Bilder fra Baku – reise

Baki, Baku, hovedstad i Aserbajdsjan, ved en liten bukt i Kaspiske hav på sørsiden av halvøya Apsjeron; 1,1 mill. innb. (2006).

Byen var, med basis i oljeindustrien, en kosmopolitisk by allerede ved århundreskiftet (1800–1900). Oljefeltene, som danner grunnlaget for økonomien, ligger vesentlig i området Kirmaku nord for Baki og ute i Kaspiske hav. Ved begynnelsen av 1900-tallet kom 59 % av verdens oljeproduksjon fra dette området. Senere avtok dette og i 1990 var produksjonen redusert til kun 2,2 % av Sovjetunionens samlede produksjon. Vestlige oljefirmaer har fra første del av 1990-årene engasjert seg i området. Her ligger store oljeraffinerier med en betydelig og varemisk industri. Skipsverfter, tekstil- og mekanisk industri, bl.a. utstyr til oljeindustrien. Oljerørledning til Batumi ved Svartehavet, 2/3 av oljen skipes ut via den nye oljehavnen på østsiden av Apsjeronhalvøya. I den tatarisk-persiske gamlebyen ligger khanenes palass og mange andre bygninger fra 1400-tallet, i nybyen jernbanestasjon, offentlige bygninger og boligstrøk. Tunnelbane. Baki har universitet, konservatorium o.a. høyere læreanstalter, flere teatre og museer. Deler av bykjernen står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og nataurarv.

Historikk

Baki var persisk 1509–1723, så russisk, men igjen persisk 1735–1806, deretter russisk. Besatt av britiske tropper 1918–19. Fra 1918 hovedstad i Aserbajdsjan. Ved begynnelsen av 1900-tallet hadde armenerne en fremtredende plass i byens næringsliv. De hadde store kapitalinteresser, nesten 30 % av alle bedrifter tilhørte armenerne, dessuten en fjerdedel av fagarbeiderne. Aserbajdsjanernes rolle var mindre fremtredende enn armenernes og førte til sosiale og etniske spenninger som resulterte i en pogrom 1905 mot armenerne. 13.–14. jan. 1990 organiserte aserbajdsjanske flyktninger fra Armenia en pogrom mot byens armenske befolkning (180 000 i 1989) med mange drepte og sårede. Natten til 20. jan. gikk sovjetiske panserstyrker til angrep og utførte en massakre av sivilbefolkningen (170 drepte, 370 sårede, 321 savnede i følge offisielle aserbajdsjanske kilder).

 • Bilde Baku

 • Baku bilde reise
  Bilde Baku 1
 • Baku bilde
  Bilde Baku 2
 • Baku bilde reise
  Bilde Baku 3
 • Baku bilde
  Bilde Baku 4
 • Reisebilder Baku

 • Baku bilde reise
  Reisebilde Baku 5
 • Baku bilde
  Reisebilde Baku 6
 • Baku bilde
  Reisebilde Baku 7
 • Baku bilde reise
  Reisebilde Baku 8
 • Baku er hovedstad i Aserbajdsjan. Byen ble grunnlagt i det 1. årtusene f.Kr.. Byen, som ligger ved det Kaspiske hav, hadde i 2003 ca. 1,9 mill. mens metropolen Baku har omkring 3 mill. innbyggere.
  Maiden-tårnet i Baku
  Maiden-tårnet i Baku

  Økonomien i Baku er basert på olje. Eksistensen av oljen har vært kjent siden det 8. århundrede.

  Fra det 15. århundrede ble lampeolje utvunnet fra brønner. Kommersiell utnyttelse av oljen begynte i 1872, og i begynnelsen av det 20. århundrede var Bakus oljefelt de største i verden, og Baku leverte halvdelen av verdens oljeforsyning. Ved slutten av det 20. århundredet var en stor del av landets oljeserver blitt brukt opp, og oljeboringene er nå rykket ut i havet.

  Under 2. verdenskrig forsøkte tyskerne med en offensiv i det sørøstlige Russland å få kontroll over Bakus oljefelt, noe som mislyktes.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.