Bilder fra Lahore – reise

Lahore, nest største by i Pakistan og hovedstad i Punjab, ligger i nordøst nær østbredden av elven Ravi, ca. 440 km nordvest for Delhi i India; 5 063 000 innb. (1998). Lahore er et viktig handels- og samferdselssenter. Industrien er mangesidig, med bl.a. store jernbaneverksteder, næringsmiddel-, tekstil-, lær-, maskin- og metallindustri. Lahore er videre et viktig kulturelt senter med mange utdanningsinstitusjoner. Byen er bl.a. sete for Punjab-universitetet, grunnlagt 1882, Pakistans eldste universitet, og byen kalles ofte Lollywood på grunn av den store filmindustrien. Stort bibliotek, institutt for atomforskning, kunstakademi, arkeologisk museum m.m. Zoologisk hage, grunnlagt 1872. Det finnes en rekke praktfulle moskeer, bl.a. Badshahi-moskeen fra 1676, en av verdens største moskeer. Byen har også store parker, mausoleer, mogulpalasser og hageanlegg, de fleste fra 1500- og 1600-tallet, samt britisk koloniarkitektur, basarer og moderne forretnings- og administrasjonsbygg og boligområder. I gamlebyen ligger Heera Mandi, ‘Diamantbasaren’, landets eldste og mest berømte red-light-district med dansepiker og kurtisaner.

Historikk

Lahore er en meget gammel by, og var på 1000- og 1100-tallet ghasnavidenes hovedstad. Sin største tid hadde byen under stormogulene på 1500- og 1600-tallet. Lahore var sikhenes hovedstad fra 1798 til den i 1840-årene ble inntatt av britene. Ved Indias deling 1947 ble byen hovedstad i West Punjab-provinsen (senere West Pakistan og Punjab).

 • Bilde Lahore

 • Lahore bilde reise
  Bilde Lahore 1
 • Lahore bilde
  Bilde Lahore 2
 • Lahore bilde reise
  Bilde Lahore 3
 • Lahore bilde
  Bilde Lahore 4
 • Reisebilder Lahore

 • Lahore bilde reise
  Reisebilde Lahore 5
 • Lahore bilde
  Reisebilde Lahore 6
 • Lahore bilde
  Reisebilde Lahore 7
 • Lahore bilde reise
  Reisebilde Lahore 8
 • Lahore ( urdu ?) er den nest største byen i Pakistan og er provinshovedstad av Punjab (Pakistan). Byen er ofte kalt Pakistans kulturelle hovedstad, i motsetning til den politiske hovedstaden Islamabad og den økonomiske hovedstaden Karachi.

  Byen ligger nær elven Ravi og den indiskene grense. Lahore har 8,5 til 10 millioner innbyggere. (Den regnes for den 24. største byen i verden.) Punjabi er språket i provinsen og er det mest brukte språket i Lahore. Muhajirer, som snakker urdu, utgjør c. 10 % av befolkningen. Det er også mange pashtuner, noen hvorav er flyktninger fra Afghanistan. En innbygger i Lahore kalles en Lahori.

  Lahore var allerede en viktig by i oldtiden og mange minnesmerker fra stormogulenes tid sees enda. Byen var keisern Akbars hovedstad i 1584-1598 og etter Mogulrigets forfall, Sikhenes hovedstad. Under Britene var den hovedstaden for Punjab-provinsen. Byen var truffet av alvorlige uroligheter under den Indisk-pakistansk deling i 1947.

  Størstedelen av Pakistans håndflettet tepper er framstilt i Lahore. Mange Pakistanske selskap har hovedkontor her (f.x.. Pakistan Railways).

  Det er flere universitet, deriblant Punjab Universitet, landets eldste (grunnlagt 1882).

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.