Funchal, by i Portugal, hovedby på øya Madeira i Atlanterhavet, ligger på sørkysten; 104 000 innb. (2001). Betydelig turisttrafikk, spesielt i vintersesongen. Kasino. Sukkerindustri, vinfremstilling. Livlig trafikkert havn med eksport av vin, broderier, frukt m.m. På grunn av beliggenheten var byens havn tidligere en viktig for skipstrafikken i Atlanterhavet; i dag stort anløp av cruiseskip. Internasjonal lufthavn (Santa Cruz) 12 km nordøst for byen.
Bybeskrivelse
Funchal ligger vakkert til, med hvitkalkede hus omgitt av subtropisk vegetasjon. Bebyggelsen brer seg høyt oppover fjellsidene som når mer enn 1200 meters høyde. Den gamle bydelen har smale, krokete brosteinslagte gater, og domineres av katedralen (Sé), bygd 1485–1514. Her ligger også festningen São Lourenço fra 1500-tallet, brukt som residens for Madeiras militære guvernører. Det finnes flere museer, bl.a. for gamle møbler og porselen m.m., naturhistorie og religiøs kunst. Blant de mange parkene regnes den botaniske hagen, i åsene nordøst for Funchal, som den vakreste. Det nye hotelldistriktet ligger vest for bykjernen. Ca. 600 m over byen ligger Monte med den dobbeltspirede kirken Nossa Senhora do Monte (1700-tallet), lett synlig fra sjøen. Herfra starter de berømte turene nedover bygatene med Madeiras spesielle kurvkjelker, carros de cesto.
Historikk
Funchal ble grunnlagt 1421 av den portugisiske sjøfareren João Gonçalves Zarco, og har navn etter planten fennikel (port. funcho). Byen var i kortere perioder under spansk kontroll (1580–1640) og britisk kontroll (1801, 1807–14). Byen ble i begynnelsen av 1900-tallet et søkt vinterkursted for Europas overklasse; den moderne turisttrafikken går tilbake til 1964 da øyas flyplass stod ferdig. Funchal er ellers viden kjent for sitt storslagne fyrverkeri nyttårsaften, som trekker en rekke utenlandske cruiseskip til havnen.
Bilde Funchal
Bilde Funchal 1
Bilde Funchal 2
Bilde Funchal 3
Bilde Funchal 4
Reisebilder Funchal
Reisebilde Funchal 5
Reisebilde Funchal 6
Reisebilde Funchal 7
Reisebilde Funchal 8
Det var romerne, som først ankom til øygruppen Madeira, og de kalte den for de Lilla Øer. Deretter lå den uberørt hen i århundreder, inntil portugisiske sjømenn snublet over den, og den ble gjenkolonisert av Portugal omkring 1420.
I dag er Madeira ett populært helsårreisemål, som er verdensberømt for Madeira-vinen sin, fantastisk vær og pene landskap. Øhavets hovedøy, selve Madeira, har et semitropisk klima, og her finnes den største eviggrønne skogen i verden, som til og med har oppnådd status som en del av verdens kulturelle arv – Laurisilva-skogen i Madeira Naturpark. Øya er perfekt for folk, som ønsker en aktiv ferie. Øyas vulkanske opprinnelse har etterlatt fjell så høy som 1.800 meter, hvor det er perfekte betingelser for fjellklatring, rapelling, vandring, white water-rafting, mountainbiking og trekking. Fiskeri og dykking er to svært populære aktiviteter i det varme havet omkring Madeira, og naturreservatet Garajau er verdensberømt.
Øya er overstrødd med pene strender, som tilbyr masser av muligheter for avslappet solferie – sammen med barna, eller romantiske miniferier for to.
Funchal er hovedbyen (og også den største), og her finnes den største havnen på Madeira-øyene. Havnen har en stemning av kolonitid over seg. Sentrum av byen er et virvar av smale brosteinsgater, hvor utallige små butikker tilbyr tradisjonelle varer – ikke minst øyas berømte broderier og kurvfletting. Funchal er et perfekt sted å shoppe, idet det finnes atskillige store kjøpesentre, som har åpent alle ukens syv dager. Av andre severdigheter, som er et besøk verdt, kan nevnes Sé Catedral, Cidade do Açúcar-museum, som fokuserer på handelen med sukker, som var øyas primære inntektskilde inntil begynnelsen av 1700-tallet, samt bygningene fra det 17. og 18. århundredet, som omkranser Praça do Município (det sentrale torget): Museu de Arte Sacra, rådhuset (Câmara Municipal) og kirken Igreja do Colégio.
Mat og drikker
Madeira-vin skal naturligvis oppleves av enhver, som besøker øya, og “vino seco”, som produseres av lokale bønder på basis av forskjellige druer, er en herlig forfriskning. Forretter er ikke særlig utbredt på menyen på Madeira, men det er verdt å prøve “bolo do caco”, som er et varmt hvetebrød med hvitløkssmør og persille, eller en skål tomat- og løksuppe, som er toppet med et pochere egg. Fisker er en viktig bestanddel av den lokale kosten, og mange hovedretter er basert på tunfisker, “espada” (svart kårdefisk), “bacalhau” (torsker), “gaiado” (en lokal fisk, som tilberedes på samme måte som torsk), “pota” (minner om en stor blekksprut), og en lang rekke retter med torsker. Grillet kjøtt er også svært populært: “espetada” (store stykker storfekjøtt gnidd med hvitløker og salt, som er spiddet på et stilken av et laurbærblad og grillet over ulmende tresponer), “carne vinho e alho” (små stykker svinekjøtt, som er marinert i minst en dag i en blanding av hvitløker, vinedikke, og laurbærblad, og deretter kokt i den samme sausen), samt “picado” (små stykker storfekjøtt stekt med hvitløker og rød paprika, som serveres på ett stort fat omgitt av tynt skårne pomme friter. Alle spiser fra det samme fatet med en gaffel eller en tannpirker av tre (picar = stikk)).
Lufthavnsinformation
Aeroporto da Madeira ligger ca. 16 km fra byen Funchal.
I bil
Motorvei R101 knytter Funchal med flyplassen. Turen tar ca. 30 minutter.
Med buss
Det er offentlig busstransport til Funchal, Canico og Machico. Stoppestedet ligger 100 meter fra passasjerterminalen (følg hovedveien på høyre side av veien, når du forlater ankomstterminalen). Turen tar ca. 40 minutter og koster 2,10.
Aero-buss har en shuttle-buss mellom Aeroporto da Madeira og Funchal, og den finnes like utenfor passasjerterminalen. Det går av busser fra flyplassen til Funchal mellom kl. 9.15 og 24.00. Fra Funchal kjører det busser til flyplassen mellom kl. 8.15 og 23.00. Turen tar 30 minutter, og en enkeltbillett koster 5.
Med taxi
Taxier med taksameter til alle reisemål på øya finnes utenfor passasjerterminalen. Cirkapriser: en tur til Funchal burde koste ca. 25, mens en tur til Canico burde koster omtrent 10.