Bilder fra Johannesburg – reise

Johannesburg, zulu eGoli, by i nordøstlige Sør-Afrika, hovedstad i Gauteng, landets største by, inngår i by- og industriområdet Witwatersrand, 1750 moh.; ca. 2 mill. innb. (2004). På folkemunne kalles byen ofte I’Goli eller Jo’burg. Byen er landets fremste handels- og finanssenter, og et knutepunkt for jernbane- og veitrafikken. Den internasjonale lufthavnen ligger nær Kempton Park, nordøst for byen. Byen er videre sentrum for gullfeltene i Witwatersrand, og er omgitt av svære gruveanlegg. Det finnes metall-, maskin-, tekstil- og kjemisk industri m.m. Johannesburg er sete for flere universiteter, teknisk høyskole, universitetssykehus og institutt for medisinsk forskning, en rekke museer, bl.a. geologisk, etnologisk, militærhistorisk museum, jernbanemuseum. Zoologisk hage, planetarium.

De sentrale bydelene er meget regelmessig regulert, og hovedgaten Eloff Street er omkranset av monumentale offentlige bygninger og kontor- og forretningsgårder. Som et resultat av apartheidsystemet har de ulike befolkningsgruppene tradisjonelt bodd atskilt i egne boligområder, slik at de sentrale deler av Johannesburg stort sett har vært bebodd av hvite, mens svarte, fargede og asiater har vært henvist til egne boligbyer lenger unna sentrum. Etter opphevelsen av apartheid-systemet er en slik atskillelse ikke lenger lovbestemt, men bosetningsmønsteret er i stor grad opprettholdt. Den største og mest kjente av de svarte boligbyene er Soweto (ca. 1,6 mill. innb. 2004), som delvis ligger innenfor Johannesburgs grenser.

Johannesburg ble grunnlagt 1886 som et resultat av funn av gull i området, og hadde 1900 allerede mer enn 100 000 innb. Storbyområdet Johannesburg heter fra 2000 eGoli.

 • Bilde Johannesburg

 • Johannesburg bilde reise
  Bilde Johannesburg 1
 • Johannesburg bilde
  Bilde Johannesburg 2
 • Johannesburg bilde reise
  Bilde Johannesburg 3
 • Johannesburg bilde
  Bilde Johannesburg 4
 • Reisebilder Johannesburg

 • Johannesburg bilde reise
  Reisebilde Johannesburg 5
 • Johannesburg bilde
  Reisebilde Johannesburg 6
 • Johannesburg bilde
  Reisebilde Johannesburg 7
 • Johannesburg bilde reise
  Reisebilde Johannesburg 8
 • Johannesburg er Sør-Afrikas største by med 5 millioner innebygger. I Stor Johannesburg er det 8 millioner, (etter Cairo og Lagos ) den tredje største i Afrika. Johannesburg er provinshovedstad for Sør-Afrikas rikeste provins, Gauteng – provinsen. Johannesburg rommer også den sørafrikanske forfatningsdomstolen.

  Johannesburg er i rask utvikling, og det går så rask at man regner med at Johannesburg sluker hovedstaden Pretoria, som til sist blir et sammenhengende byområde med ca 20 millioner innbyggere, og dette området kommer til å hete Johannesburg Metro Area.

  Johannesburg International Airport er en lufthavn utenfor Johannesburg. Flyplassen er den største i Sør-Afrika og het tidliger Jan Smuts Airport, som er kalt opp etter Sør-Afrika, S statsleder Jan Smuts. JIA som den heter i daglige tale, betjener ca. 21,2 passasjerer om året.

  Johannesburg er med sine vel tre millioner innbyggere Sør-Afrikas største by. Og det er fart på millionbyen. Helt bokstavelig. Er du ikke vant til internasjonale storbyer, er Johannesburg kanskje en litt stor munnfull å starte med.

  Johannesburg er Sør-Afrikas store økonomiske drivkraft. Det er her alle landets finansielle institusjoner finnes, og det kommer til uttrykk gjennom Johannesburgs mange skyskrapere i downtown. Høyeste eksemplar er tårnet Top of Africa, hvor du fra 50. etasje kan nyte utsikten over byen.

  På gateplan leves livet med masser av salgsbøter, bråk fra den tette trafikken – hvor du skal sørge for å se deg godt for – og det vanlige sammenrennet av småsvindlere og lommetyver. Hold godt øye med verdigjenstandene dine i Johannesburg, og la være med å ligne en turist, som like er kommet inn firetoget.

  Johannesburg har et vell av restauranter, bar, kafeer og andre underholdningstilbud. Kvarteret Newton er et godt sted å finne en spennende restaurant, og hit kommer en rekke interessante museer.

  Det er masser av musikk i Johannesburg. Er du til jazz, er Newton er godt sted å starte, men også bydelen Melville har mange spillesteder.

  Skal det være mer verdensvant, er den nordlige bydelen Sandtown et godt bud med shoppingsentrene sine, eksklusive butikker, restauranter, m.m.. I Sandtown bor hoveddelen av de velhavende innbyggerne i Johannesburg – i mange tilfeller beskyttet av høy elektriske gjerder og sikkerhetsvakter.

  Du skal hele tiden tenke deg om, når du ferdes i Johannesburg. Og noen kvarter bør du gå utenom i en stor bue – både dag og særlig natt. Det gjelder bl.a. kvarterene Hillbrow og Berea i downtown, som styres av kriminelle bander. Generell er sikkerheten i Johannesburg blitt forbedret de senere årene, men det er fremdeles en by, du skal ferdes i med stor aktpågivenhet. Det er en fin ide, å få en lokal guide til å hjelpe deg rundt i byen, hvis du føler deg utrygg.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.