Bilder fra Montreal – reise

Montreal, fr. Montréal, nest største by i Canada, i provinsen Québec, ligger på en øy (Île de Montréal) ved samløpet av elvene Ottawa og St. Lawrence (St. Laurent); 1 583 600 innb. (2001), i storbyregionen 3 426 400 innb. (2001). Over halvparten (52 %) av Québecs befolkning bor i storbyregionen, og Montreal regnes som verdens nest største fransktalende by (etter Paris). Av de yrkesaktive bruker 71 % hovedsakelig fransk som arbeidsspråk, 19 % hovedsakelig engelsk, mens resten bruker enten begge eller andre språk. Byen ligger mellom Atlanterhavet (øst) og Great Lakes (vest), og er den største havnebyen ved St. Lawrence Seaway. Omlastingshavn for gods fra jernbane- og elvetrafikken til havgående skip. Her er store havneanlegg, og kaier, kornsiloer og lagerskur strekker seg i en lengde av 16 km langs havnen. Her ligger også store møller, sukkerraffinerier, kjemiske fabrikker, stål- og kobberverk. Byens øvrige industri omfatter produksjon av transportmidler (bl.a. fly), maskiner, elektriske artikler, tekstiler, konfeksjon (tredje størst i Nord-Amerika), sko og papir. Montreal er videre Canadas viktigste bank- og forsikringssentrum, og sete for både fransk- og engelskspråklige universiteter, samt hovedkvarterene til Canadian National Railway, FN-organet International Civil Aviation Organization (ICAO), World Anti-doping Agency (WADA) og International Air Transport Association (IATA). Byen er kjent for sitt frodige kulturliv og er bl.a. base for show- og underholdningsselskapet Cirque du Soleil. Byen har to internasjonale lufthavner, Dorval (Pierre Elliott Trudeau) for passasjertrafikk og Mirabel for godstrafikk, og er det østlige endepunktet for Canadian Pacific Railway.

Bybeskrivelse

Øya Île de Montréal (500 km2) er ca. 15 km bred og 40 km lang, og er forbundet med fastlandet gjennom en rekke broer. Sentralt på øya ligger den utslokte vulkanen Mont Royal (233 moh.), og utgjør et vakkert parkområde. Den eldste og sentrale bydelen (Vieux Montréal) ligger mellom denne og St. Lawrence. Sørvest for denne er Downtown med sine mange skyskrapere, shopping- og utelivsgaten Rue Ste. Catherine, og en av verdens største undergrunnsbyer med sine langt over 1000 butikker, kontorer, restauranter og kinoer. Bybildet ble delvis fornyet i forbindelse med verdensutstillingen 1967 (Expo 67), og også i forbindelse med arrangementet av de olympiske sommerleker i 1976. Siden 1960-årene er det bl.a. bygd et stort kompleks av forretninger, restauranter og teatre midt Downtown, Place Ville-Marie, en rekke skyskrapere og en moderne tunnelbane. Byen har flere storslåtte kirkebygg, bl.a. Notre Dame i gotikk fra 1824 og katedralen (bygd 1870–94), en forminsket kopi av Peterskirken i Roma. Botanisk og zoologisk hage, insektarium, planetarium, mange museer og gallerier. Île de Montréal er den største av to store og 232 mindre øyer som ligger i sammenløpet mellom elvene Ottawa og St. Lawrence. Den andre store øya er naboøya Laval i nordvest. På to øyer i St. Lawrence River ble et parkområde anlagt i forbindelse med Verdensutstillingen 1967. Siden 1978 har Formel 1s Canada Grand Prix vært holdt på den ene av disse. Alle øyene danner sammen med omkringliggende urbane områder en storbyregion som fungerer som en større administrativ enhet, Communauté Métropolitaine de Montréal (3838 km2), og som står for felles planlegging, koordinering, og finansiering av økonomisk utvikling, drift av transportsystemet og lignende i storbyregionen

Historikk

Da den franske oppdagelsesreisende Jaques Cartier kom hit i 1535, lå det en irokesisk indianerlandsby her med navnet Hochelaga. Cartier kalte stedet Mont Royal (Montreal). I 1642 anla franskmennene en pelshandel- og misjonsstasjon her, som ble befestet mot irokeserne. Byen ble erobret av britene 1760. Fra 1844 til 1849 var Montreal hovedstad i United Canada. Byggingen av de første jernbanene, oppdyrkingen av prærien og utbyggingen av havneanleggene omkring 1900 gjorde Montreal til Canadas ubestridt største handelsby. Byens senere vekst ble bl.a. stimulert av kanaliseringen av St. Lawrence (fullført 1959).

 • Bilde Montreal

 • Montreal bilde reise
  Bilde Montreal 1
 • Montreal bilde
  Bilde Montreal 2
 • Montreal bilde reise
  Bilde Montreal 3
 • Montreal bilde
  Bilde Montreal 4
 • Reisebilder Montreal

 • Montreal bilde reise
  Reisebilde Montreal 5
 • Montreal bilde
  Reisebilde Montreal 6
 • Montreal bilde
  Reisebilde Montreal 7
 • Montreal bilde reise
  Reisebilde Montreal 8
 • Montreal (på fransk Montréal ) er en by i Canada. Byen er Quebecs største by med 3.607.000 innbyggere (2004) og er Canadas neststørste by. Montreal er den neststørste franskssnakkende by (etter Paris ) i verden.

  Montreal ligger i det sørvestlige Quebec, ca. 200 km sørvest for provinsens hovedstad Québec og 150 km øst for Ottawa, Canadas hovedstad.

  Montreal arrangerede Verdensudstillingen i 1967 (Expo’ 67), og var vertsby for Sommer-OL 1976.

  Montreal er den nest største fransktalende byen i verden etter Paris. Det sier noe om hvor mye innbyggerne i Montreal holder av sitt franske morsmål – og hvor litt de ønsker å snakke engelsk. Det er derfor en veldig god ide, å kunne litt fransk, hvis du vil ha noe ut av oppholdet din i Montreal.

  Bortsett fra språket, så er Montreal en nordamerikansk storby på lik fot med New York, Boston, Toronto eller lignende storbyer med skyskrapere i sentrum, men også et særdeles levende kulturliv. Montreal har en mangfoldighet av museer, men også masser av musikk, spillesteder, teater, kunst og annen kultur – en stor del på fransk i sakens natur.

  For norsker vil Montreal særlig være kjent som byen, som i 1976 var vert for sommer OL, og for dem som kan huske enda lengre tilbake, så var Montreal også vert for verdensusdtillingen i 1967. Begge deler har hatt stor innflytelse på byens utvikling, og bl.a. ble Montreals velutbyggete t-bane til i forbindelse med disse to begivenhetene.

  Montreal ligger så langt mot nord at byen hver vinter får en anselig mengde snø. Faktisk sier statistikken, at Montreal på årsbasis får mer snø enn Moskva i Russland – tenk like over det! Av samme grunn har man i Montreal bygget en gigantisk underjordisk by, kjent som Underground City. Denne underjordiske verden brer seg over et areal på fem kvadratkilomter, og har ikke færre enn 32 kilometer ganger med over 1.500 butikker. God fornøyelse.

  Det er ikke langt fra Montreal til den amerikanske grensen, hvis du har planer om en snartur til naboen i sør. Det er en times kjøring til den amerikanske grensen. På den andre siden treffer du enten statene New Hampshire eller New York.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.