Bilder fra Chisinau – reise

 • Bilde Chisinau

 • Chisinau bilde reise
  Bilde Chisinau 1
 • Chisinau bilde
  Bilde Chisinau 2
 • Chisinau bilde reise
  Bilde Chisinau 3
 • Chisinau bilde
  Bilde Chisinau 4
 • Reisebilder Chisinau

 • Chisinau bilde reise
  Reisebilde Chisinau 5
 • Chisinau bilde
  Reisebilde Chisinau 6
 • Chisinau bilde
  Reisebilde Chisinau 7
 • Chisinau bilde reise
  Reisebilde Chisinau 8
 • Chisinau er Moldovas hovedstad og har et innbyggertall på 920.000 ( 2002 ). Byen ble grunnlagt i 1436. Den ble erobret av Tyrkia i det 16. århundrede. I begynnelsen av det 19. århundrede var det en mindre landsby med bare 7.000 innbyggere. I 1812 ble Chisinau tatt av inn Russland.

  Ifølge noen historikere kommer navnet fra den gamle rumenske ordet chisla (“kilde”, “vannkilde”; ordet brukes ikke lengre, men ble erstattet av cismea, noe som har samme betydning) og noua (“ny”), fordi den ble bygget omkring opp en liten kilde. Nåtildags er kilden plassert ved hjørnet av Pushkin Street og Albisoara Street.

  Det er en annen by kalt Chisineu (alternativ stavemåte: Chisinau) i det vestlige Romania nær grensen til Ungarn, men relasjonen dens til Chisinau er ikke sannsynlig. Byens ungarsk navn er Kisjeno ( kis “liten” ‘+’ “+” KC ‘«”«”‘ @CO eponymet “Jeno”, ekvivalensen til det engelske “Eugene”, uttalt yen? ), fra hvilket det rumenske navnet stammer.

  Chisinau er den mest økonomisk utviklet og industrialiserte by i Moldova. Chisinau er et stort industri – og servicesentrum; Hodeindustrien dets inkluderer forbruk- og elektrisitetsprodukter, byggematerialer, maskineri, plastikk, gummi og tekstiler. Servicenæringene er primært banker og shopping.

  Chisinaus økonomi er primært sentrert omkring industri og service, hvorav servicesektoren er steget i viktighet de siste ti årene.

  Chisinau er også kjent på russisk som ? (Kisjinjov) og på polsk som Kiszyniów. Det skrives Kisinöv på det latinske Gagauz-alfabet. I periodene 1940-1941 og 1944-1989 ble det også skrevet som ? med det Moldovanske kyrilliske alfabet. På engelsk er navnet “Kishinev” tradisjonelt blitt benyttet, et navn som er inspirert av byens russiske navn, ettersom ordet kom til det engelske språket via russisk dengang Chisinau var del av det Russiske Keiserrike ( pogromen i Kisjinjov ). Det rumensk-baserte “Chisinau” har imidlertid vunnet fremdeles videre bruk særlig i det skrevete språket.

  I årene etter annen verdenskrig fra 1947 til 1949 utviklet arkitekten Alexei Schtschussev med hjelp fra flere arkitektteam en plan for den trinnvise gjenoppbyggingen av byen.

  I begynnelsen av 1950-tallet satte en rask stigning i innbyggertallet inn. Mens Stalin fremdeles satt på makten i kolossale palass i kransekakestil ( Stalinistisk arkitektur ), besto en tiltakende boligmangel hos arbeiderstanden. Med begynnelsen av Chruschtschow – æraen i september 1953 ble det innført spareforanstaltninger i hele Sovjetunionen. Khrusjtjov samlet i desember 1954 de letende arkitektene og bygningsingeniører i Sovjetunionen til “Alunionskonference i Byggebranchen” og lodd offentlig destalinisereingen av byggekulturen og avskaffelsen av “konservatismen i arkitekturen” kunngjøre – under mottoet “Bedre,billigere og hurtigere byggeri” fulgte drastiske endringer i boligkonseptet. Med den nye byggestilen oppsto det inntil nå karakteristiske bybilde av Chisinau med mange store “Chruschtschowki” ( russisk : ; boligblokker ), anordna i stil med “Chruschtschoby” (russisk:?; betongbygging ). Omkring den egentlige bysentret oppsto nye boligkvarterer, såkalte sovebyer, som utover detaljhandel og skole bare besatt begrenset infrastruktur.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.