Bilder fra Kuala-Lumpur – reise

 • Bilde Kuala-Lumpur

 • Kuala-Lumpur bilde reise
  Bilde Kuala-Lumpur 1
 • Kuala-Lumpur bilde
  Bilde Kuala-Lumpur 2
 • Kuala-Lumpur bilde reise
  Bilde Kuala-Lumpur 3
 • Kuala-Lumpur bilde
  Bilde Kuala-Lumpur 4
 • Reisebilder Kuala-Lumpur

 • Kuala-Lumpur bilde reise
  Reisebilde Kuala-Lumpur 5
 • Kuala-Lumpur bilde
  Reisebilde Kuala-Lumpur 6
 • Kuala-Lumpur bilde
  Reisebilde Kuala-Lumpur 7
 • Kuala-Lumpur bilde reise
  Reisebilde Kuala-Lumpur 8
 • Det er mye å se på i storbyen, ikke bare innbyggerne og mangfoldigheten sin men også et vell av severdigheter og attraksjoner. Man kan velge å lene seg tilbake og iaktta – eller å kaste seg ut i temaparker, zoologisk ha, historiske bygninger, konserter, det lokale planetariet, museer, kunstgalleri. Kuala Lumpur er for enhver smak – som enten man er til deilig krydret kway teow-nudler eller moderne fusjonskjøkken av utsøkt kvalitet.

  Et spennende natteliv
  Det gode ved Kuala Lumpur er at selv om det er en millionby, så kan man rolig gå ut om kvelden. Her er masser av gode spisesteder og artige steder å gå i byen, og så er det selvfølgelig alltid nattmarkedet, som har åpent til langt ut på de små timene. I toppen av de imposante Petronas Twin Towers ligger bl.a. en roterende restaurant, hvor man spiser overraskende godt.

  Kuala Lumpur er Malaysias hovedstad med 1,8 millioner innbyggere og framstår i dag som en driftig, pulserende metropol helt på linje med – noen vil kanskje si over – både Singapore og Bangkok. For den nyankomne er Kuala Lumpur – ofte bare kalt KL – en fascinerende blanding av nyt og gammelt, av skyskrapere og tempel underlagt det fargerike livet som kjennetegner et samfunn som er mosaikk av mange forskjellige raser og religioner.

  Kuala Lumpur er i dag et “Shoppers Paradise” på linje med Singapore med masser av merkevarebutikker, shopping mall og masser av “bargain”…

  Slik har det ikke alltid vært. Byen er datert tilbake i begynnelsen av det 18. århundredet og var på den tiden en liten samling småskurer ved Gombak elvs utmunning. Derfor ble byen gitt navnet Kuala Lumpur som betyr “Den mudrede Elvemunning”. Byen ble anlagt i forbindelse med tinnutvinning, og var de første mange årene en urolig by med bordell, bar og spillebøter.

  Under ledelse av Yap ah Loy-Captain China – ble det satt skikk på byen, og da først engelskmennene la administrasjonen sin i slutten av 1880-tallet tok transformasjonen av Kuala Lumpur til en moderne by fart. Deretter tok utviklingen fart og ble ytterligere forsterket med Malaysias uavhengighet i 1957 frem til det supermoderne Kuala Lumpur, som vi kjenner det i dag.

  Kuala Lumpur – og severdighetene
  Det er masser å se og oppleve i Kuala Lumpur. Her skal nevnes noen av de viktigste:

  Merdeka Square
  Det gamle sentret fra britenes tid. Det var her at engelskmennene fornøyde seg med sin favorittsport, cricket, og ut til plassen ligger den kjente Royal Selangor Club. Ytterligere finner I Sultan Abdul Ahmad bygningen. For enden av plassen troner etter sigende verdens høyeste flaggstang på 100 m. med det malaysiske flagget.

  Sultan Abdul Ahmad bygningen
  Den første bygningen i Kuala Lumpur, som ble bygget i en nordindisk-maurisk stil. Bygningen huset i engelskmennenes tid kolonisekretariatet og huser nå høyesterett og justisdepartementet. Byen mest fotograferte bygning med jærtegnet dens, det 40 m. høye klokketårn og de gyldne kuplene.

  St. Mary`s Cathedral
  Denne kirken fra 1894 ligger også på Merdeka Square. Dette er kirken som kolonitidens engelske familier gikk i på søndag. Praktfullt orgel fryder kirken.

  Jalan Bukit Bintang
  Beliggende i byens “gyldne trekant” er Jalan Bintang en av de gatene man skal besøke når man er i Kuala Lumpur. Byens ledende sted for restauranter, cafeér, butikker og bar gjør dette til et opplagt sted å ta en spasertur eller en tur i byen om kvelden.

  Masjid Jamek
  Masjid Jamek er den eldste moskeen i Kuala Lumpur og ble bygget i 1909. Moskeen ble bygget av den engelske arkitekten A.B. Hubbocks som hadde inspirasjonen sin fra Møghul-moskeen i Nordindien.

  Denne moskeen var Malaysias nasjonal moske inntil åpningen av den nye nasjonal moskeen.
  Svært pen moske med sine løkformete kupler og sine lyserøde og hvite murer.

  Den nasjonale moskeen
  Denne ultramoderne moskeen ble ferdiggjort i 1965 og kan romme ikke færre enn 20000 bedende.
  Det paraplyformete taket med de 18 spissene og den 73 m. høye minaret fanger virkelig øyet. Ett av de første bygningsverkene etter uavhengigheten og den største moskeen i regionen.

  Kuala Lumpur Railway Station
  Denne bygningen er likeledes bygget av A.B. Hubbock og sikrer en storslått entre til Kuala Lumpur såfremt man kommer med tog. Bygningen ble ferdiggjort i 1911 og bygget i maurisk stil som mange av de øvrige bygningene fra den tiden.

  Petrona Towers
  Om noe Kuala Lumpurs landemerke. Disse to tårnene som rekker 452 M-er i luften og var i mange år verdens høyeste bygninger. Utformingen er inspirert av “Islams 5 søyler” og står i dag fremdeles som mesterstykket blant KLs mange flott moderne bygninger.

  Lake Gardens – et pustehull i Kuala Lumpur
  I byen finner en lang rekke grønne parker og “pustehull” og en av de peneste parkene er Lake Gardens med sine mange flott tre, planter, busker og purker, hvor man kan leie både og seile rundt.

  Kuala Lumpur har nesten 2 millioner innbyggere og dekker et område på knapp 250 km2er. Det er imidlertid ikke så mye i bredda, men i høyden byen gjør seg merket. Utover en av verdens høyeste bygninger har byen en imponerende skyline, som nærmest damper av framgang.

  Petrona tvillingetårn er 452 imponerende meter høy, og de kan sees overalt i Kuala Lumpur. Halvveis oppe er det en luftbro mellom de to bygningene, hvor man som turist kan komme opp og nyte utsikten – i de 10 minuttene hver besøkende rundt regnet har på broen.

  All tenkelig malaysisk mat er tilgjengelig i Kuala Lumpur. Og i alle prisklasser. Byen er en kulturell smeltedigel, så hele det asiatiske kjøkkenet er representert i byen. Det artigste ved malaysisk mat er selvfølgelig selve bestillingen. Bak kut teh og Nasi lemak servert med ett kaldt øl er rent guf.

  Bukit Bintang området i Kuala Lumpur er det største shoppingområdet i byen. Centrene ligger nærmest i kø, og det er vel mest et spørsmål om hvor glad man er for å shoppe. Hvis man heller vil se et mer lokalt orientert marked, kan man besøke Sentral Marken, som har et stort tilbud av lokalt framstilt håndverk.

  været i Kuala Lumpur er varmt og fuktig hele året. Mart-april og september-oktober er de våteste månedene på året.

  Kuala Lumpur, hovedstad i Malaysia, danner siden 1974 et eget føderalt territorium (243 km2), omgitt av delstaten Selangor, 40 km fra kysten, 320 km nordvest for Singapore; 1 297 500 innb. (2001), landets største by, og det viktigste handels-, finans-, kultur- og utdanningssenteret. Den sterke veksten har sprengt byens grenser, og nye bymessige områder er vokst opp utenfor det føderale territoriet. Spesielt viktig har utviklingen i Kelangdalen i sørvest vært, der hovedvekten av Malaysias industri er lokalisert. Den sterke veksten med bl.a. et raskt økende antall kjøretøyer har ført til at også Kuala Lumpur er i ferd med å utvikle storbyproblemer, med press på miljø og livskvalitet, tilsvarende det som lenge har vært tilfelle for mange andre asiatiske storbyer. Hovedstadsfunksjonene er planlagt overført den nye hovedstaden Putrajaya, ca. 25 km før for Kuala Lumpur. Flyttingen av regjeringskontorene ble påbegynt i 1999.

  Samferdsel

  Kuala Lumpur er et viktig samferdselssenter for det indre av Malaysia. Internasjonal lufthavn (Subang). En ny internasjonal lufthavn ved Sepang ble ferdigstilt 1998/99. Året etter ble en 29 km lang, førerløs, metro mellom lufthavnen og bysentret ferdigstilt. Havneby er Port Kelang ved Malakkastredet, 40 km sørvest for Kuala Lumpur.

  Bybeskrivelse

  I hovedsak er Kuala Lumpur en moderne by, som er tydelig preget av Malaysias sterke økonomiske vekst, men byen har også en betydelig bebyggelse i tradisjonell kinesisk og islamsk arkitektur. Moderne arkitektur er representert med bl.a. mange høyreiste boligblokker og kontorbygg. Den historiske utviklingen har ført til dannelse av flere ulike bysentre. Det tradisjonelle senteret er beliggende ved sammenløpet av elvene Kelang og Gombak. Rett vest for elvene ligger Merdeka-plassen, ‘frihetsplassen’, der Malaya-føderasjonen ble proklamert 1957. På østsiden av elvene ligger byens gamle handels- og finanssenter, samt Chinatown. Et nytt handels- og finanssenter er vokst opp lenger øst, i et område kalt det «gylne triangel». Her finnes bl.a. flere svært høye bygninger, bl.a. det 310 m høye Malaysia Telecom-bygget (1998), den 382 m høye Plaza Rakyat (1999) og den 450 m høye tvillingskyskraperen «Petronas Twin Towers». En gangbro 170 m over bakken forbinder 41. og 42. etasje i de to «tårnene». Nasjonalforsamlingen, nasjonalmonumentet, den nasjonale moské og aktivitetsparken Taman Tasek Perdana (42 ha) med bl.a. en innsjø og flere museer ligger i den vestlige delen av byen.

  Historikk

  Kuala Lumpur ble grunnlagt av kinesiske tinngruvearbeidere 1857, og utviklet seg raskt til et viktig gruvesenter. Den ble hovedstad i sultanatet Selangor 1880, i den nydannede Malaya-føderasjonen 1948, og i Malaysia 1963.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.