Bilder fra Marokko – reise

Landet er langs sin 800 KM-a lange kysten åpent overfor Atlanterhavets påvirkning. I det fjellrike østlige Marokko strekker fjellkjedene Atlas og Riff seg fra sør til nord. De er dekket av sparsom beplantning. Her bor berberfolket, som er nomader. På sletten ved foten av fjellene dyrkes det sitrusfrukter, grønnsaker og forskjellige kornsorter. På de vestlige fjellskråningene finnes en utbredt kvegdrift samt miner rike på fosfat, sink og bly. På sletten ut mot kysten dyrkes druer og sitrusfrukter. Fiskevannene er rike, men utnyttes overveiende av utenlandske fiskeflåter. Jorderosjonen er en konsekvens av forskjellige faktorer, herunder ekspansjonen av landbruk inn på marginale jorder, overgressingen av gressgangene som følge av overskuddet av dyr, ødeleggelsen av vegetasjonen ifbm. innsamlingen av brenne og omdanningen av skogområder til dyrket opp land. Det er tatt noen initiativ for å vende denne prosessen, overveiende ved planting av nytt skog.

Folket : Arabere (70 %) og berbere (30 %).

Religion : Den overveiende delen av befolkningen er muslimsk (98,7 %), de mange sunnimuslimene. Videre kristen (1,1 %), jøder (0,2 %).

Språk : Arabisk (offisielt språk). Berbisk, fransk og spansk tales også.

Politiske parti : Uavhengighetspartiet (Istiqlal) grunnlagt i 1943, Den forfatningsmessige Union (UC) opprettet i 1983, De folkelige krefters sosialistiske Union (USFP), Den nasjonale unionen av Uavhengige (RNI), Den folkelige berbiskeste Bevegelsen, De folkelige krefters nasjonale Union (UNFP), Partiet for fremganger og Sosialisme.

Sosiale organisasjoner : Den nasjonale sammenslutningen av marokkanske Arbeidere (UGTM), Den marokkanske Arbejderunion, Den demokratiske Arbejderkonføderation.

Offisielt navn : All Mamlaka al -Maghrebiya.

Administrativ inndeling : 30 provinser og 2 kommuner: Casablanca og Rabatt.

Hovedstad : Rabatt, 1.453.000 indb. (1999).

Andr? viktige byer : Casablanca (Dar-el-Beida), 3.292.100 indb.; Marrakech, 736.500 indb.; Fez, 900.900 indb. (2000).

Regjering : Sayyidi Muhammad Ibn al -Hasan, konge siden 23. juli 1999. Driss Jettou, statsminister siden oktober 2002. En forfatningsreform vedtatt i september 1996 banet for første gang Vejen for en to-kammers lovgivende forsamling. Underhuset – Majlis an-Nawwab – med 325 medlemmer velges ved direkte valg hver 5. år og har ansvaret for vedtak av lovgivning. Overhuset – Majlis ash-Shura – med 270 medlemmer velges ved indirekte valg og har konsultativ karakter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.