Bilder fra Bilbao – reise

Bilbao, baskisk Bilbo, by i Spania, den største i Baskerland, hovedstad i provinsen Vizcaya, på begge sider av Río Nervión, 12 km ovenfor utløpet i Ria de Bilbao; 353 100 innb. (2007). Havnen er den sterkest trafikkerte i Spania. Uthavnen Portugalete er siden 1920 frihavn. Eksport av jernmalm, vin, bly og oljeprodukter; import av bl.a. kull og råolje. I nedre del av Nervióndalen finnes Spanias rikeste jernmalmforekomst, og Bilbao har siden middelalderen vært kjent for produksjon og eksport av jernvarer. Jern- og stålindustrien er fortsatt den største i Spania. Industrien for øvrig omfatter støperier, mekaniske verksteder, skipsverft, kjemisk industri, oljeraffineri m.m. Viktig finansielt senter. Universitet (1968), flere høyskoler, f.eks. Deustos universitet, og museer.

Den gamle bydelen, på vestbredden av Río Nervión, er forbundet med den nyere byen med flere broer. Av kjente landemerker kan nevnes det nye Guggenheim Museum Bilbao, den gotiske domkirken Santiago, rådhuset i barokkstil og Plaza Nueva fra begynnelsen av 1800-tallet.

Historie

Bilbao ble grunnlagt ca. 1300 og var på 1300- og 1400-tallet en viktig sjøfartsby med eksport av malm og ull. På 1700-tallet betydelig handel med de spanske koloniene i Amerika. Erobret av franskmennene 1795 og 1808. Beleiret forgjeves av karlistene 1834, 1836 og 1873. Under borgerkrigen var Bilbao et av republikkens viktigste støttepunkter og sete for en autonom baskisk regjering. Etter en langvarig beleiring ble byen inntatt av Franco-troppene 1937.

 • Bilde Bilbao

 • Bilbao bilde reise
  Bilde Bilbao 1
 • Bilbao bilde
  Bilde Bilbao 2
 • Bilbao bilde reise
  Bilde Bilbao 3
 • Bilbao bilde
  Bilde Bilbao 4
 • Reisebilder Bilbao

 • Bilbao bilde reise
  Reisebilde Bilbao 5
 • Bilbao bilde
  Reisebilde Bilbao 6
 • Bilbao bilde
  Reisebilde Bilbao 7
 • Bilbao bilde reise
  Reisebilde Bilbao 8
 • Athletic Club (ofte omtalt som Athletic Bilbao ) er en spansk fotballklubb fra Bilbao i Baskerlandet, det spiller i La Liga. Klubben er en av de historiske storklubbene i spansk fotball, og er sammen med Real Madrid og FC Barcelona de eneste klubbene som aldri har vært rykket ut av La Liga. Athletic står notert for 8 spanske mesterskap og 23 Copa del Rey – pokaltitler. Klubben er verdensberømt for spillerpolitikken sin, som går ut på bare å benytte baskiskene spillere på laget.

  Athletic ble grunnlagt i 1898 og har deltatt i hver eneste sesong avholdt i La Liga noensinne, startende i 1928 / 1929. I ligaens første år var klubben en stor maktfaktor og sikret seg fire titler i starten av 1930-tallet. Siste mesterskap kom i 1984. De senere årene har klubben flere ganger vært nær ved å rykke ut av La liga. Det er blitt antydet at mangelen på suksess er klubbens spillerpolitikk, som bare tillater baskiske spillere, noe som naturligvis gir et begrenset marked å hente spillere fra.

  Athletic er med 23 titler, den nest mest vinnende noensinne i den spanske pokalturneringen, Copa del Rey, bare overgått av FC Barcelona med 24. Siste pokaltittel ble likeledes vunnet i 1984.

  I 1998 / 1999 deltok Athletic for første og hittil eneste gang, i Champions League. Klubben nådde imidlertid ikke videre fra det innledende gruppespillet.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.