Bilder fra Mogadishu – reise

Mogadishu, Muqdisho, it. Mogadiscio, hovedstad og viktigste havneby i Somalia, ved Indiske hav, rett nord for ekvator; anslagsvis 1,3 mill. innb. (2005). Byen har en «flytende» befolkning på over 200 000 som varierer med årstidene. Handels- og administrasjonssenter med bl.a. næringsmiddelindustri. Eksport av bananer og huder. Internasjonal lufthavn. Universitet (1954).

Mogadishu ble grunnlagt av arabiske handelsmenn på 900-tallet. I 1977 befridde vesttyske elitesoldater 86 gisler fra et fly kapret av vesttyske terrorister. Byen ble sterkt rammet i 1990-årene av borgerkrigen, bl.a. ble alle offentlige bygninger plyndret. Mogadishu ble i praksis delt mellom flere «klaner» og fikk store forsyningsproblemer både med hensyn til mat, vann og elektrisitet. Byen fikk samtidig en kraftig folketilvekst pga. stor innflytting fra landsbygda. I regi av FN rykket en internasjonal styrke i landet 1992–95 for bl.a. å beskytte hjelpesendingene dit. Våren 2007 var det kraftige kamper i byen mellom ulike klaner og etiopiske og somaliske regjeringsstyrker. I løpet av kort tid er mer enn 1000 mennesker drept, flere tusen er skadet og over halvparten av byens befolkning er drevet på flukt.

 • Bilde Mogadishu

 • Mogadishu bilde reise
  Bilde Mogadishu 1
 • Mogadishu bilde
  Bilde Mogadishu 2
 • Mogadishu bilde reise
  Bilde Mogadishu 3
 • Mogadishu bilde
  Bilde Mogadishu 4
 • Reisebilder Mogadishu

 • Mogadishu bilde reise
  Reisebilde Mogadishu 5
 • Mogadishu bilde
  Reisebilde Mogadishu 6
 • Mogadishu bilde
  Reisebilde Mogadishu 7
 • Mogadishu bilde reise
  Reisebilde Mogadishu 8
 • Mogadishu (tidligere også stavet Mogadiscio ; Muqdisho på somali ) er Somalias hovedstad og største by beliggende ved det Indiske Ocean. Befolkningen er anslått til 1.219.000 i år 2000.

  Mogadishu er en havneby, og den har vært et handels- og finanssenter. Det en veiforbindelse til Kenya og Etiopia og internasjonal flyplass.

  Historie

  Mogadishu ble anlagt av arabere omkring år 900 og var i det 12. århundrede blitt et viktig handelssenter på Afrikas østkyst. Byen ble besøkt av den kinesisker oppdagelsesreisende Zheng He i begynnelsen av det 15. århundrede. I det 16. århundrede kom under byen portugisisk kontroll.

  I 1871 ble Mogadishi erobret av sultanen av Zanzibar som leide den til Italia i 1892. Italia kjøpte byen i 1905 og gjorde den til hovedstad i Italiensk Somaliland. Mogadishu ble under 2. verdenskrig inntaket av britiske tropper fra Kenya.

  I den somaliske borgerkrig ble byen tatt av inn opprørere i 1990. Voldsomme kamper mellom forskjellige klanhærer ødela store deler av byen i 1991 og 1992. Det var utstasjonert fredsbevarende FN – styrker fra 1992 til 1995 ( Operation Restore Hope og Operation Continue Hope ).

  3. oktober 1993 endte en amerikansk militæraksjon, Slaget i Mogadishu mot noen av krigsherren Mohammed Farah Aidids folk med en katastrofe sett fra USAs synspunkt med 19 drepte og flere såre amerikanere. Begivenhetene den dagen ble senere dramatisert i romanen og filmen Black Hawk Down.
  Foto fra 1993, der viser en gade, der har dannet “den grønne linje” (grænsen mellem to klanområder).
  Foto fra 1993, som viser en gate, som har dannet “den grønne linjen” (grensen mellom to klanområder).

  Mogadishu er fortsatt i dag en av verden farligste byer da klanstridighetene fremdeles foregår.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.