Bilder fra Senegal – reise

Landet er beliggende i Vestafrika, sør for Senegal elven. Størstedelen av befolkningen er konsentrert i landets vestlige område, som er mindre tørt og i omegnen av hovedstaden Dakar. Den tørre indre delen av landet er bebodd av nomader. Kystområdene anvendes til landbruk. Senegal dal er forholdsvis tynnt befolket, hvilket er en konsekvens av slavehandelen, som tidligere var mer intens. Landet plages av en utstrakt avskogning og ørkendannelse. Samtidig planlegges bygningen av et vannkraftverk over Senegal dal i nord, hvilket attpåtil kan forverre situasjonen.

Folket : De viktigste etniske gruppene er uOlof , det utgjør mer enn 42 % av befolkningen, ser (14.9 %), peul (fulani) (14.4 %), tukel (9.3 %), diola (5.3 %), og malinke (man-dingo) (3.6 %). Omkring 3 % av befolkningen kommer fra ikke-afrikanske land – primært Frankrike , Libanon og Syria .

Religion : Overveiende sunni muslimsk (94 %), kristen (5 %), lokale religioner.

Språk : Fransk og uOlof (offisielle) samt de enkelte etniske gruppenes områder språk – peul og ful .

Politiske parti : Senegals Socialistparti (PSS), stiftet av Leopoldo Senghor – regjeringsparti 1960-2000. Senegals Demokratiske Parti (PDS) – nåværende regjeringsparti. Videre finnes det 13 mindre parti, som er samlet i Koordineringen av Demokratiske Krefter.

Sosiale organisasjoner : Senegals Landsorganisation (CNTS) som er knyttet til PSS samt Unionen av Frie Senegalesiske Arbeidere (UTLS).

Offisielt navn : R?publique du S?n?gal.

Administrativ inndeling : 10 regioner

Hovedstad : Dakar, 1.999.000 indb. (1999).

Andr? viktige byer : Thi?s, 255.200 indb.; Kaolack, 221.400 indb.; Ziguinchor, 200.700 indb. (2000).

Regering : Parlamentarisk republikk. Abdoulaye Wade er president og statssjef siden april 2000. Cheikh Hadjibou Soumare er statsminister og regjeringssjef siden juni 2007. Parlamentet har et kammer: Nationalforsamlingen med 120 medlemmer, som velges for en 5-årig periode.

Leave a Reply

Your email address will not be published.