motorveier på påler i sentrum, og flere andre motorveier som utgår fra byen til bl.a. Hangzhou, Suzhou, Pudong International Airport samt via en motorveisbro til en øy, som rommer storbyens største containerterminal, Shanghai Deepwater Port. Shanghai betjenes også av to flyplasser, Hongqiao Airport og Pudong International Airport.

Shanghai (Kinesisk:; pin-yin : Sh nghai), som er plassert ved Yangtze (Chang Jiang) – deltaets bredder i Østkina, er Kinas største by målt på innbyggertall. Shanghai er en av Kinas fire kommuner og er derfor administrativt på samme nivå som en provins.

Innen bygrensene er det 9,3 mill. innbyggere og i hele kommunen 18,1 mill. innbyggere (per 1. januar 2006, derav 13,7 mill. faste innbyggere og 4,4 mill. med midlertidig oppholdstillatelse ( liudong renkou ) med begrensede rettigheter ( zanzhuzheng ) og ytterligere ca. 3 mill. bor illegalt i Shanghai.

Byen regnes som flaggskipet i Kinas moderne økonomi og er det viktigste kulturelle, kommersielle og industrielle senter i Kina. Shanghai har også siden 2005 vært verdens travleste havn.

Shanghai begynte som en liten fiskeby men etter at engelskmennene i slutten av den første opiumskrigen 1842 okkuperte Shanghai ble det opprettet et selvstyrende område forbeholdt for utlendinger, som eksisterte frem til 1930-tallet og var med på å gjøre byen til at av verdens store finansielle senter på den tiden. Etter at kommunistene kom til makten i 1949 opphørte fremmede investeringer i byen og den ble kraftig beskattet. Da det i 1992 ble innført markedsøkonomiske reformer og søkk av skattene i Shanghai overhalet byen rask andre byer som Shenzhen og Guangzhou det hadde begynt veksten tidligere. Siden 1992 har byen hatt en vekst på 9-15 % om året men kjemper nå med stor innvandring fra andre deler av Kina og stor sosial ulikhet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.