Bilder fra Manila – reise

Manila, hovedstad og største by i Filippinene, ligger på vestkysten av øya Luzon, ved Manilabukta, der elven Pasig munner ut; 1 581 100 innb. (2000). Manila danner, sammen med 13 omkringliggende byer og 3 kommuner, et sammenhengende storbyområde kalt «Metropolitan Manila» eller «National Capital Region»; 636 km2 med 9 932 600 innb. (2000), 15 617 per km2.

Manila er landets administrative, handelsmessige, utdanningsmessige og industrielle sentrum, og er en av Asias raskest voksende storbyer. Manila havn står for det meste av Filippinenes utenrikshandel. Byområdet har utviklet en betydelig metall- og tekstilindustri og har sukkerraffinerier, oljemøller, tobakk- og kjemiske fabrikker samt produksjon av elektriske og elektroniske produkter. Manila er Filippinenes dominerende bank- og forsikringssentrum, og er bl.a. sete for den Asiatiske utviklingsbanken (ADB). Byen er også sete for flere private og offentlige universiteter, bl.a. University of the Philippines (UP) i Quezon City. Byen har katedral og flere store kirker samt en rekke kulturinstitusjoner, bl.a. Culture Center of the Philippines, nasjonalmuseet, nasjonalbibliotek m.m.

 • Bilde Manila

 • Manila bilde reise
  Bilde Manila 1
 • Manila bilde
  Bilde Manila 2
 • Manila bilde reise
  Bilde Manila 3
 • Manila bilde
  Bilde Manila 4
 • Reisebilder Manila

 • Manila bilde reise
  Reisebilde Manila 5
 • Manila bilde
  Reisebilde Manila 6
 • Manila bilde
  Reisebilde Manila 7
 • Manila bilde reise
  Reisebilde Manila 8
 • Manila ligger utstrakt på øya Luzons vestkyst. Med sin sære blanding av nyt og gammelt er det en opplevelse for alle sanser å gå rundt i byens gater.

  Anden verdenskrig lagde Manila, det ellers var kjent som Asias peneste, i ruiner. Byen er siden blitt gjenoppbygd, og flere av de ødelagte bygningene er blitt restaurert. Det gir byen et arkitektonisk særpreg, som nok kan avlede oppmerksomheten fra den konstante bråka fra trafikken.

  Manila har med verdens høyeste befolkningstetthet pt. cirka 41 innbyggere pr. km2. Det gjør byen til en særdeles intens og pulserende opplevelse.

  Når man er i Manila, kan man ikke lure seg selv for en dag Intramuros,’ innen murene’. I den nordlige enden av bukten ligger Intramuros, som er et stort område med museer, kafeer, shoppingmuligheter og grønne områder. En tiltrengt pause fra byens travle liv.

  Med mindre man søker tilflukt i McDonalds eller andre vestlige spisesteder, kan Manila by på etvariere tilbud av lokale retter. For den modige er det Isaw, som grunnleggende er kokte kyliingetarme.

  Fra desember i februar har Manila så avgjort de mest gjestfritt værforhold. Det er ikke for varmt eller for vått, og temperaturen ligger mellem 24 og 30 grader. Hvis man reiser ned der på andre tidspunkter av året, er det en god ide å lese opp på værforholdene for det vedkommende tidspunktet.

  Manila er Filippinenes hovedstad. Byen er beliggende på øya Luzons østlige side og er med sine 1,5 millioner innbyggere (med forsteder 10 millioner) landets nest høyest befolket by.

  Bybeskrivelse

  Den eldste delen av byen ligger ved Pasigs munning. På sørsiden ligger det gamle fortet Santiago og bydelen Intramuros, som er omgitt av en ringmur. Opprinnelig kunne bare spaniere og mestiser bo her. Rett sør for Intramuros ligger Rizal Park (eller Luneta Park), som er oppkalt etter Filippinenes nasjonalhelt José Rizal. Sør for parken ligger bydelen Ermita, som er det viktigste turistsenteret. Nord for Pasigelven ligger presidentpalasset Malacañang. De fleste statlige organer har sine kontorer i Quezon City nordøst for Manila. Her ligger også underhuset i nasjonalforsamlingen. Makati i sørøst er sentrum for bank- og finansnæringen samt sete for de fleste ambassader. Den internasjonale lufthavnen (Ninoy Aquino) ligger i Pasay i sør. Nytt banesystem på 16,8 km ferdigstilt 2000.

  Historie

  Manila var et blomstrende muslimsk kongedømme inntil den spanske ekspedisjonslederen Miguel Lopez de Legazpi erobret byen i 1571 og gjorde den til hovedstad for hele Filippinene. Var under britisk okkupasjon 1762–64. Manila ble erobret av amerikanerne 1898 etter at den spanske flåten, som lå ved flåtehavnen Cavite, var blitt ødelagt. Under den annen verdenskrig ble Manila erobret av japanerne januar 1942 og befridd av amerikanerne februar 1945. Det meste av bebyggelsen i den gamle bydelen Intramuros ble ødelagt av japansk bombing til tross for at den amerikanske general MacArthur offisielt erklærte Manila som «åpen by».

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.