Bilder fra Glasgow – reise

Glasgow, by i Storbritannia, Skottlands største; administrativt senter i Lanarkshire, på begge sider av elven Clyde, 32 km fra utløpet i Atlanterhavet; 580 500 innb. (2004), i byområdet 1,4 mill.

Glasgow er Skottlands viktigste industri- og handelssenter. Byen har store havneanlegg, bygd for utførsel av tunge råvarer som kull og jern og tunge industriprodukter. Havneområdet strekker seg utover helt til Dumbarton på nordsiden av Firth of Clyde og til Greenock på sørsiden. Passasjertrafikken med skip går over Greenock. To lufthavner (Renfrew og Prestwick), t-bane. Byens velstand har tradisjonelt vært nært knyttet til skipsverftene, men etter en krise tidlig i 1970-årene, ble næringens betydning sterkt redusert. Også andre deler av næringslivet har vært i tilbakegang og arbeidsledigheten har til tider vært svært høy. Blant industrivirksomheter i dag er bl.a. tekstil-, næringsmiddel, kjemisk og grafisk industri samt bryggerier. Servicenæringene, inkl. bank, forsikring og turisme, har på den annen side ekspandert kraftig.
Offentlige institusjoner, kultur m.m

Glasgow er ved siden av Edinburgh det viktigste utdannings- og kultursenter i Skottland, med bl.a. to universiteter: University of Glasgow (grunnlagt 1451 etter mønster av universitetet i Bologna) og Strathclyde University (grunnlagt 1796). Hjemmehørende i Glasgow er Scottish National Orchestra (grunnlagt 1894) og Scottish National Opera (grunnlagt 1962). Byen har også store kunstsamlinger, biblioteker, musikkhøyskole, botanisk hage m.m. Byen er sete for romersk-katolsk erkebiskop og for anglikansk biskop.
Bybeskrivelse

Glasgow er preget av ensformig bebyggelse fra 1800-tallet, en ettervirkning av den raske industriutbyggingen. De eldste bydelene ligger på nordre bredd av Clyde. Her er også bysenteret, George Square, omkranset av hovedpostkontoret og andre offentlige bygninger, bl.a. City Chambers (St. George House, 1883–88) med sin særpregete fasade. Ellers kan nevnes den opprinnelig normanniske St. Mungo-katedralen, påbegynt på 1200-tallet, som har et overveiende gotisk preg. Den er oppkalt etter St. Mungo, som skal ha grunnlagt et bispesete her omkring 550, og dermed også byen. Glasgow har mange parker, bl.a. Queens Park, ‘Dronningparken’, på sørbredden av Clyde, med fotballstadionet Hampden Park. Eldst er Glasgow Green, på nordbredden av Clyde. I Kelvingrove Park, vest for bysenteret, ligger Glasgows Art Gallery and Museum, med en av Europas fineste kunstsamlinger.
Historikk

Glasgow fikk kongelige byprivilegier 1450. Byen ekspanderte som handelssenter etter Skottlands og Englands forening til kongeriket Storbritannia i 1707, og overtok etter hvert en stor del av handelen med de nordamerikanske koloniene, f.eks. importen av sukker, rom og tobakk. Utbruddet av den amerikanske uavhengighetskrig midt i 1770-årene førte til store tap for byen, da den ble avskåret fra tilførsler av noen av sine viktigste importvarer, særlig tobakk. Det ble i stedet etablert en blomstrende bomullsindustri som vedvarte frem til den amerikanske borgerkrigen (1861–65). Den industrielle revolusjon i begynnelsen av 1800-tallet førte til en sterk vekst innen skipsbygging, jern- og metallindustri, kjemisk industri m.m., og byen var et av de ledende industrisentrer i Storbritannia frem til kriseårene tidlig i 1970-årene. Den vekst som har skjedd i servicenæringene etter 1980, har ikke kunnet erstatte tapet av arbeidsplasser innen de tradisjonelle industrier. Både folk og nyere industri har i stor grad etablert seg i de såkalte new towns, som er anlagt utenfor selve Glasgow for å avlaste mer sentrale og tettbefolkede bydeler.

 • Bilde Glasgow

 • Glasgow bilde reise
  Bilde Glasgow 1
 • Glasgow bilde
  Bilde Glasgow 2
 • Glasgow bilde reise
  Bilde Glasgow 3
 • Glasgow bilde
  Bilde Glasgow 4
 • Reisebilder Glasgow

 • Glasgow bilde reise
  Reisebilde Glasgow 5
 • Glasgow bilde
  Reisebilde Glasgow 6
 • Glasgow bilde
  Reisebilde Glasgow 7
 • Glasgow bilde reise
  Reisebilde Glasgow 8
 • Skottlands største by, Glasgow, tilbyr underholdning og spenning med sine fine handlegater, livlige bar og klubber, og gode restauranter. Glasgow er et travelt sentrum, både forretningsmessig og kunstmessigt, og byen ble utnevnt til europeisk kulturby i 1990. Byen er en vidunderlig blanding av kosmopolitisk underholdning og pene landlige omgivelser. Den beste måten å oppleve dette på, holder på å ta en bussrundtur, spasere en tur, eller kanskje prøve en tur i høydene med helikopter.

  Cunard Shipping linje ble grunnlagt her, og den første politistyrken i Storbritannia ble opprettet i Glasgow i 1778. Skibene Queen Mary, Queen Elizabeth og QEII ble alle bygget på River Clyde. Det finnes mer enn 30 kunstgalleri og museer, bl.a. den verdensberømte Burrell-samlingen og Saint Mungo Museum of Religious Life and Art.

  Om kvelden våkner Glasgow opp, og har noe for enhver smak, med opera, ballet, nattklubber, teatre og dans – alt sammen til rådighet. Herfra kan De besøke byene langs kysten og nyte en deilig dag ved vannet, eller vandre gjennom de omliggende byene og landsbyer, og lære mer om områdets historie.

  lufthavnsinformation

  I motsetning til Prestwick Airport, ligger Glasgow Internasjonal svært tett på byens sentrum, og bare åtte mil fra de talløse, store attraksjoner. Lufthavnen ligger ved det primære motorveinettet, og betjenes også av en lang rekke offentlige transportmuligheter – de viktigste rutene er nylig blitt normert for å forbedre service, kvalitet og hyppighet.

  Glasgow International Airport: +44 (0) 141 887 1111

  med bil

  M8 motorveien via tilkjøring 28 gir lett adgang til og fra flyplassen. Lufthavnen ligger ca. 20 minutters kjøring fra Glasgows bysentrum, og omkring 2 minutter fra Paisley, den nærmeste byen. Man kan sette av passasjerer utenfor terminalbygningen, men hvis De gjerne vil se dem komme av sted, skal De bruke ett av parkeringsområdene.

  Parkeringsområdene 1, 2 og 3 er korttidsparkering. Prisene varierer fra 90p for ett 30 minutters opphold, og opp til £5,90 for 24 timer. Område 4 er til langtidsparkering, og koster £3,50 pr. dag for minimum 6 dagers opphold. For å reservere en plass på denne parkeringsplassen, ring 0800 128 128.

  med taxi

  Taxier holder alltid i massevis utenfor terminalen, og tar i alminnelighet omkring £14 (EUR 22) for å kjøre Dem midt inn i byens hjerte. Ytterligere opplysninger, ring på 44 (0) 141 848 4588.

  Forutbestill transporten din til og fra flyplassen med easyjeters partner Holiday Taxis. Ankom til bestemmelsesstedet din med stil, og nyt å ha din eget personlige service.

  med tog

  Paisley Gilmour Street er den nærmeste togstasjonen, og ligger bare to mil fra flyplassen. Stasjonen kan nås med taxi, eller med den hyppige, lokale bussrute, som går fra av terminalens forgård.

  Det går direkte togforbindelser fra Paisley Gilmour Street til Ayr og Clydekysten, samt til Glasgow sentralstasjon. Glasgow Sentral og Queen Street stasjoner har mange togforbindelser til reisemål i hele Skottland og England. Vedrørende togopplysninger, tlf. 08457 484 950.

  med buss

  Alle bussruter går fra av terminalens forgård. Det er hyppige forbindelser til Glasgow City Centre (med stoppesteder nær de største togstasjonene) og Edinburgh.

  Det er også forbindelser til en lang rekke andre byer. Scottish City-linker: 08705 50 50 50. Airport Express: 44 (0) 141 553 1313.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.