Bilder fra Mongolia – reise

Mongolia er beliggende i den nordlige delen av området Mongolia – også kjent som “ytre Mongoli”. I sør ligger indre-Mongolia, som er en autonom region i Kina . Den store ørkenen Gobi er beliggende i landets sentrale deler. I dens randområdene mot nord og sør praktiseres en ekstensiv kvegdrift – og under delvis nomadeform også oppdrett av får, hester og kameler. I vest ligger fjellregionen Altai, som er rik på mineralressurser i form av kobber, tinn, fosfat, kull og olje. Ørkendannelsesprosessen framskyndes av det tørre barske klimaet og av den lette jorden. Vann er en sparsom ressurs, særlig i områdene nær Gobi ørkenen.

Folket : Overveiende av kalka-mongolsk opprinnelse (78,8 %), kazakh (5,9 %); vest-mongoler (2,7 %); bayad mongoler (1,9 %); buriat mongoler (1,7 %); dariganga mongoler (1,4 %); andre (7,5 %).

Religion : Det eksisterer ingen offisiell religion. Den tradisjonelle religiøse praksisen av buddhisme , islam , sjamanisme oa. er redusert betydelig de siste tiårene.

Språk : Mongolsk

Politiske parti : Det mongolske revolusjonære Folkeparti (MRF, tidligere kommunistpartiet); Det mongolske demokratiske Nasjonalpartiet (MDN); Socialdemokratiet (S); Partiet for demokratisk fornyelse i Mongolia (PDFM). I 1996 dannet Demokratisk Union (DUC), som er en koalisjon mellom MDN og S.

Sosiale organisasjoner : Landsorganisasjonen av Mongoliet Fagforeninger er den opprinnelige landsorganisasjonen. Blåt Mongolia er en ny landsorganisasjon knyttet til Mongoliet Demokratiske Union (MDU). Den mongolske konføderasjonen av frie Fagforeninger.

Offisielt navn : B?gd Nairamdach Mongol Ard Uls.

Administrativ inndeling : 18 provinser og 1 kommune (Ulan Bator)

Hovedstad : Ulan Bator (Ulaan Baatar), 740.000 indb. (1999).

Andr? viktige byer : Darhan, 75.800 indb.; Erdenet, 71.200 indb.; Choybalsan, 37.700 indb.; ?lgiy, 21.100 indb.(2000).

Regering : Parlamentarisk republikk. Nambaryn Enkhbayar er siden juni 2005 president og statssjef. Tsakhiagiyn Elbegdorj er siden august 2004 statsminister og regjeringssjef. Parlamentet har ett kammer med 76 medlemmer, som velges for en 4-årig periode.

Nasjonaldag : 11. juli (uavhengighetsdag, 1921)

Væpnet styrker : 21.100 soldater (1996).

Leave a Reply

Your email address will not be published.