Bilder fra Madrid – reise

Madrid – by. Hovedstad i Spania og i provinsen og den autonome regionen av samme navn, ligger midt inne i landet ved Río Manzanares (bielv til Tajo), på den kastiljanske høyslette, ca. 650 moh.; 3 132 400 innb. (2007). Beliggenheten er på mange måter kunstig, idet stedet har manglet mange av de forutsetninger som har vært vekstfremmende for andre storbyer. Det indre av Den iberiske halvøy er et relativt tynt befolket, ressursfattig område. Madrid har riktignok vært et knutepunkt for gamle ferdselsveier, men det var først med utbyggingen av jernbanenettet i siste halvdel av 1800-tallet at den ble det viktigste handelssentrum for innlandet.

Madrid er Spanias administrative og finansielle sentrum, og spiller også en viktig rolle som samferdselsknutepunkt, handels- og kultursentrum. Den internasjonale lufthavnen, Barajas, ligger nordøst for sentrum. Byen har en god del industri. Lettindustrien dominerer med fremstilling av tekstiler, klær og lærvarer, elektroteknisk og optisk industri, produksjon av lastebiler, fly, maskiner, gummi- og plastvarer, nærings- og nytelsesmidler m.m. Byen er også et viktig sentrum for filmindustri, trykkeriindustri og forlagsvirksomhet.

 • Bilde Madrid

 • Madrid bilde reise
  Bilde Madrid 1
 • Madrid bilde
  Bilde Madrid 2
 • Madrid bilde reise
  Bilde Madrid 3
 • Madrid bilde
  Bilde Madrid 4
 • Reisebilder Madrid

 • Madrid bilde reise
  Reisebilde Madrid 5
 • Madrid bilde
  Reisebilde Madrid 6
 • Madrid bilde
  Reisebilde Madrid 7
 • Madrid bilde reise
  Reisebilde Madrid 8
 • Det er drømmen min engang å bo på det elegante Hotel Reina Victoria , Plaza de Santa Ana 14, hvor de store nasjonalheltene – tyrefekterne – bor, når de er i byen, og hvor jentene står og hviner henrykt utenfor. Vil man bo billig, kan jeg anbefale de små “pensjoner” – private leiligheter , hvor man leier ut et par rommer, kanskje med litt morgenkaffe. Se etter det lite lyseblått skiltet med et hvitt “P” ved ringeklokka på hoveddøren.
  Beste restaurant

  Hovedmåltidet er midt på dagen i Madrid, så til lunsj finner jeg en av de utallige små restauranter midt i byen, hvor det er hvit papirduk på bordet, og dagens 3-rett meny står med kritt på tavlen. Dit et glass ‘tinto de verano’ – rødvin blandet med Sprite, det hel for kanskje 10 euro. Cervecería Santa Ana på plassen av samme navn er yndlingsstedet min: Ett fullkomment anarkistisk bar med et stor åpen rom, masser av mat på den enorme disken, tørket skinker i taket og et folkeliv uten like. Alle står opp, alle taler! La Venencia , C. Echegaray 7, er ett praktfullt sherrybar i et ørlite smalt lokale, hvor det serveres alle slags sherry fra store tønner. Regnskapet føres med kritt på disken, og atmosfæren er skjønn. Museo Chicote , Gran Via 12, er ett fornemt cocktailbar. Når du trår inn, er det som å skrue tiden 40-50 år tilbake: Her er menn i korte hvite kitler – det må være som å gå i byen med eliten i Franco-tiden! Man drømmer ikke om komme i jeans, det er helt opp på stilettene!
  Beste shopping

  Aller-artigst er det kjempestore søndagsloppemarked El Rastro ved t-banen La Latina. Et helt kvarter med massevis av saker: En hel gate med tepper, en annen med kanarifugler, en med gensere og en med antikviteter. Allting kan man få her ute på markedet, som har røtter tilbake til middelalderen. Den eksklusive, litt “frue” shopping er konsentrert i Serrano-og Salamanca-kvarterene . Den mer hippe shoppingen er fordelt rundt omkring i byen, og man må snuse fram seg. Pepita is Dead , Dr. Fourquet 10, er sofistikert, ubrukt vintagetøj. Butikken har fugletapeter og er pakket med tøy til både kvinner, menn og barn samt masser av tilbehør, som bugner fra gamle kofferter.

  Parken El Retiro . Gå forbi sjøen og fortsett ned til det gigantiske drivhuset Palacio de Cristal , det ligner et fortryllet glasslott. Det er bedårende vakkert, særlig når løvet blir gyldent omkring det. Se også “Den Faldne Engel” i parken – en søyle med en statue av en pen engel på toppen.

  Hvis mer tid

  Se Goyas “Pintura Negra” , hans mørke bilder! Hans kjente lette og yndige maleri malte han til hoffet som inntjening, men levde ut sin dystre side i dunkle, nesten svarte bilder av heksesabbater og annet mystisk. De kan sees på Prado Museet , Paseo del Prado.
  Min beste tips

  Prøv tapas-spesialiteten ‘boquerone en vinåkrer’ , marinerte sardiner og ansjoser, samt lokale oster og serranoskinke. Og ‘ patata bravas , potetstykker i en lekker spicy saus.

 • Madrid, Spanias hovedstad, ligger midt på den iberiske halvøya, 2.200 fot over havoverflaten. Den er medlem av Europas historie, og kalles moroas og gledens hovedstad fordi den er så innbydende, hjertelig og fri.

  Man skal oppleve det middelalderske Madrid. Det såkalte “Østrigene Madrid ” giver den italienske renessansens estetiske former et spansk islett. Plaza Mayor (rådhusplassen) er ett av de mest opprinnelige områdene i hovedstaden. Fortsett gjennom Puerta del Sol, Plaza de la Villa, og Plaza de Oriente, hvor De kan besøke det enestående Royal Palace. Man må heller ikke glemme Cibeles-fontenen, hvor den pene Correos bygning og Bank of Spain ligger. Videre framme finnes Puerta de Alcala, som fører til Retiro Park. Det er en av Europas peneste hager, og omfatter også Crystal Palace og en stor sjø, hvor man kan reise på seiltur.

  Ett av verdens fineste museer finnes i Madrid – Prado museet, med enestående kunstverk fra internasjonale og spanske malere fra det 12. til det 18. århundredet. Velazquez, Goya og El Greco er uten tvil de tre største attraksjonene.

  Hvis De har lyst til å gå på innkjøp, er det nok å velge imellom. De finner masser av boutiquer og luksusforretninger i Salamanca området. Madrid er også et godt sted til kjøp av antikviteter. En søndag morgen i El Rastro (fra 9: 00 til 15:00), som er et malerisk loppemarked, er en helt enestående opplevelse, både fornøyelsesmessig og særpreget.

  Madrid har masser av typiske restauranter, hvor gjestene kan prøve de mest smakfulle og forskjellige spesialitetene fra det tradisjonelle spanske kjøkkenet. Typisk for Madrid er cocido madrileñ oj. Men det er også mange nyere restauranter, hvor det serveres retter fra det internasjonale kjøkkenet. Det er viktig at man innen middagen, går en liten tur og får en aperitiff. Bet om en “chato” (små glass med rød- eller hvitvin), ledsaget av “tapa” eller “pincho”.

  Madrid er svært forskjellig fra andre europeiske hovedsteder etter mørkets frambrudd. Bortsett fra teater, kinoer, konserter og operaer, er det masser av diskotek, spillesteder, nattklubber, puber m.v., som er åpne hele natten, så faktisk kan De “starte dagen midt om natten”.

  lufthavnsinformation

  easyjeter flyr til og fra Madrid Barajas lufthavn, Terminalen 1.

  med bil

  Barajas flyplass ligger bare 13 km fra byen sentrum. Kjør ad NII mot” Madrid Centro” (god skiltning ved utkjørselen fra flyplassen).

  Det er parkeringsmuligheter nær ved terminalbygningene.

  med taxi

  Madrids rød-og-hvitstripete taxier tar omkring EUR 15 fra flyplassen til byens sentrum (EUR 0,30 ekstra for hvert stykke bagasje), og turen tar ca. 20 min., utenfor rushtiden.

  med tog

  Linje 8 (lyserød) sammenkjeder Barajas flyplassterminal 2 med Mar de Cristal Station, hvor De kan ta linje 4 (brun) for å komme inn til byens sentrum (hele turen tar omkring 40-45 min.).

  med buss

  En særlig flyplassbuss, som driver av det kommunale transportselskapet (EMT), går fra av flyplassen hvert 10. minutt til Plaza Colon terminalen (tar ca. 30 minutter). Koster EUR 2,40.

  Offentlige institusjoner, kultur m.m

  Universitetet ble grunnlagt 1508 i Alcalá de Henares, flyttet til Madrid i 1836; en egen universitetsby ble anlagt i 1930-årene. Det finnes en rekke andre universiteter og høyere undervisningsanstalter. Blant museene merkes kunstmuseet Prado, med en av verdens rikeste malerisamlinger, Museo Reina Sofía, Museo Thyssen-Bornemisza, Museo Romántico og våpensamlingen Armería Real. Også arkeologisk museum, militærmuseum, sjøfartsmuseum, voksmuseum m.m. Botaniske og zoologiske hager.

  Bybeskrivelse

  Byen er velregulert og vakker. Det tradisjonelle sentrum er Puerta del Sol, en bred, halvmåneformet plass som danner samlingspunkt for flere gater. Calle del Arenal strekker seg vestover til Plaza de Oriente, en stor plass med Filip 4s rytterstatue og en rekke andre statuer av vestgotiske og spanske konger. Her ligger kongeslottet Palacio Real (1738–64). Mot øst går den travle Calle de Alcalá gjennom byens sentrale forretningsstrøk. Ved Plaza de la Cibeles krysses den av den mektige parkgaten (Paseo). Et karakteristisk innslag i bybildet er de mange moderne høyhusene; nevnes må også tunnelbanen (1919, ombygd i 1960-årene) og tyrefekterarenaen Plaza de Toros, med plass til 14 000 tilskuere. Utkantene har store parker; i vest Jardines de Palacio og Parque del Oeste, i øst Parque del Retiro og Parque de Madrid. Madrid har mange klostre og over 100 kirker, blant dem katedralen San Isidro el Real fra midten av 1600-tallet med mange kunstverker, og San Francisco el Grande fra ca. 1780. Fra denne tid stammer også Palacio Real og en rekke andre storslåtte bygninger. Utenfor selve Madrid ligger en voksende ring av forsteder og satellittbyer.

  Madrid – historie. Madrid nevnes første gang i 939 e.Kr., den var da en liten maurisk by og festning som ble kalt Magerit (Madsjrit). Under kampene mellom maurerne og spanierne var den dels i hendene på den ene av partene, dels på den annen, inntil Alfons 6 av Castilla 1083 erobret byen for godt. I middelalderen var Madrid av så liten betydning at den ikke ble betraktet som en fullverdig by (ciudad), men bare som en villa.

  Den store forandring kom med Karl 5, som delvis henla sin residens til Madrid, og fullførte det gamle slottet, Alcázar. Hans sønn Filip 2 gjorde 1561 byen til spansk rikshovedstad, og dermed begynte utviklingen av det moderne Madrid. Den hadde på dette tidspunkt et folketall på ca. 25 000, som senere steg jevnt til ca. 160 000 på begynnelsen av 1800-tallet og 540 000 i 1900.

  Ved sin oppstand mot Murat 1808 gav Madrids befolkning – madrilenene – signalet til den spanske folkereisning mot franskmennene, og under borgerkrigen i 1930-årene ble det kjempet lenge og forbitret om byen; først i mars 1939 kapitulerte Madrid for general Franco.

  I mars 2004 ble Madrid rammet av en enorm terroraksjon. Nærmere 200 mennesker ble drept og over 1200 skadet da flere bomber eksploderte på flere tog i morgenrushet.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.