Bilder fra Kathmandu – reise

Katmandu, Káthmándu, hovedstad i Nepal, i Katmandudalen mellom Himalaya i nord og Mahabharatfjellene i sør, 1325 moh.; 671 850 innb. (2001), inkl. forsteder 1,2 mill. Nepals viktigste administrasjons- og handelssentrum, og samferdselsknutepunkt.

Mange av innbyggerne lever fortsatt av jordbruk. En rekke buddhistiske og hinduistiske templer gir stor pilegrimstrafikk. Byen er også et betydelig internasjonalt turistsenter med internasjonal lufthavn (Tribhuvan) ca. 5 km øst for bysentrum. Sete for Tribhuvan-universitetet (1959). Omkring halvparten av befolkningen er newarer, som snakker et tibeto-burmansk språk (newari).

Den gamle bykjernen ligger omkring Asan Tol, med markeder og basarer. Til de mest fremstående historiske minnesmerker hører det gamle kongeslottet (durbar) med bl.a. tempelet Taleju (1549), og Rani Pokhari, ‘Dronningens reservoar’, fra 1600-tallet. Det finnes et stort antall buddhistiske og hinduistiske templer både i selve byen og i omegnen; flere av disse står på UNESCOs Liste over verdens natur- og kulturarv, bl.a. Swayambhunath, Pashupatinah og Bodhnath.

Historikk

Katmandu ble grunnlagt 723 og var et selvstendig kongedømme frem til 1769, da herskerdynastiet Shah erobret byen og slo den sammen med de to andre bykongedømmene i Katmandudalen, Patan rett sør for byen på den andre siden av elven Bagmati, og Bhaktapur 12 km sørøst for Katmandu. Byen var i flere hundreår isolert fra omverdenen, og ble ikke åpnet for utenlandsk bistand og immigrasjon før i 1950-årene.

 • Bilde Kathmandu

 • Kathmandu bilde reise
  Bilde Kathmandu 1
 • Kathmandu bilde
  Bilde Kathmandu 2
 • Kathmandu bilde reise
  Bilde Kathmandu 3
 • Kathmandu bilde
  Bilde Kathmandu 4
 • Reisebilder Kathmandu

 • Kathmandu bilde reise
  Reisebilde Kathmandu 5
 • Kathmandu bilde
  Reisebilde Kathmandu 6
 • Kathmandu bilde
  Reisebilde Kathmandu 7
 • Kathmandu bilde reise
  Reisebilde Kathmandu 8
 • Katmandu (el. Kathmandu, Kantipur, nepali :?) er hovedstad i Nepal. Byen har omkring 450.000 innbyggere og ligger i Kathmandudalen i ca. 1325 meters høyde i det sentrale Nepal nær elvene Vishnumati og Bagmati. Byen er samtidig distriktshovedkvarter for Kathmandu District og for Central Development Region. Såfremt forsteder medregnes bor det mer enn 1 million mennesker i hovedstadsområdet.

  Kathmandu er grunnlagt i år 723 og var opprinnelig hovedstad i det selvstendige kongeriket Kantipur (det opprinnelige navnet for byen og riket) frem til 1769 da Sjah-dynastiet fra Gorkha erobret alle de inntil nåe kongerikene i Kathmandudalen og underla dem Gorkhastaten, hvem sin hovedstad rask deretter ble flyttet til Kathmandu. Inntil langt opp i 1900-tallet var dalens navn Nepaldalen, og først etter Nepals åpning overfor omverdenen etter 1950 endret dalen navn til Kathmandudalen. Regjeringen brukte på lignende måte betegnelsen Gorkha-regjering inntil omkring 1. verdenskrig, hvoretter betegnelsen Nepal i stigende grad ble brukt.
  Gadebillede fra Katmandu med buddhistisk stupa
  Gatebilde fra Katmandu med buddhistisk stupa

  De sentrale delene av byen er preget av den karakteristiske byplanleggingen, arkitektur og kunstutfoldelse fra Kathmandus storhetstid med tradisjonsrike hinduistiske og buddhistiske tempel og palass, hvorav hoveddelen er flere hundre år gamle, enkelte til og med opp til 1.000 år eller mer. Moderne byutvikling, jordskjelv og forurensning har hatt stor innflytelse, med innlemmelse av ikke mindre enn syv lokaliteter og severdigheter fra Kathmandudalen i UNESCOs verdensarvsprogram har vært med på å sikre bedre muligheter for bevaring av disse kulturelle severdighetene for ettertiden.

  Kathmandu District er ett av Nepals 75 administrative og politiske regioner, betegnet distrikt (lokalt betegnet district, Zilla, jilla elektrisitet.). Kathmandu er et distrikt i brettområdet Middle Hills, som ligger i Bagmati Zone i Central Development Region.

  Kathmandu areal er 395 km2er og det bodde ved folketellingen 2001 i alt 1.081.845 og i 2007 1.208.421 i distriktet. Distriktets politiske organ District Development Committee er satt sammen gjennom indirekte valg, med representasjon fra hver av de 9-17 administrative enhetene ilakaer, hvert distrikt er splittet i.

  Kathmandu District er videre splittet i 59 utviklingskommuner (lokalt navn: Gaun Bikas Samiti ( G.B.S. ) elektrisitet. Village Development Committee ( VDC )), hvorav byer med over 10.000 innbyggere kategoriseres som kjøpsteder ( municipalitie ).

  Kathmandu District er utviklingsmessig – gjennom bruk av FN og UNDP’S Human Development Index – kategorisert som nr. 1 ut av Nepals 75 distrikt.

  Chitwan National Park (Kathmandu)
  Den største av nasjonal parkene i Teraiområdet. På elefantrug kan du utforske den tette jungelen, hvor utallige fugler basker i luften, mens hjorter og neshorn vandrer etter føde. Hvis du er heldig, er det mulighet for å oppleve en tiger på tett lag. Vil du selv være aktiv, er det jungeltreker og kanoroing på innhegningen.
  Hindutemplet Pashupatinath (Kathmandu)
  Ett av landets mest særpregede områder. Det er et hindu-tempel (adgang bare for hinduer), en hellig bielv til Ganges, hvor kvinner og barn bader, og aper klatrer på templenes tak og leker sisten. Samtidig er det hjemstedet for sadhuer, hellige menn. De tilber destruksjonsguden Shiva gjennom en asketisk livsstil med masser hasjrøyking, de er komplett fredelige og svært avslappede!
  Kathmandu Durbar square (Kathmandu)
  Området i midten av byen med det gamle kongepalasset og templene er et fascinerende sted. Den fremmedartede arkitekturen, apenes kravling rundt på takene, røkelsen, de hellige saduene og den levende gudinnen kumaris palass gjør at man kan tilbringe mange timer her. Kom tidligere om morgenen og sent om kvelden og se bygningene i forskjellig lys og livets gang.
  Kumari Chowk – den levende gudinnen ( Kathmandu)
  Hjemsted for Kumarien eller den levende gudinnen. En helt ung jente pekes til ut stor ære for familien og holdes i denne bygningen i Kathmandus hjerte. Hun bæres over alt og må ikke blø. Derfor avløses hun i en 10-13 års alder av naturlige grunner. Kanskje ser du et glimt av henne fra vinduet.
  Middelalderbyen Bhaktapur ( Kathmandu)
  I Kathmandu Dalen ligger denne fantastiske middelalderske byen hvor tiden syntes å være gått i stå. Biler er forment adgang i sentrum – en befrielse i Nepal, og husene er dekorert med imponerende treutskjæringer. Et rolig pustehull tett på hovedstaden.
  Bjerg-landsbyer og sherpakultur (Nepal)
  Hele trek er en stor kulturopplevelse, hvor du følger livet i landsbyene, samtidig med du får et inntrykk av hvordan sherpaene lever. Du opplever en befolkning som lever i med og av naturen, og hvor gudene er allestedsnærværende.
  Bodhnath Stupa (Nepal)
  I utkanten av Kathmandu bor en stor gruppe tibetanske flyktninger omkring en enorme stupa (helligdom med relikvie eller hellig skrift inne i). Her kan du se bordeaux kledde munker gå rundt om stupaen, mens de svinger med behjul. Er du heldig, kan du også oppleve en bønn, hvor det mediteres og spilles på alskens instrument.
  Kumari Chowk – den levende gudinnen (Nepal)
  Hjemsted for Kumarien eller den levende gudinnen. En helt ung jente pekes til ut stor ære for familien og holdes i denne bygningen i Kathmandus hjerte. Hun bæres over alt og må ikke blø. Derfor avløses hun i en 10-13 års alder av naturlige grunner. Kanskje ser du et glimt av henne fra vinduet.
  Limbini (Nepal)
  Nepal største historiske severdighet og pilegrimsområde for 300 millioner buddhister i verden. Buddhas fødested. Litt besøkt i det varme og fuktige Terai, ligger denne perlen. Tempel fra det tredje århundredet før Kristus’.
  Mount Everest (Nepal)
  Med sine 8.848 meter tordner verdens høyeste berg seg opp over alle de andre i Himalaya fjellkjede. Ikke fjellklatrere kan nå komme til basecamper i 5.500 meters høyde, hvorfra fjellklatrerne starter bestigningen sin av fjellet.
  Nagarkot Viewpoint (Nepal)
  40 km. fra Kathmandu stiger solen opp over Himalaya. Risterrassene, de små landsbyhusene og majestetiske snøkledte fjell er bilder på netthinnen, som lang tid etter fortsetter med å dukke opp. Overnatt i Nagarkort (2136 M-er.) og begi ut deg på mindre vandreturer i nærheten.
  Ofringsstedet Dakshin Kali (Nepal)
  I utkanten av Kathmandudalen ligger dette ofringsstedet. Etter en naturskjønn kjøretur ender du ved et tempel dedikert til dødsguden Kali. Her selges høner og geiter, hvem sin skjebne venter et par hundre meter vekk. Nepalerne linjer opp og venter til det blir sin tur. Dyret ofres, og noen bønner sies. Etterpå holder familien piknik. Gudene er glade, og nepalerne mette.
  Sarangkot-Idyllisk landby og utsiktspunkt (Nepal)
  På veien opp mot Annapurna, ligger denne idylliske landsbyen med et fantastisk utsyn til Himalaya. Overnatt i enkle tehus og opplev det lokale landsbylivet.
  Ta et meditasjonskurs og opplev indre ro (Nepal)
  Kall det en severdighet eller ikke. Mange drar til Nepal for å delta i meditasjonskurser. I større hus beliggende i naturen, kan du på kurser av forskjellig lengde lære meditasjonens kunst.
  Tibetanske landsbyer (Nepal)
  Gå rundt i gatene i disse landsbyene og få fornemmelsen av livet i Tibet. De tidligere flyktningleirene er nå selvstyrende, og innbyggerne verner om sitt tibetanske språk og kultur. De bor i midlertidige telt og hus. De venter på å vende tilbake.
  Treket rundt om Annapourna (Nepal)
  Treket rundt om Annapourna er et krevende trek, som blant annet involverer krysning av passen Thorung La i over 5.000 meters høyde. Treket byr på masser av flott utsikter til de mange høye topper i området.
  Treket til Annapourna Basecamp (Nepal)
  Det mest populære treket i hele Nepal går inn til Annapourna Basecamp, og det er ikke uten grunn at dette treket er så populært. Fra Annapourna Basecamp har du utsikt til flere topper på over 8.000 meter, det er et imponerende syn.
  Patan Durbar square (Patan)
  Patan er verdens eldste buddhistiske by og gjennom flere hundre år hjemsted for et mindre kongerike. Patan er en atmosfæremettet, fantastisk og annerledes by. Durbar square er sentrum i byen og for kongepalassene. Pagodene står majestetisk med sine imponerende treutskjæringer og statuer. Patan kalles også “byen med de 1000 gyldne takene”, og den særpregede arkitekturen etterlater i hvert fall gyldne minner.
  Phewa Tal sjøen (Pokhara)
  Midt i Pokhara ligger Phewa Tal sjø. Her kan du seile i kano, se de snøkledte tindene speile seg i det rolige vannet eller bare slappe av på en fredlik sjøbredde.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.