Havana, Havanna, sp. La Habana. [la aßana], hovedstad i Cuba og Karibias største by, ligger på Cubas nordkyst; 2 190 300 innb. (2000). Havana er landets økonomiske, politiske og kulturelle sentrum og har en av Karibias beste naturhavner. Store deler av Cubas utenrikshandel går over byens havn. Det eksporteres særlig sukkerrør, tobakk og frukt. Industrien foredler omlandets landbruksprodukter (sukkerraffinerier, tobakks- og sjokoladefabrikker, brennerier, bryggerier og tekstilfabrikker). Øvrig industri omfatter jern- og stålindustri, forbruksvareindustri, kjemisk industri, petroleumsraffinering m.m. I Havanas omegn drives et omfattende hagebruk. Universitet fra 1728, høyskole for teknikk og landbruk, kunstakademi, nasjonalbibliotek, nasjonalmuseum, botanisk hage, flere teatre.
Bybeskrivelse
Bybildet preges av en blanding av gammelt og nytt, med minner fra byens koloniale fortid side om side med moderne arkitektur. Den gamle bydelen (La Habana Vieja) ligger ved det smale havneinnløpet. Bydelen preges av små bolighus i spansk kolonistil og storbygg fra 1500- og 1600-tallet, som festningene Castillo del Morro (1589–1630) og Fortaleza de la Cabaña (1763–74), guvernørslottet (Palacio de los Capitanes Generales, 1780), klosteret Santa Clara, jesuittkatedralen (1704) og flere andre kirker. Gjennom den gamle bydelen går hovedgaten Paseo Martí (tidl. Prado) til Parque Central med den tidligere parlamentsbygningen Capitolio. La Habana Vieja står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv. De nyere bydelene (bl.a. Centro og Vedado) strekker seg ut mot havet vest for gamlebyen. Langs havet går den imponerende strandavenyen Malecón med mange moderne offentlige bygninger, forretningsgårder og hoteller, bl.a. Hotel Habana Libre. Byens administrative sentrum ligger omkring Plaza de la Revolución, med ministerier, kommunistpartiets hovedkontor, nasjonalmuseum, nasjonalbibliotek m.m. Den internasjonale lufthavnen (José Martí) ligger ca. 15 km sør for byen i Havanas «grønne belte» (Cordón de La Habana).
Historikk
Havana ble grunnlagt 1515 av Diego Velázquez, og ble tidlig stapelplass og knutepunkt for spaniernes virksomhet i Sør- og Mellom-Amerika. Engelske og franske sjørøvere angrep og beleiret byen flere ganger på 1500-, 1600- og 1700-tallet. Byggingen av de store festningsanleggene tok til 1589, og byen ble i løpet av 1600-tallet spaniernes sterkeste militære støttepunkt i Amerika. Britiske styrker holdt Havana okkupert i 11 måneder 1762, før byen ble gitt tilbake til Spania i bytte mot Florida. Etter at restriksjonene på handelen ble opphevet 1765, ble Havana snart en av verdens store handelsbyer. Spania gav avkall på Cuba etter Den spansk-amerikanske krig i 1898, og amerikanske styrker okkuperte Havana til 1902. Frem til revolusjonen i 1959 hadde amerikanerne store økonomiske interesser i spillekasinoene og turistindustrien, som var byens økonomiske grunnlag. I 1976 ble byens grenser betydelig utvidet, og tidligere forsteder som Guanabacoa, Mariano og Regla, ble innlemmet i Havana.
Bilde Havana
Bilde Havana 1
Bilde Havana 2
Bilde Havana 3
Bilde Havana 4
Reisebilder Havana
Reisebilde Havana 5
Reisebilde Havana 6
Reisebilde Havana 7
Reisebilde Havana 8
Hovedstaden i republikken Cuba og den største byen i Karibia med et innbyggertall på 2,1 millioner.
Conquistadoren Diego Velasquez de Cuellar grunnla i 1515 på øyas sydkyst den første byen på Cuba kalt La Habana, men flyttet i 1519 byen til dens nåværende plassering.
I det gamle Havannaen er det bevart mye av den spanske koloniale arkitekturen og bydelen er ett av UNESCO’S verdensarvssteder.
Havannaer var opprinnelig et handelssted og ble hovedstad i den spansker koloni Cuba i 1607, og ble den viktigste havnebyen i de spanske koloniene i den Nye Verden.
Havanna led under fribytteres nedbrenning av byen i 1538 samt plyndringer i 1553 og 1555. Storbritannia tok inn byen i 1762 og ga den det følgende året i bytte for Florida. Etter å ha fått byen tilbake gjorde spanjolene den til den best befestede byen i Amerika.
Under alkoholsforbudtiden i USA i 1920-tallet, ble Havannaer et populært feriemål for amerikanere; natt- og spilleklubbene overlevde opphevelsen av alkoholforbudet, men de fleste ble lukket i 1959 etter den cubanske revolusjon. Det var i denne perioden de mange amerikaner biler kom til Cuba, disse bilene preger fremdeles i dag bybildet i Havannaer tross sin etter hvert liten stand.
Havana ligger på Cubas nordlige del, og med sin dype, naturlige havn, er det ikke vanskelig å forstå at kolonimakter gjennom århundreder har kjempet om den viktige utskipningsbyen.
Byen Havana var sammen med resten av Cuba under spansk herredømme inntil 1899, hvor USA hjalp cubanerne til selvstendighet. Under den amerikanske forbudstiden, strømmet rike amerikanere til byen, som til sist svømte i sprit, prostituerte og spill. Det lukket i 1959, hvor Fidel Castros revolusjonshær overtok makten, og har sittet på den like siden.
Det er vanskelig å si Havana, uten å legge til sigar. Derfor skal man unne seg et besøk på en av byens mange berømte sigarfabrikker. Man skal også slentre en tur i Habana Vieja, som er byens gamle havnekvarter, grunnlagt i 1859. Om kvelden er stemningen uovertruffen, når gamle menn tar et spill domino, mens barna leker ved siden av.
De lokale i Havana er eksperter i å more seg om kvelden og natten. Byen har et rik klubb- og barliv. Man skal selvfølgelig forbi baret La Bodeguita del Medio, som var Hemingways favorittbar, og stedet som fant opp Mojitoen. Men dessuten vrimler det med spennende steder og god musikk hele natten.
Havana har et varmt og fuktig klima, som ansporer til utendørsaktiviteter. Året rundt ligger temperaturene mellem 18 og 24 grader – varmt mellom juni og august, som også er de månedene hvor det faller mye regn.