Bilder fra Lima – reise

Lima – hovedstad i Peru, hovedstad og største by i Peru, ved Río Rímac, 13 km øst for havnebyen Callao ved Stillehavet; 7 748 000 innb. (2002) inkl. forsteder. Byen ligger på en fruktbar slette, og har et relativt temperert, men nedbørfattig klima. Middeltemperaturen varierer fra 15 °C i kaldeste måned (juli–sept.) til 22 °C i varmeste måned (feb.–mars). I vintermånedene (juni–sept.) er byen innhyllet i en fuktig tåke som kalles garúa. Lima er landets administrative, økonomiske og kulturelle sentrum og viktigste trafikknutepunkt. Størstedelen av utenrikshandelen går over byen. Internasjonal lufthavn nordøst for Callao. Industrien har vokst sterkt siden 1930-årene og står i dag for størstedelen av Perus industri. Det produseres særlig tekstiler, næringsmidler og forbruksvarer for innenlandsmarkedet. Øvrig industri omfatter oljeraffinerier, monteringsfabrikker for biler, jernstøperier, sementfabrikker, fiskemelfabrikker m.m. Lima er sete for det eldste universitetet i Sør-Amerika, San Marcos-universitetet, som ble grunnlagt fra 1551, katolsk universitet fra 1917 samt en rekke høyskoler. Det finnes en rekke museer, deriblant det arkeologiske museet med interessante peruanske fortidsminner, nasjonalbibliotek, botanisk hage m.m.

Bybeskrivelse

Lima har mange kontorbygg og moderne boligblokker, men får likevel sitt preg av de historiske byggverk og det rektangulære, typisk spanske gatemønsteret som fortsatt er i behold. Ved den storslåtte Plaza de Armas (også kalt Plaza Mayor) ligger katedralen (1535–1625), med Pizarros mumie, erkebispepalasset, nasjonalpalasset m.m. Med sine regelmessige gater og tallrike plasser og promenader er Lima en av Sør-Amerikas vakreste storbyer, men i byens utkanter ligger store slumkvarterer (barriadas eller pueblos jóvenes). Bebyggelsen har bredt seg vidt utover den fruktbare sletta ned mot Stillehavet og havnebyen Callao. Ved kysten ligger bl.a. moderne bade- og villaforsteder som Miraflores og Magdalena del Mar, mens industrien hovedsakelig er konsentrert til området mellom selve Lima og Callao. Det gamle, historiske sentrum er med sine mange særpregede bygg satt på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Historikk

Lima ble anlagt av Pizarro på helligtrekongers dag 1535. Den bar i kolonitiden, da den var visekongenes sete og det viktigste senteret i spansk Sør-Amerika, navnet Ciudad de Los Reyes (Kongebyen). Under uavhengighetskrigen var Lima et spansk støttepunkt til 1821. Under salpeterkrigen i årene 1881–83 holdt chilenerne byen okkupert. Lima har ofte vært herjet av jordskjelv, bl.a. i 1687 og 1746 da store deler av gamlebyen ble lagt i grus. I våre dager er Lima en av de mest ekspansive byene på det søramerikanske kontinentet, men den stadige tilstrømningen av fattige fra landsbygda har skapt en kronisk boligmangel og omfattende slumproblemer.

 • Bilde Lima

 • Lima bilde reise
  Bilde Lima 1
 • Lima bilde
  Bilde Lima 2
 • Lima bilde reise
  Bilde Lima 3
 • Lima bilde
  Bilde Lima 4
 • Reisebilder Lima

 • Lima bilde reise
  Reisebilde Lima 5
 • Lima bilde
  Reisebilde Lima 6
 • Lima bilde
  Reisebilde Lima 7
 • Lima bilde reise
  Reisebilde Lima 8
 • Det pulserende Lima
  Limas natteliv er et kapittel for seg. Det er de færreste stedene i Sør-Amerika, som kan hamle opp med byens energi og pulserende rytme. Kast deg ut i nattelivet i bydelen Barranco, hvor Limas beste bar og klubber ligger – her vil du for alvor lære det det vil si at ‘gå ut’ i Sør-Amerika. Husk å prøve Perus nasjonaldrikk, Pisco Sour, en heftig cocktail som rask vil gjøre det hele litt morsomt.

  Om sommeren er Limas strender fylt med livlige og underholdende beachpartie, og ellers er det heller ikke så kjedelig å starte med en god seafood-middag (den er fantastisk her) og etterfølgende danse natten vekk på ett av de funklende utendørs diskotekene i den moteriktige og smarte bydelen Miraflores – det er her, de rike, unge og pene bor!

  Lima for adrenalinjunkier
  Paragliding i Miraflores, Lima
  Få et kick for livet over Limas kyst: para-
  gliing er en populær aktivitet her.

  Også for den aktive og adrenalinhungrende reisende har Lima noe å by på. Fra klippene ved Miraflores er det for eksempel muligheter for å prøve krefter med paragliding. Når du lander på stranden, kan du passende legge veien forbi en av de mange butikkene som leier ut surf-boarder og hoppe ut i de innbydende bølgene, som slår inn mot Limas kyst. Og så kan det varmt anbefales å ta en dagsutflukt fra Lima til Luna Huana, som er et ideelt sted for white water rafting.

  Peru venter på deg
  Når du har fått nok av Limas puls og kaos (og all den sjarmen som følger med), er du klar til å søke mot nye horisonter. Peru er et fantastisk land, som venter på at du skal oppdage og utforske det. Oplev Cuzco, inka-stien og Machu Picchu, Titicaca-sjøen, jungelen i Parque Nacional Manu, trekkingmekkaet Huaraz i de imponerende Andesbjerge, Nazca-linjene i ørkensanden og Colca Cañon i nærheten av den pene byen Arequipa. Ja, Lima er bare begynnelsen på Peru-eventyret din.

  Regionen Lima eller Lima Provincias er en av de 25 regionene i Peru. Beliggende i landets sentrale kyst, er hovedbyen Huacho. Lima-provinsen som består av byen Lima, landets hovedstad, er beliggende i den vestlige delen av regionen. Imidlertid er provinsen selvstyrende og ikke en del av regionen.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.