Bilder fra Øst Timor – reise

Øst-Timor er beliggende mellom Australia og Indonesia og består av den østlige delen av øya Timor, Oecusse i øyas nordvestligste hjørne, øya Atauro mot nord og småøya Yaco mot øst. Øya har vulkansk opprinnelser, er fjellrik og dekket av tett regnskog. Det tropisk regnfulle klimaet forsyner landet med viktige vannressurser. Den sørlige delen av landet er flatere og er velegnet til landbruk. Økonomien er basert på det eksportorienterte landbruket. Det produseres primært kobra, kaffe, bomull, ris, tobakk og sandaltre.

Folket : Maubere folk har melanesisk og malayisk bakgrunn. I 1975 levde det i landet samtidig 20.000 kinesere, som var innvandret i dette århundrede samt 4.000 portugisere. Amnesty International vurderer at den indonesiske bestettelse av landet har kostet 210.000 livet. 6.000 lever som flyktninger i Australia og 1.500 i Portugal.

Religion : Størstedelen av befolkningen praktiserer tradisjonelle kulter. 30 % er katolikker.

Språk : Tetum og portugisisk er de offisielle språkene. Tetum teller dessuten omkring 40 dialekter. Den indonesiske okkupasjonsmakten (1975-99) forbød bruken av språket i undervisningen, hvor det indonesiske Bahasa Indonesia var enerådende.

Leave a Reply

Your email address will not be published.