Bilder fra Seoul – reise

Seoul, Soul, jap. Keijo, hovedstad i Sør-Korea (Republikken Korea) og egen provins; 606 km2 med 9,9 mill. innb. (2000). Ligger i det nordvestre hjørnet av landet ved Han-elven. Havneby er Inchon, 30 km sørvest for Seoul. Tidligere var Seoul en viktig elvehavn, men elveforbindelsen til havet er i dag sterkt hindret da elvemunningen delvis krysses av demarkasjonslinjen mellom Nord- og Sør-Korea. Seoul er landets industrielle, økonomiske og kulturelle sentrum. De viktigste industrigrener er tekstil-, metall-, kjemisk, transportmiddel-, elektroteknisk, elektronisk og næringsmiddelindustri samt omfattende grafisk industri. Byen er også et viktig vei- og jernbaneknutepunkt. Undergrunnsbane, internasjonal lufthavn.

 • Bilde Seoul

 • Seoul bilde reise
  Bilde Seoul 1
 • Seoul bilde
  Bilde Seoul 2
 • Seoul bilde reise
  Bilde Seoul 3
 • Seoul bilde
  Bilde Seoul 4
 • Reisebilder Seoul

 • Seoul bilde reise
  Reisebilde Seoul 5
 • Seoul bilde
  Reisebilde Seoul 6
 • Seoul bilde
  Reisebilde Seoul 7
 • Seoul bilde reise
  Reisebilde Seoul 8
 • Seoul ( koreansk : ; hanja : /) er Sør-Koreas hovedstad. Byen har 10,3 millioner innbyggere, men med forsteder er den med ca. 21,9 millioner innbyggere det nest største byområdet i Asia etter Tokyo.

  Seoul ligger i landets nordvestlige del – like sør for Nord-Koreas grense og DMZ-sonen. Byen rommer halvdelen av Sør-Koreas befolkning og dominerer landets næringsliv, administrasjon og kulturliv.

  Byen har vært koreansk hovedstad siden 1394 under varierende kongedømmer og herskere. Byens historie strekker seg imidlertid tilbake til år 18 f.Kr. da byen Wiryeseong ble bygget, som en av de to hovedsteder i kongedømmet Baekje. Man finner i dag restene av den opprinnelige byen i utkanten av Seoul. Under Koreakrigen ble Seoul erobret og gjenerobret mange ganger og ble lagt fullstendig i ruiner. Etter krigen ble byen gjenoppbygd og har vært gjennom en nærmest eksplosiv vekst med en mangedobling av innbyggertallet.

  Seoul var vertsby for de olympiske sommerlekene i 1988.

  Klimaet er temperert, med varme somre og kjølige vintre. Seoul har en fast monsun – tid i den tidlige sommeren, hvor 70 % av det årlige nedbøren faller. I vår kommer det noen ganger gult støv fra Mongolia til byen og legger seg over alt. Byen ligger ved Han – elven og omgitt av fjell.

  Seoul har en undergrunnsbane med 9 linjer som transporterer 8 millioner mennesker hver dag.

  Det er ikke likegyldig, hvor man bor, når man er vekk hjemmefra. Vi guider deg gjennom jungelen av hotell i Seoul, vi kjenner nemlig både området og utvalget av overnattingsmuligheter riktig godt. Når du speider etter hotell i Seoul i Sør-Korea, tilbyr vi deg dels knowhowen vår og dels noen svært gunstige priser. Vi gir deg en vifte av valgmuligheter mellom de hotellene i Seoul, som vi har de beste erfaringene med.

  Her ligger det nasjonale institutt for klassisk musikk, som underviser i og tar vare på tradisjonell koreansk musikk. Ellers nasjonalmuseum, nasjonalbibliotek, nasjonalt teater, kunstgallerier, nasjonalakademi for kunst og vitenskap og koreansk institutt for vitenskap og teknologi. Det er over 20 universiteter i byen.

  Bykjernen på nordsiden av Han-elven, i en forsenkning omgitt av høye granittåser, 300–400 moh., i nord opp til 800 moh. Her er forretningsstrøk og bebyggelse som for en stor del består av moderne høyhus. Hovedgatene er brede og anlagt i et nesten rettvinklet mønster. Ut fra sentrum går bebyggelse og kommunikasjonsnett i alle retninger, bl.a. gjennom fire gamle byporter. I sør, på begge sider av elven, ligger industristrøkene (Yongdungp’o). Det er anlagt en rekke forsteder med moderne bebyggelse som står i skarp kontrast til de tradisjonelle teglsteinsdekkede trehusene. Byen har mange små og store parker, bl.a. Namsam og Changgyong med zoologisk og botanisk hage samt et gammelt palass. I senere år har det foregått en betydelig utbygging av bl.a. boligområder, samferdselsnettet, parkanlegg m.m.

  Historie

  Seoul-området er første gang nevnt på 100-tallet f.Kr. Under tre riker-perioden (Samguk) dannet dette området et grenseland mellom rikene Paekche, Silla og Koguryo. Selve byen ble grunnlagt 1096 (under Koryo-dynastiet), og 1393 ble den hovedstad i det samlede Korea (under Yi-dynastiet) under navnet Hanyang. 1910–45 var byen sete for den japanske generalguvernøren. Etter frigjøringen fikk byen offisielt navnet Seoul og ble 1948 hovedstad i Sør-Korea. Under Koreakrigen 1950–53 ble byen sterkt ødelagt. Seoul ble senere gjenoppbygd og modernisert, og var lenge blant de byer i verden som hadde raskest voksende befolkning. Etter at folketallet var steget fra 1,6 millioner i 1950 (før Koreakrigen) til 7,5 millioner i 1977, ble det lagt restriksjoner på innflyttingen for å holde folketallet nede på måltallet 7,1 millioner, samtidig som drabantbyer ble bygd ut til å romme 4,4 millioner. 2005 hadde Seoul med drabantbyer anslagsvis 12 millioner. innbyggere, med en forventet vekst til 16 millioner innen 2020.

  Olympiske sommerleker 1988 ble arrangert i Seoul.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.