Bilder fra Karachi – reise

Karachi. Pakistans største by og hovedstad i provinsen Sind, ved kysten av Arabiske hav, rett nordvest for Indus’ delta; 9 269 000 innb. (1998), i byområdet ca. 11. mill. innb. (2005). Karachi er landets viktigste havn og tidligere hovedstad. Karachi er også flåtehavn og endepunkt for det pakistanske jernbanenett; viktig internasjonal lufthavn. Karachi er landets handelssentrum og har betydelig industri. Industrien omfatter næringsmiddel-, tekstil-, sigarett-, sement-, elektro-, kjemisk og petrokjemisk industri. Sete for universitet (grunnlagt 1951), og Pakistans nasjonalmuseum (1950) med store arkeologiske og etnografiske samlinger. Byen preges av store kontraster mellom nytt og gammelt. Her er moderne hoteller og motorveier, gamle britiske kirker, basarer og det storslåtte mausoleet over Mohammed Ali Jinnah.

Historikk

Karachi ble britisk 1843 og gjort til hovedstad i Sind. Med utbyggingen av havnen og anlegg av jernbaner innover i landet gikk byen sterkt frem. Valget av Karachi til Pakistans hovedstad 1947 forårsaket en voldsom befolkningsvekst, først og fremst som følge av tilstrømning av flyktninger etter delingen av Britisk India. 1959 ble det bestemt at hovedstaden skulle legges til en ny by i nordøst, Islamabad, og hovedstadsfunksjonene ble midlertidig lagt til Rawalpindi.

Over en million muslimske flyktninger, de såkalte mohajirer, kom til Karachi etter delingen av India i 1947. De urdutalende mohajirene fikk etter hvert en dominerende posisjon i byens næringsliv, noe som førte dem i gradvis skarpere konflikt med den opprinnelige sindhitalende befolkningen. 1974 kom et kvotesystem som de neste tiårene reduserte antall mohajirer i offentlig sektor fra 33 til 20 prosent.

Et politisk parti, Mohajir Quami Movement (MQM) ble dannet 1983 med basis i en studentbevegelse mot diskriminering. Økende vold i 1980-årene kulminerte etter 1990. MQM vant lokalvalget 1992, men byregjeringen ble avsatt av Pakistans regjering 1993 og volden trappet kraftig opp. I midten av 1990-årene ble flre tusen drept i sammenstøt, hovedsakelig mellom militante MQM-fraksjoner og sikkerhetsstyrker.

 • Bilde Karachi

 • Karachi bilde reise
  Bilde Karachi 1
 • Karachi bilde
  Bilde Karachi 2
 • Karachi bilde reise
  Bilde Karachi 3
 • Karachi bilde
  Bilde Karachi 4
 • Reisebilder Karachi

 • Karachi bilde reise
  Reisebilde Karachi 5
 • Karachi bilde
  Reisebilde Karachi 6
 • Karachi bilde
  Reisebilde Karachi 7
 • Karachi bilde reise
  Reisebilde Karachi 8
 • Karachi er den største byen i Pakistan og hovedstad i provinsen Sindh. Det er det finansielle og handelsmessige midtpunktet i Pakistan. Byen ligger ved det Arabiske Hav nordvest for utmunningen av Indus-elven. Med forsteder har byen en befolkning på omkring 13 millioner og er dermed blant verdens 25 største byer.

  Karachi var Pakistans hovedstad fra selvstendigheten i 1947 til 1958, hvor hovedstadsverdigheten ble flyttet til Rawalpindi, som var midlertidig hovedstad, mens Islamabad ble bygget.

  Karachis severdigheter omfatter Clifton, Saddar, Tariq Road, Alladin Park og Defence.

  Før delingen var Karachi berømt for sine rene gater, sin rolige atmosfære og siviliserde livsform. Etter opprettelsen av Pakistan ble Karachi også den politiske hovedstaden i en lang periode. Handel og industri flyttet til byen i så stort omfang at 20-35 % av Pakistans industri i dag ligger i og omkring Karachi, og selv om byen ikke lengre er den politiske hovedstaden, så vokser industrien og handelen fremdeles. Dessverre er den pene byen nå blitt gissel for Pakistans interne uroligheter.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.