Bilder fra Buenos Aires – reise

Buenos Aires – hovedstad i Argentina, hovedstad i Argentina, på den vestlige bredden av Río de La Plata, 280 km fra munningen, 20 moh. Utgjør et eget forbundsdistrikt omkranset av provinsen Buenos Aires; 200 km2 med 2 776 100 innb. (2001), med forsteder (Gran Buenos Aires) 11,5 mill. innb. (2002). Befolkningen er nesten helt av europeisk opprinnelse, med spanjoler og italienere som de største gruppene. Det finnes også betydelige engelske, franske og tyske innslag i befolkningen. Byen hører til de største i Sør-Amerika og har ca. 30 % av Argentinas folketall.

Buenos Aires er landets administrative, økonomiske og kulturelle sentrum og et viktig knutepunkt for jernbaner, fly- og skipsruter. Havnen er en ren kunsthavn og en av de største i verden. Den består av 11 dokker, som kan ta meget store skip. Vannstanden varierer en del med vinden, og de største skipene må derfor til dels anløpe havnebyen La Plata 55 km lenger ut. Buenos Aires har ca. 80 % av Argentinas import (kull, olje, tømmer, jern, fabrikkvarer) og ca. 25 % av eksporten (okse- og sauekjøtt, huder, korn m.m.). Det meste av industriveksten skjer hovedsakelig i byens forsteder og i provinsen, mens det i selve byen har vært en betydelig vekst i servicenæringene. Industrien er likevel omfattende. Viktigste industrigrener er næringsmiddelindustrien med slakterier, fryserier og hermetikkfabrikker. Ellers maskin-, metall-, bil-, kjemisk, tekstil-, lær- og grafisk industri.

Byen har mer enn 40 universiteter og høyskoler, en rekke museer, teatre og stor opera. Erkebispesete. Et velutbygd kommunikasjonsnett med flere jernbanelinjer, sporveier og undergrunnsbaner knytter byen og forstedene sammen. Internasjonal flyplass, Ezeiza, sørvest for sentrum, og Aeroparque i nordvest.
Bybeskrivelse

Som en arv fra kolonitiden danner gatene i selve Buenos Aires stort sett et rettvinklet mønster, med kvartaler som måler 100×100 m. Tradisjonelt sett har størstedelen av byen vært bebygd med en- og toetasjes hus, men i sentrum er det mange skyskrapere og det bygges stadig flere høyhus. Ved Plaza de Mayo ligger den store katedralen (som ble ferdig 1823 og rommer San Martíns grav), presidentpalasset (regjeringspalasset) Casa Rosada, den gamle kongressbygningen og erkebispens palass. Plassen er oppkalt etter 25. mai 1810, da Buenos Aires erklærte seg uavhengig av Spania. Den vakre Avenida de Mayo forbinder plassen med Plaza del Congreso. Den krysses midtveis av den 140 m brede nord–sør-gående Avenida 9 de Julio (9. juli 1816 ble hele Argentina uavhengig av Spania). Nordvest for sentrum ligger den 4000 dekar store Parque Tres de Febrero, med zoologisk og botanisk hage og den berømte veddeløpsbanen i nærheten.
Historikk

Buenos Aires ble anlagt 1536 av Pedro de Mendoza. Den het da Nuestra Señora Santa María del Buen Aire, ‘Vår Frue Santa Maria av den gode bris’. Byen ble etter kort tid ødelagt. Gjenoppbygd 1580. 1776–1810 hovedstad i visekongedømmet La Plata. 1806 inntatt av en engelsk ekspedisjonsstyrke, men gjenerobret like etter. 1810 var Buenos Aires et sentrum for frihetsbevegelsen og hadde 46 000 innb. 1853 var folketallet økt til 91 500. Etter lange stridigheter mellom føderalister og unitarios (sentralister) ble Buenos Aires 1880 gjort til hovedstad og skilt ut som eget forbundsdistrikt. Folketallet var samme år 300 000, ved fortsatt sterk innvandring, særlig av italienere og spanjoler, økt til 1 302 000 i 1910. I 1927 hadde Gran Buenos Aires 2 000 000 innb., i 1947 ca. 4 700 000 innb. Etter den annen verdenskrig har en omfattende industrialisering ført til økt innflytting både fra Argentina selv og fra utlandet.

 • Bilde Buenos-Aires

 • Buenos-Aires bilde reise
  Bilde Buenos-Aires 1
 • Buenos-Aires bilde
  Bilde Buenos-Aires 2
 • Buenos-Aires bilde reise
  Bilde Buenos-Aires 3
 • Buenos-Aires bilde
  Bilde Buenos-Aires 4
 • Reisebilder Buenos-Aires

 • Buenos-Aires bilde reise
  Reisebilde Buenos-Aires 5
 • Buenos-Aires bilde
  Reisebilde Buenos-Aires 6
 • Buenos-Aires bilde
  Reisebilde Buenos-Aires 7
 • Buenos-Aires bilde reise
  Reisebilde Buenos-Aires 8
 • Buenos Aires ( spansk for: God vind ) er hovedstaden i Argentina. Byen er beliggende ved Río de la Platas sørlige strand, og er med sine 2,8 millioner innbyggere (med forsteder 11,4 millioner) Argentinas største.

  Byens sentrum utgjør sitt eget føderale distrikt, og omgis av provinsen Buenos Aires, hvem sin hovedby La Plata ligger sør for Buenos Aires.

  1536-1862

  Buenos Aires ble grunnlagt i 1536 av spanjolen Pedro de Mendoza og fikk navnet Nuestra Señora Santa María del Buen Aire (Fruen Vår den hellige Maria av den gode vinden). Byen ble imidlertid gitt igjen opp i 1541 og grunnlagt på ny i 1580. Tidlig i 1700-tallet begynte den utviklingen som skulle gjøre Buenos Aires til en viktig handelsby. Ved århundreskiftet fra 1700-tallet til 1800-tallet gjorde opp man antallet innbyggere til 50.000. I 1776 ble Buenos Aires gjort til hovedstad i visekongedømmet Río de la Plata.

  Byen ble i 1806 besatt av britiske tropper – en begivenhet, som ble innledningen til Argentinas kamp for selvstendighet. Ikke langt fra selve byen Buenos Aires, og uten hjelp fra den spanske visekongen, lyktes det å legge til britene et sviende nederlag. Den 25. mai 1810 – etter Napoleons invasjon av Spania – satte ned man en uavhengig regjering i Buenos Aires. Argentinas uavhengighet ble endelig erklært den 9. juli 1816 av José de San Martín fra balkongen på rådhuset ved Plaza de Mayo.

  Argentinas første femten år som en selvstendig stat ble preget av voldsomme konflikter både med nabolandene og mellom Buenos Aires og provinsene. I 1853 fikk Argentina en ny forfatning etter amerikansk forbilde. Imidlertid brøt Buenos Aires ut av den i den forbindelsen foreslåe føderasjon, noe som lette til en væpnet konflikt, som lukket med at Buenos Aires i 1861 beseiret føderasjonen og senere kom til å inngå i denne.

  1862-

  Med Bartolomé Mitres som president i 1862 – 1868 innledet en 70-årig periode med stabilitet, sivile regjeringer og økonomisk vekst, som forvandlet Argentina til ett av de rikeste landene i verden. Samtidig med denne utviklingen ble det økonomiske sentret i Argentina forskjøvet til kysten, og Buenos Aires’ enorme ekspansjon ble innledet i denne perioden. I 1880 avklarte man de siste spørsmålene om Buenos Aires’ status, og byen ble formelt erklært for Argentinas hovedstad.

  Den enorme landbrukseksport og innvandringen fra Europa forandret byen totalt, og det Buenos Aires vi kjenner i dag vokste fram med brede bulevarder og imponerende bygningsverk. I 1914 var befolkningen økt til 1,5 millioner. Gjennom hele mellemkrigsperioden ble det bygget nye skyskrapere, og den raske økonomiske veksten fortsatte. Omkring 1960-tallet stabilisert folketallet i byens sentrum og endte på et tall omkring 3 millioner innbyggere.

  Argentinas økonomiske problemer er ikke gått utenom Buenos Aires, og spesielt i ytterområdene er antallet innbyggere, som er truffet av fattigdom, økte. Som et resultat av devalueringene av den argentinske valutaen har byen opplevd en kraftig stigning i turismen.

  I 1987 traff man ett prinsippvedtak om å avlaste Buenos Aires, og skape en ny hovedstad i Patagonien. Enda har man imidlertid ikke gjort noe praktisk for reelt å gjennomføre beslutningen.

  Kunst og kultur

  Buenos Aires er en av Sør-Amerikas mest attraktive kulturbyer, og på tross den økonomiske krisen er utvalget større, enn det har vært i lang tid. Det er mer enn 43 teaterscener, 153 kinoer og 22 museer samt et uoverskuelig tilbud av bokhandlere, kafeer, restauranter og konserter.

  Kunst

  Det finnes et antall betydelige kunstmuseer i Buenos Aires: MALBA ( Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires ), Museo Nacional de Bellas Artes og Museo de Arte Moderno de Buenos Aires. MALBA stiller ut latinamerikansk kunst og har et bredt tilbud av aktiviteter, utstillinger og seminars.

  Nobelpriser

  Ikke mindre enn 5 nobelprismottakere er blitt født i Buenos Aires. Ingen annen latinamerikansk by er hjemby for et så stort antall nobelprismottakere. Fredsprisen gikk til Carlos Saavedra Lamas i 1936 og Adolfo Pérez Esquivel i 1980, nobelprisen i medisin gikk til Bernardo Alberto Houssay i 1947 og César Milstein i 1984. Nobelprisen i kjemi gikk til Luis Federico Leloir i 1970. Til byens innbyggeres uttalte ergrelse fikk byens store sønn, forfatteren Jorge Luis Børges, imidlertid aldri nobelprisen i litteratur.

  Filmer

  Buenos Aires er latinamerika filmsentrum og hjemby for en av verdens største filmfestivaler. Buenos Aires var dessuten ett av de første stedene, hvor man for alvor begynte å verdsette Ingmar Bergman.

  Opera, ballet og dans

  Teatro Colón er en av verdens viktigste operascener og er berømt for sin akustikk. Hver sesong oppføres det i gjennomsnitt ti til elleve operaer, seks balletter og et større antall konserter. Buenos Aires har en svært levende dansescene med mange internasjonalt anerkjente dansere.

  Tango

  Buenos Aires er tangoens fødeby. I de siste årene er interessen for tango blitt økt, og det lokale publikummet er blitt blandet med “tangoturister”, som kommer til byen for oppleve og lære dansen. Hvert år i februar avholdes det en stor tangofestival: El Festival de Tango de Buenos Aires.

  Sport

  Sport er en viktig del av livet i Buenos Aires. Nasjonalsporten er akkurat som i resten av Argentina fotball, og 8 av de 20 lagene i den beste argentinske ligaen kommer fra Buenos Aires eller byens omegn. Blant de nevnte 8 lag i den beste ligaen er de evige rivalene CA Boca Juniors og CA River Plate. Det finnes også et antall hesteveddeløpsbaner i Buenos Aires: Palermo, San Isidro og La Platt.

  Andre populære former for idrett i Buenos Aires er hestepolo, tennis, golf, basketball og rugby. I takt med den argentinske rugbyens utvikling er Argentina og Buenos Aires blitt et populært reismål for rugbyturister. Buenos Aires er også en flittig arrangør av Formel 1 løp.

  Økonomi

  Buenos Aires er Argentinas økonomiske hjerte og viktigste handels- og industrisentrum. Utover å være hjem for en betydelig levnedesmiddelindustri produsert det i Buenos Aires bl.a. tekstiler, metall, papir, lædervarer, gummi, kjemikalier, medisin, maskiner og biler. Imidlertid konsentreres den egentlige industrien imidlertid i stigende grad i forstedene og provinsen. Buenos Aires sentrum domineres i høy grad av forskjellige former for servicevirksomheter.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.