Bilder fra Qatar – reise

Qatar, halvøy ligger på østkysten av den arabiske halvøya ut til den persiske golfen. Klimaet er tørt og preget av ørkenen. Landskapet er flatt. Bare i den smale kyststrekningen er det mulig å praktisere et vis landbruk. Landets viktigste ressurs er its enorme oljeserver ved halvøyas vestkyst. Landet lider fortsatt av ettervirkningene av den omfattende forurensning , det oppsto ifbm. brannene under Gulfkrigen i 1991.

Folket : Den opprinnelige arabiske befolkningen utgjør med 20 % i dag en minoritet. Araberne som etnisk gruppe utgjør likevel fortsatt et flertall pga. omfattende innvandring, av hvilke 25 % er palestinere, egyptere og jemenitter. De øvrige 55 % av befolkningen utgjøres overveiende av pakistanske, iranske og indiske innvandrere.

Religion : Islam (offisiell og dominerende). Flertallet er sunni , mens de iranske innvandrerne er sjiaer . Videre finnes det kristen og hinduistiske minoriteter.

Språk : Arabisk (offisielt og dominerende). De pakistanske innvandrerne taler urdu og iranerne farsi . Engelsk anvendes som forretningsspråk.

Politiske parti : Det finnes ingen organiserte legale politiske parti

Offisielt navn : Dawlat Qatar

Hovedstad: Doha (Ad-Dawhah), 391.000 indb. (1999)

Andre vigtige byer: Rayyan, 183.000 indb.; Al Wakrah, 22.900 indb.; Umm Salal, 18.100 indb. (2000)

Regering : Arvefølgemonarki. Sheik Hamad Ibn Khalifah ath-Thani har vært Emir siden juni 1995; Sheik Abdullah ibn Khalifa ath-Thani er siden oktober 1996 landets statsminister. Det eksisterer et konsultasjonsråd med 45 medlemmer. De 30 velges ved vanlige valg for en 4-årig periode, mens de resterende 15 pekes ut av emiren. Islamsk lov er grunnlag for statens lovgivning.

Nasjonaldag : 3. september (Uafhængighedsdagen, 1971)

Væpnet styrker : 11.800 soldater (1996)

Leave a Reply

Your email address will not be published.