Bilder fra Los Angeles – reise

Los Angeles er en storby beliggende i det sørlige California. Los Angeles er den største byen i California, og den nest største byen i USA med et folketall på 4.018.080 (ifølge folketellingen i 2005). Byen dekker det største arealet av USAs byer. Det er plass til 4 byer av New York Citys størrelse på det området som Los Angeles dekker. Los Angeles er den største byen i Los Angeles County.

I år 2000 var folketallet oppe på 3.694.820. Det var 1.275.412 husholdninger, og 798.407 familier bodde i byen. Befolkningstettheten var på 7.876 personer per 3.041,3 km2er. For de 1.337.706 var befolkningstettheten bare på 7.876 personer per 1.101,1 km2er.

Los Angeles er blitt en multikulturell by med større nye grupper av latinamerikanske- og asiatiske immigranter de siste tiårene. Raseoppdelingen var slik at, 46,9 % var hvite, 8,24 % var afroamerikanere, 10,0 % var av asiatisk avstamming, 0,8 % var indianere, 0,16 % var “Pacific Islander” som er folk med avstamming fra Stillehavsøerne, 25,9 % fra andre raser og 5.2 % fra mer enn to raser. 46,5 % av befolkningen var latinoer. 42,2 % snakket engelsk, 41,7 % spansk, 2,4 koreansk, 2,4 % tagalog, 1.7 % armensk, 1,5 % kinesisk ( kantonesisk og madarin ) og 1,3 % persisk som førstespråket sitt. siden midt 80-tallet har Los Angeles vært en såkalt minoritets/majoritie by, som er en by hvor minoritetsgruppen er større enn den typiske majoritietsgruppen i USA.

Storbyområdet Los Angeles “The Greater Los Angeles Area”, eller “the Southland” består dessuten av San Bernardino, Riverside, Ventura og Oransje countie, og er hjemsted for over 12,9 millioner (eller 17,7 millioner, avhengig av definisjon og avgrensning av storbyområdet) innbyggere med forskjellige etniske og økonomiske bakgrunner.

Byen ble grunnlagt 4. september 1781, som en del av det den gang spansk – kontrollerte Mexico. Byen ble døpt El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de gaupene Angeles del Río de Porciúncula.

Los Angeles er USAs nest største by med i alt svimlende 16 millioner innbyggere, bare overgått av New York. Det er imidlertid juks å kalle Los Angeles en by, for reelt er L.A. et gigantisk storbylandskap bundet sammen av et enormt nettverk av uendelige motorveier. Los Angeles er i den graden bilenes by, og L.A. skal oppleves fra en stor amerikaner.

Los Angeles er for de fleste norskene lik med filmproduksjon, berømtheter, brede strender og sol fra en nesten klar himmel – når ikke luftforurensingen erter. Hollywood og Beverly Hills litt nord for downtown er omdreiningspunktet for filmbyen Los Angeles. Her ligger Hollywood Boulevard med stjernene i fortauet og her finner duge Kodak Theater, hvor Oscar-utdelingene finner sted. Vil du ha mer enn bare stjerner i fortauet, så sprang på en av de bussturene som guider turistene rundt til stjernenes millionvillaer i Beverly Hills.

Flere av filmstudiene tilbyr guidet omvisninger. De mest populære turene er uten tvil dem hos Universal Studios, som har satt omvisningene mye i system, men også Disney og Warner tilbyr omvisninger. Glem ikke at du også like skal prøve at vinduesshoppe litt på Rodeo Drive, men minn et tykt kredittkort. Og undre du deg over at du ikke kan se noen prisskilt, så er forklaringen at ingen av kundene spør om priser. For shopper du på Rodeo Drive, så har man også råd til å betale…

Universal Studios’ store temapark ligger i Universal City nord for Los Angeles, mens Disneyland ligger i Anaheim sør for L.A.. Kort fortalt så er Disneyland særlig artig for mindre barn, mens Universal Studios særlig er til større barn og voksenene.

Los Angeles er mye annet enn filmer. Byens kvarter ut mot Stillehavet er hjemsted for en broket skare av innbyggere, noen mer fargerike enn andre. Ett av de beste kvarterene er Santa Monica litt nordvest for downtown. Her finner du L.A. peneste strandpromenade, og under palmene dyrke de unge, pene og rike seg selv og sine solbrune kropper. Et spennende sted å iaktta folkelivet på californisk. Er du mer til kaféstil, små butikker og lokal koloritt, så overvei en snartur til bydelen Pasadena, øst for downtown.

Utallige filmer har portrettert Los Angeles kriminelle underverden med bander og annen kriminalitet. Som utgangspunkt trenger du ikke være redd for L.A. Men visse kvarter skal du holde deg fra etter mørkets frambrudd. Det gjelder særlig bydelene sør for downtown. Myndighetene har imidlertid satt massivt inn mot kriminalitet de senere årene, bl.a. i downtown, som ikke lengre er et farlig sted å oppholde seg. Så bruk din sunne fornuft, og opplev Los Angeles med åpent sinn.

Los Angeles. USAs nest største by, i sørlige California, ligger nær Stillehavet ca. 200 km nord for grensen mot Mexico; 3 834 300 innb. (2007), hvorav ca. 1/3 er spansktalende. Midtpunkt i en større byregion (metropolitan area) med 12 875 600 innb. (2007). Selve Los Angeles, som dekker et areal på 1202 km2, brer seg vidt omkring på kystsletta mellom San Gabriel Mountains og Stillehavet. Innenfor bygrensene ligger flere selvstendige byer, bl.a. Beverly Hills, Culver City og Santa Monica. Byen omgis av et utall forsteder, og bebyggelsen strekker seg ca. 150 km i retning vest–øst, fra San Fernando Valley til San Bernardino Mountains, og ca. 75 km nord–sør fra fjellene ned mot stillehavskysten.

Los Angeles-området har et solrikt halvtropisk middelhavsklima. Middeltemperatur i kaldeste måned (jan.) er 13 °C, i varmeste måned (juli–aug.) 22 °C. Den beskjedne nedbøren (356 mm) faller stort sett om vinteren. Den store biltettheten og en lav gjennomsnittlig vindstyrke fører til hyppige alvorlige luftforurensninger (foto-kjemisk smog), som bl.a. forårsaker øyelidelser.

Samferdsel

Los Angeles er endepunkt for en rekke motorveier og tre transkontinentale jernbanelinjer, og er et betydelig lufttrafikk-knutepunkt. Den internasjonale lufthavnen er av USAs travleste. Havn i San Pedro. Stor containerhavn. Den lokale transporten i Los Angeles-området er nesten helt basert på privatbilismen. Byggingen av et av verdens mest omfattende motorveisystemer har likevel ikke kunnet forhindre enorme trafikkproblemer med køer og opphopninger på hovedveiene. Nå er man imidlertid i ferd med å planlegge gjeninnføring av trikken – i «light rail»-versjon, atskilt fra annen trafikk.

Drikkevann hentes bl.a. fra Colorado River gjennom den 385 km lange Colorado River Aqueduct som ble fullført 1939, men forsyningen av drikkevann er fortsatt et problem, og Los Angeles så vel som staten California, har stadig rettstvister gående med nabostater, særlig Arizona, om rett til vann fra Colorado-elven.

Næringsliv

Los Angeles er det økonomiske sentrum for Sør-California og byens næringsliv er allsidig og dekker et vidt spekter, fra jordbruk, som en gang var dominerende, til oljeproduksjon, fremstilling av industrivarer, bankvesen og transport. Los Angeles er USAs tredje største industriby, med særlig vekt på produksjon av fly, biler og elektronikk. Byen har også en betydelig verksted- og maskinindustri, stål-, konfeksjons-, gummivare- og konservesindustri og petrokjemisk industri. Forsvarsindustrien har vært svært viktig i hele etterkrigstiden, og med nedskjæringene i forsvarsbevilgninger som en følge av slutten på Den kalde krigen, har mange bedrifter vansker. Filmindustrien er fortsatt viktig, men fjernsynsindustrien spiller i dag en større rolle. Også turistindustrien bringer store inntekter. I omegnen dyrkes appelsiner, ferskener o.a. frukt ved kunstig vanning.

Byen er sete for en rekke universiteter og andre høyere læresteder. Mest kjent er statsuniversitetet, University of California, som har en avdeling i Los Angeles (UCLA), og det metodistisk-episkopale University of Southern California. I forstedene ligger bl.a. statsuniversitetets avdeling i Irvine.

Bybeskrivelse

Los Angeles er en vidstrakt by med brede avenyer og store parker og med overveiende eneboliger utenom de sentrale strøk. Bykjernen er mindre utviklet enn i de fleste andre amerikanske storbyer, og Los Angeles er ofte spøkefullt blitt betegnet som «tusen forsteder på jakt etter et sentrum». Bykjernen består til størstedelen av kontor- og bankbygg. Før 1958 var bygningshøyden begrenset til 13 etasjer, men etter den tid er det bygd en rekke høyhus i sentrumsområdet, bl.a. First Interstate Bank (62 etasjer), Security Pacific National Bank (55), Crocker Center (53) og Atlantic Richfield Plaza (52). Her ligger også byens Music Center, med bl.a. Walt Disney Concert Hall (tegnet av Frank Gehry) og kongressenteret. Nord for bykjernen ligger filmbyen Hollywood og en rekke elegante villastrøk (Beverly Hills), i vest bl.a. badestedet Santa Monica. Også San Fernando-dalen (inkl. Burbank og Glendale), på den andre siden av Santa Monica Mountains, hører til de velstående områder av byen, med en hovedsakelig hvit befolkning. De etniske minoritetsgruppene er konsentrert til bestemte områder. Således er den tallrike spansktalende befolkningen særlig konsentrert til East Los Angeles, mens den svarte befolkningsgruppen hovedsakelig bor i Los Angeles’ sørlige bydeler (bl.a. Watts). Watts ble i 1965 hjemsøkt av alvorlige raseopptøyer, og i South Central var det i 1992 raseuro med store ødeleggelser, utløst av et video-opptak av politivold (Rodney King-saken). Det har også vært gnisninger mellom svarte beboere og orientalske grupper, særlig koreanere, som eier mange butikker i de fattige strøkene. Ellers bor de orientalske gruppene gjerne i egne enklaver (Chinatown, Little Tokyo, Little Saigon o.l.). Innvandring fra Mexico (chicanos) har skapt mange spansktalende barrios eller colonias. Mesteparten av industrien ligger i sør omkring havnebyen San Pedro og Long Beach.

Los Angeles – historie. Los Angeles ble grunnlagt av spanierne 1781 som El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles de Porciúncula. Den ble inntatt av amerikanske tropper 1846, og fikk bystatus 1850. I 1876 ble Southern Pacific Railroad (fra San Francisco) åpnet, og 1885 banen fra øst over Santa Fe. Fra siste del av 1800-tallet hadde den en fantastisk vekst (11 000 innb. 1880, 102 000 innb. 1900, 576 000 innb. 1920). Olje ble funnet ved Long Beach i 1890-årene, og 1914 fikk byen en havn samtidig som Panamákanalen ble åpnet. Senere har film-, bil- og flyindustri fremmet byens vekst (1 504 000 innb. 1940, 2 479 000 innb. 1960). Etter den annen verdenskrig har Los Angeles fått stadig større betydning som kulturell «trend-setter», ikke bare innen populærkulturer som film og musikk, men også innen arkitektur, formgivning og livsstil. Den eksplosive veksten i befolkningen har for en stor grad kommet ved innvandring fra Latin-Amerika (og til dels fra Asia), og byen har flere ganger opplevd alvorlige raseopptøyer, bl.a. 1965 og 1992. Los Angeles arrangerte olympiske sommerleker 1932 og 1984.

Leave a Reply

Your email address will not be published.