Bilder fra Ljubljana – reise

Ljubljana, ty. Laibach, it. Lubiana, hovedstad i Slovenia, på begge sider av Savas bielv Ljubljanica; 255 100 innb. (2005). Byen er Slovenias økonomiske og kulturelle sentrum, og har kjemisk industri, maskin-, papir-, porselen-, tekstil- og lærindustri. Sete for universitet fra 1595, gjenopprettet 1809 og 1919; høyskoler for teater, film, musikk og kunstindustri, mange biblioteker og museer (bl.a. Nasjonalmuseet), teater, statsopera m.m. Romersk-katolsk erkebispesete.

Bybeskrivelse

Fra 1200-tallet til 1918 var Ljubljana en del av det habsburgske monarki, og den gamle bydelen, med sine vakre barokkhus, preges av den østerrikske tiden. Også den italienske innflytelsen er merkbar. Her ligger bl.a. det gamle rådhuset (Rotovž) med søylegård og domkirken. Mellom den gamle bydelen og det nye bysenteret går Tromostovje, ‘De tre broene’, en gatebro og to fotgjengerbroer.

Historikk

Byen går tilbake til det romerske Emona, men ble ødelagt på 400-tallet. Den oppstod på ny som det slaviske Luvigana og kom under habsburgerne 1278 som en del av markgrevskapet Krain. Byen ble tatt av franske tropper 1809 og var til 1813 hovedstad i De illyriske provinser. Etter 1848 ble Ljubljana det politiske og kulturelle sentrum for den slovenske nasjonalistbevegelse. Byen ble 1918 en del av kongedømmet Jugoslavia, og etter den annen verdenskrig hovedstad i Slovenia; fra 1992 hovedstad i det selvstendige Slovenia.

 • Bilde Ljubljana

 • Ljubljana bilde reise
  Bilde Ljubljana 1
 • Ljubljana bilde
  Bilde Ljubljana 2
 • Ljubljana bilde reise
  Bilde Ljubljana 3
 • Ljubljana bilde
  Bilde Ljubljana 4
 • Reisebilder Ljubljana

 • Ljubljana bilde reise
  Reisebilde Ljubljana 5
 • Ljubljana bilde
  Reisebilde Ljubljana 6
 • Ljubljana bilde
  Reisebilde Ljubljana 7
 • Ljubljana bilde reise
  Reisebilde Ljubljana 8
 • Slovenien er et lite land, som rommer et fantastisk spektrum av ulikheter. Landet gir deg så mange muligheter at det er nødvendig med mange besøk for å oppleve dem alle og få smakt på hele det utrolige tilbudet av mat og vin. Hvilket annet sted kan du nyte en morgensvømmetur i det varme Adriaterhav og et par timer senere vandre i Alpenes betagende natur? Inn mellom disse to opplevelsene er det hovedstaden Ljubljana med dens sjarmerende, smale brolagte gater og levende atmosfære.

  Ljubljana kombinerer opplevelsen av en hensvunden tid med moderne underholdning på en helt unik måte. Om dagen må du ikke gå glipp av sjansen for å gå en tur i den gamle byen, langs elven Ljubljanica, eller oppleve det livlige utendørs markedet. Ljubljana er en pen blanding av arkitektoniske stilarter, og du vil samtidig glede deg over byens livlige kafeliv. Når du har spist kveldsmat på en av de mange fremragende restauranter, er det masser av kulturelle begivenheter for enhver smak. De mer eventyrlystne kan danse hele natten, mens BTC City, Ljubljanas største innkjøp- og underholdningssenter, har over 400 butikker, “mikrobryggeri”, multiplexbiograf, idrettshall og svært mer.

  Bare 35 km fra flyplassen ligger Bled, det er berømt for sjøen sin med en idyllisk øy, som du kan besøke på en slappende av seiltur. Et fascinerende middelalderslott tårner opp seg over deg på en klippetopp, og Bled er dessuten omgitt av uspolert natur, hvor du kan velge mellom en lang rekke av utendørs aktiviteter og sport for de mer eller mindre modige. Fra en hyggelig vandretur gjennom bretter og skoger til white water-eventyr – som er noe for enhver. Høydepunktet for oppholdet din kunne være en tur på en av Europas peneste golfbaner.

  Portorož er et livlig feriested ved vannet, som byr på aktiviteter og steder å besøke for enhver smak. Slapp av på stranden, når været er godt, eller stress av i et luksuriøst helse- og spasenter, hvor varme bade og skjønnhetsterapeutenes kyndige hender venter på deg. Portorož har bistroer og restauranter på havnen, underholdning på pulserende kafeer, diskotek og et kasino samt mange sportsaktiviteter til vanns og til lands. Den gamle Piran med venetiansk arkitektur ligger bare få minutters gang fra byen. En dagtur fra Portorož kunne være et besøk på det stedet hvor de berømte, hvite lippizanerheste kommer fra eller en rask seiltur med katamaran tvers over Adriaterhavet til Venezia.

  Postojna grotter er de største i en gruppe av grotter, hvor du kan dykke ned i den fascinerende verden under vann, se “gardiner” av stalagmitter og stalaktitter, enorme huler og den unike “menneskefisken”. Like rundt om hjørnet kan du også besøke det utrolige Predjama slott, som er bygget inn i veggen på en 123 meter høy klippe.

  Klikk her for flere opplysninger om Slovenia.

  lufthavnsinformation

  Ljubljanas flyplass, som også kjennes som Brnik, ligger 26 kilometer fra byens sentrum.

  Mistet bagasje: Kontakt bagageudleveringsområdet i terminalbygningen. Tlf.: 0) 4 20 61 226

  med bil

  Følg E61-motorveien ut av byen. Følg skiltene og sving til høyre mot flyplassen.
  Det er 400 parkeringsplasser foran terminalen og ytterligere 1.000 plasser ved inngangen til flyplasskomplekset. Parkeringstakster: 30 minutters parkering er gratis, 2-4 timer koster 450 SlT. Langtidsparkering (8-14 dager) koster 960 SlT/dag.
  Avstand til større byer: Kranj 11 km, Bled 33 km, Celje 74 km, Novo Mesto 97 km, Celovec 62 km og Beljak 77 km.

  med buss

  I hverdager kjørte det mellom flyplassen og byens sentrum en gang i timen. I helger og på helligdager kjørte det to ganger i timen. Turen tar 45 minutter. Billetten kjøpes på bussen. Prisen svinger – kontakt vennligst busstasjonen, tlf. 090 4230.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.