Bilder fra Kabul – reise

Kabul – hovedstad, hovedstad og største by i Afghanistan, på begge sider av Kabulelven, ca. 1800 moh., ved foten av fjellene Asmai og Sherdawaza; anslagsvis 2,5 mill. innb. (2006). Byen har i senere år hatt en stor tilstrømming av flyktninger. Etter mange år som landets politiske, økonomiske og kulturelle sentrum ble de viktigste politiske institusjonene flyttet til byen Kandahar under taliban-regimet. Kabul ble fra 1980-årene utsatt for angrep fra styrker utenfor byen og kamper mellom rivaliserende geriljafraksjoner, og store deler av byen bærer preg av krigshandlinger. Byen hadde tidligere stor basarhandel og variert industri, samt universitet (1932), arkeologisk og etnografisk museum, men krigshandlingene har i stor grad lammet byens institusjoner.

Kabul fikk betydning da Babar 1504 gjorde byen til mogulenes hovedstad; avløst 1526 av Delhi. Under Timur sjah (1773–93) fulgte Kabul Kandahar som hovedstad i Afghanistan. Erobret og delvis ødelagt av britene 1842 og 1879.

 • Bilde Kabul

 • Kabul bilde reise
  Bilde Kabul 1
 • Kabul bilde
  Bilde Kabul 2
 • Kabul bilde reise
  Bilde Kabul 3
 • Kabul bilde
  Bilde Kabul 4
 • Reisebilder Kabul

 • Kabul bilde reise
  Reisebilde Kabul 5
 • Kabul bilde
  Reisebilde Kabul 6
 • Kabul bilde
  Reisebilde Kabul 7
 • Kabul bilde reise
  Reisebilde Kabul 8
 • Kabul (Käbool, Kbool ) er hovedstad i Afghanistan. I begynnelsen av 2004 vurderte Kabuls kommuneingeniør at det var i nærheten av 3 millioner innbyggere. Kabul ligger på Kabulsletta ca. 1.800 M-er over havets overflate i Hindu Kush – fjellkjeden. Byen er sterkt plaget av manglende regn, da skyene taper vannet sitt over de omkring liggende fjell inne de når byen. Tilbake i 60-tallet var Kabulsletta stort sett dekket av barstreskog, men i dag er sletta forvandlet til ørken. Tørken har bevirket at den øst / vest – gående Kabul-elv er tørket ut det meste av året.

  Av særlige kjennetegn i Kabul kan blant annet nevnes Bebe Marooh, som er et fjell inne i byen, som kan kjennes ved at det er bygget et svømmestadion på toppen. Svømmebassenget er imidlertid tomt i dag, og trinnene til utspringstårnet er forsvunnet. Kommunikasjonsdepartementet er lett gjenkjennelig ved å være byens høyeste bygning og er på 10 etasjer, og har en masse paraboler på toppen.

  Kabul er akkurat som resten av Afghanistan preget av mange års krig, begynnende med Sovjetunionens invasjon i 1979 frem til Taleban – styrets fall i 2001. Hovedstaden er under en rask gjenoppbygging, på tross av dette er det utallige ødelagte bygninger. Særlig den sørlige delen av Kabul er preget av krigen, med det gamle sønderskutt kongeslottet tronende utover bydelen. Av andre minner om de mange krigene i og omkring Kabul er de utallige landminene, som fremdeles ligger rundt om i byen. De fleste av de tilbakeværende minefelt er ikke merket, men det ytes store innsatser fra f.eks. Danish Demining Group i å fjerne minene i Kabul.

  International Security Assistance Force (ISAF) har hovedkvarteret sitt i Kabul. Til å støtte den afghanske overgangsregjering i å opprettholde sikkerheten i Kabul-provinsen har ISAF: Kabul Multi National Brigade ( kmNB ), hvor i blant andre danske soldater inngår.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.