Bilder fra Armenia Bilde – reise

Armenia er en fjellrik nasjon, som grenser opp til Georgia i nord, Azerbadjan i øst og Tyrkia og Iran i sør. Med en gjennomsnittlig høyde på 1.800 meter, er den armenske naturen ganske varierte: Kaukasus’ høye fjelltinder, som f.eks. Aragat på 4.095 meter, og det vulkanske lavlandet, skåret gjennom av dype daler med elver. Den største av disse elvene, Araxe, er en bielv til Koura, og danner den naturlige grensen til Tyrkia og Iran. Armenia har fastlandsklima, særdeles tørt; somrene er mer varme og vintrene tilsvarende kalde. På slettene dyrkes hvete og korn, bomull, tobakk, sukkerroer og vin, mens kvegbruk fortrinnsvis finner sted i fjellene. Undergrunnen er rik på kobber, aluminium og molybden. Landet står overfor en rekke miljøproblemer: forurensning av jorden med sterkt kjemiske produkter som DDT; overproduksjon av elektrisitet med negative konsekvenser for Sevan sjø; kjernekraftverket Medzynor er anlagt i en jordskjelvssone.

Folket : 93,3 % armenere; 2,6 % azeri; 2,3 % russere; 1,7 % kurdere.

Religion : Flertallet bekjenner seg til den armenske kirkens ortodokse kristendommen.

Språk : Det offisielle språket er armensk. Det utover tales russisk, azeri og kurdisk.

Politiske parti : Den aktuelle regjeringskoalisjonen består av Armeniens Republikanske Parti og Folkepartiet. Videre finnes: Kommunistpartiet; Partiet for lov og Enhet; Armenias revolusjonære Føderasjon (Dashnaktsutiun-partiet, sosialdemokratisk); samt et stort antall småparti: Armenias Nationale Bevægelse, Shamiram Kvindebevægelsen, Armenias demokratiske Parti m.fl.

Offisielt navn : Hayastani Hanrapetutyun (Republikken Armenia).

Adminsitrativ inndeling : 10 provinser.

Hovedstad : Hovedstad: Jerevan, 1.079.000 innbyggere (2003).

Andr? viktige byer : Gyumri 130.400 innbyggere; Alaverdi 30.800; Goris 27.900; Dilijan 27.900 (2000).

Regjering : Robert Kocharian, president siden februar 1998, gjenvalgt i 2003. Andranik Markaryan, statsminister siden mai 2000. Parlamentet har ett kammer, Nationalforsamlingen med 131 medlemmer

Nasjonaldag : Uavhengighetsdagen 28. mai 1918.

Væpnet styrker : 57.400 menn (1996).

Leave a Reply

Your email address will not be published.