Bilder fra Haag – reise

Haag, Den Haag, nederl. ‘s-Gravenhage (fra des graven hage ‘grevens innhegning, hage’), forkortet den Haag [ha:x], by i Nederland, sete for Nederlands regjering, parlament (Staten-Generaal), kongelig residens, høyesterett og diplomati (Amsterdam er konstitusjonell hovedstad), og hovedstad i provinsen Zuid-Holland, ved Nordsjøen; 463 800 innb. (2003).

Haag er en viktig handels- og finansby, og et ledende internasjonalt kongress- og konferansesenter. Byen er videre et internasjonalt kunsthandlersenter og har betydelig kunsthåndverk. Industrien er derimot mindre utviklet, men flere store bedrifter, bl.a. innen oljeindustrien (Royal Dutch/Shell), har sine hovedkontorer i Haag. Haag er også sete for Den internasjonale domstolen (Haagdomstolen). Det finnes en rekke kulturinstitusjoner, bl.a. kongelig bibliotek (Nederlands riksbibliotek, l798), musikkonservatorium (1826), riksarkiv, akademi for bildende kunst, mange museer, flere teatre m.m.

Bybeskrivelse

Haag er regnet for å være en av de vakreste byer i Europa, og mange historiske bygninger er bevart. Mest kjent er det tidligere grevelige slottet Binnenhof, som ligger midt i gamlebyen sammen med bydammen Vijver. I bygningskomplekset ligger første og annen-kamrenes saler samt Ridderzaal hvor det samlede parlament, Staten-Generaal, samles en gang årlig under trontalen, mens bygningene for øvrig opptas av departementskontorer. Vest for Binnenhof ligger restaurantstrøket Buitenhof med Gevangenpoort, et fengsel fra 1300-tallet, skueplass for mordet på brødrene de Witt 1672, og den gotiske Groote Kerk (1400–1500-tallet). I øst er plassen Plein med flere departementer og Mauritshuis, opprinnelig et renessanseslott (1633–34), nå kunstgalleri med rike samlinger av Rembrandt o.a. nederlandske mestere. I nærheten det kongelige teater, riksarkivet og kunstakademiet. Andre byggverk i gamlebyen er det gamle rådhuset (1565) og Nieuwe Kerk (1600-tallet) med Spinozas grav. Nord for Binnenhof ligger det tidligere kongelige slott, opprinnelig fra 1600-tallet, men med hovedpreg fra 1800-tallet, videre nordover Willemspark og Fredspalasset, bygd 1907–13, samt det nye rådhuset (1953). I nordøst den store Haagse Bos med lystslottet Huis ten Bosch, nå kongelig residens, og den zoologisk-botaniske hage. Villaparken Zorgvliet og parken Scheveningse Bosjes (med miniatyrbyen Madurodam) danner skille mot Scheveningen, ved Nordsjøen, et tidligere fiskerleie som på 1800-tallet utviklet seg til et av Europas ledende badesteder og 1925 ble innlemmet i Haag.

Historikk

Haag oppstod omkring et jaktslott fra 1250, senere residens for grevene av Holland (Binnenhof). 1585 tok stattholderen for provinsene Holland, Zeeland, Utrecht og Gelderland bolig her. På 1700-tallet var byen et av Europas kulturelle og diplomatiske sentre. Byrettigheter oppnådde Haag først under Ludvig Napoleon. Siden 1830 har Haag vært Nederlands de facto hovedstad og gjennomgått en sterk befolkningsvekst fra 56 000 innb. 1830 til 100 000 1875, 280 000 1910 og 530 000 i 1970 (selve Haag). Etter 1970 har imidlertid en økende del av byveksten foregått utenfor byen, til dels også utenfor Haags egentlige forsteder, bl.a. i den nyanlagte byen Zoetermeer 15 km sørvest for Haag som er planlagt for ca. 100 000 innb.

 • Bilde Haag

 • Haag bilde reise
  Bilde Haag 1
 • Haag bilde
  Bilde Haag 2
 • Haag bilde reise
  Bilde Haag 3
 • Haag bilde
  Bilde Haag 4
 • Reisebilder Haag

 • Haag bilde reise
  Reisebilde Haag 5
 • Haag bilde
  Reisebilde Haag 6
 • Haag bilde
  Reisebilde Haag 7
 • Haag bilde reise
  Reisebilde Haag 8
 • Den Haag er en by som de fleste nok kjenner, ikke minst på grunn av den internasjonale domstolen. Amsterdam er hovedstad i Nederland mens Den Haag med sine ca 500.000 innbyggere er regjeringsbyen. I starten var det på stedet hvor Den Haag i dag ligger bare ett jaktslott benyttet av Floris men stille og rolig vokste byen inntil den i 1500 tallet ble regjeringssete og hovedstad i de nye uavhengige Nederlandske provinser. I 1806 ble Amsterdam Nederlands hovedstad men Den Haag beholdt statusen sin som sete for den Nederlandske regjering.

  Haag (på nederlandsk Den Haag eller s-Gravenhage ) er residens- og regjeringsby i Nederland, hvor Amsterdam er hovedstad. Byen har cirka 441.000 innbyggere, inklusiv forstedene 705.000, og er dermed landets tredje største by.

  Byen er et administrativt og kulturelt sentrum, den er hjemsted for Den Internasjonale Domstol og en lang rekke kjente bygninger som Mauritshuis (Rembrandt-samling), Fred-palasset (bygget 1907 – 1913 ) samt miniatyrebyen Madurodam.

  Byen ligger rett tett på Amsterdam og huser en rekke FN – bygninger.

  Museer i Den Haag
  Gevangenpoort Museum er et tårn som i tidligere tider var Binnenhofs ytre grense, senere ble tårnet brukt som fangetårn. I dag kan du besiktige en interessant samling av forskjellige torturinstrument.
  Haag Gemeentemuseum heter Haags bymuseum oppført i 1935, bl.a. utstillinger av 1800 og 1900 talls maleri og skulpturer. Blant de mest kjente kunstnerne som er representert på museet finner du verker av Picasso og Monet.
  Lange Voorhout Museum bygningen er oppført i 1764 og var opprinnelig bopel for Anthony Patras som var den frisiske delegaten i generalstaten. Senere i 1845 ble bygningen til kongelig residens. I dag er det museum med skiftende utstillinger.
  Mauritshuis er det kongelige bildegalleriet og regnes for å høre til blant verdens fineste og mange kjente mesterverk av bl.a. Rubens og Rembrandt Hals og Vermeer er på utstilling her. Blant de mest kjente hører fire selvpotræter av Rembrandt.
  Mesdag Museum ligger ikke langt fra Panorama Mesdag og bygningen med Mesdags verk ble skjenket til den Nederlandske stat av kunstneren selv.
  Panorama Mesdag hvor du kan se ett av verdens største maleri malt i 1881 av kunstneren Hendrik Willem Mesdag. Maleriet er 15 meter høyt 112 meter langt og er satt i opp en rund paviljong. Panorama-bildet forestiller starnden ved Scheveningen.

  Den Haag i Sør Nederland betyr direkte oversatt Grevens Have. Det vites ikke presist, hvorfra navnet stammer, men det henger sannsynligvis sammen med grunnleggeren Vilhelms pasjon for hagekunst. Byens historie går tilbake til 1248, og den rommer en ufattelig rikdom av kulturelle og arkitektoniske mesterverk.

  Novasol sommerhusleie kan tilby deg og familien din deilige, romslige og velinnredete hytter i vidunderlige Den Haag. Byen er det administrative sentret for Nederland, men uviss hvorfor ikke landets hovedstad. Dronning Beatrix bor i byen, og er man heldig, får man et glimt av henne, når man oppholder seg her på ferie.

  Den Haag er i dag hjemsted for Den Internasjonale Domstol, noe som har ført mange politikere og embetsmenn fra hele verden hit. Det betyr at byen kan tilby noen av de beste restaurantene, kafeer og nattklubber i landet. Samtidig har plasseringen av domstolen betydd at byen er en av landets sikreste.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.