Bilder fra Bangkok – reise

Bangkok, thai Krung Thep, hovedstad i Thailand, på begge sider av Chao Phraya (Menam) 40 km fra munningen i Thailandbukta; 6 355 100 innb. (2000). Det antas at det til enhver tid i tillegg også oppholder seg et stort antall uregistrerte arbeidsøkende fra andre regioner i byen.

Det internasjonale navnet Bangkok er en forenkling av Bang Makok som stedet het frem til 1785, og som betyr ‘sted med oliventrær’.

Bangkok er Thailands dominerende kulturelle og økonomiske senter og står for nær halvparten av landets bruttonasjonalprodukt. En overveiende del av Thailands industrielle vekst har foregått i Bangkok-regionen, og byen har i dag en allsidig industri med bl.a. bearbeiding av landbruksprodukter, tekstil-, papir- og kjemisk industri, sement og annen bygningsvareindustri, produksjon av maskiner, motorsykler og forbruksvarer, montering av kjøretøyer og produksjon av elektriske og elektroniske komponenter. Fra begynnelsen av 1980-årene og frem til 1996 vokste industrien voldsomt ved hjelp av utenlandske direkteinvesteringer (fra Japan, USA, Taiwan, EU m.fl.), som for det meste er lokalisert til spesielle industrielle soner rundt byen. En tallrik kinesisk koloni er aktive innenfor det økonomiske liv, spesielt innenfor bankvirksomhet. Bangkok er også et økonomisk senter for denne delen av Sørøst-Asia som foruten Thailand omfatter Vietnam, Laos, Kambodsja, Myanmar og Yunnan-provinsen i Kina. Stor turisttrafikk.

Flere universiteter, bl.a. Thammasat, Chulalongkorn og Asian Institute of Technology.

Samferdsel

Bangkok er utgangspunkt for de fire hovedlinjene i Thailands jernbanenett. En ny hovedflyplass, Suvarnabhumi, åpnet 2006 og erstattet den gamle ved Don Muang. Et elektrisk banenett, som går på skinner 12 m over bakken, åpnet 1999. En undergrunnsbane er under bygging.

Bangkok har egen havn, men kapasitetsproblemer førte 1991 til utvikling av dypvannshavnen Laem Chabang (ofte kalt Eastern Seabord) 110 km sørøst for byen. Mye av den eksportorienterte industrien er siden søkt etablert i det området.

Bybeskrivelse

Det finnes en mengde praktfulle buddhistiske templer og pagoder og ca. 700 buddhistiske klostre. Sentralt i den eldre del av byen ligger palasskomplekset inneholdende det storslåtte kongelige slott og Wat Phra Kaew. Like ved ligger Wat Pho med en 46 m lang statue av en liggende Buddha. Tvers over elven, i Thonburi, ligger Wat Arun med sin verdenskjente profil. Dagens parlament og kongens residens er plassert lenger nord i sentrum, i Dusit-området.

Byen plages av stadige flommer da den til dels ligger under havets overflate.

Historie

Bangkok ble hovedstad i Thailand 1782 etter Ayutthayas ødeleggelse. Bangkok var opprinnelig omgitt av murer og gjennomskåret av kanaler (khlonger). Siden 1950-årene er Bangkok modernisert, kanaler er fylt igjen og brede gater anlagt. Under den økonomiske veksten i 1980- og 1990-årene vokste biltrafikken (med ca. 800 nye biler per dag) langt raskere enn veinettet, og Bangkok ble påført trolig verdens største trafikkproblemer med omfattende luftforurensning som en av følgene. Også kanalene er forurenset grunnet manglende rensesystemer.

 • Bilde Bangkok

 • Bangkok bilde reise
  Bilde Bangkok 1
 • Bangkok bilde
  Bilde Bangkok 2
 • Bangkok bilde reise
  Bilde Bangkok 3
 • Bangkok bilde
  Bilde Bangkok 4
 • Reisebilder Bangkok

 • Bangkok bilde reise
  Reisebilde Bangkok 5
 • Bangkok bilde
  Reisebilde Bangkok 6
 • Bangkok bilde
  Reisebilde Bangkok 7
 • Bangkok bilde reise
  Reisebilde Bangkok 8
 • Thailands hovedstad. Byen som ligger på østsiden av elven Chao Phraya hadde i 2005 6.642.566 innbyggere og er en av de raskt voksende byene i verden. Bangkok er en av Thailands 76 provinser.

  Byens formelle navn er

  Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit,

  – noe som er det fløyste bynavnet i verden. Vanligvis omtales byen imidlertid som Krung Thep.

  Bangkok ble gjort til hovedstad i 1782 etter at den tidligere hovedstaden Ayuthaya ble rasert av hærstyrker fra Burma. Hovedstaden ble grunnlagt av Rama 1. som var den første kongen i Chakri – dynastiet.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.