Bilder fra Andorra-la-Vella – reise

Andorra la Vella, sp. Andorra la Vieja [–?jexa]. ‘Gamle Andorra’, hovedstad i Andorra, ved elven Valira, ca. 1050 moh., Europas høyestliggende hovedstad; 20 800 innb. (2003). Betydelig turisme og handel med tollfrie varer. Av severdigheter kan nevnes La Casa de la Vall fra 1500-tallet som rommer parlamentet og andre statlige institusjoner, flere kirker, bl.a. en kirke fra 1200-tallet i romansk stil, og rett utenfor byen, kapellet Santa Coloma med rundetårn og veggmalerier, også fra 1200-tallet.

 • Bilde Andorra-la-Vella

 • Andorra-la-Vella bilde reise
  Bilde Andorra-la-Vella 1
 • Andorra-la-Vella bilde
  Bilde Andorra-la-Vella 2
 • Andorra-la-Vella bilde reise
  Bilde Andorra-la-Vella 3
 • Andorra-la-Vella bilde
  Bilde Andorra-la-Vella 4
 • Reisebilder Andorra-la-Vella

 • Andorra-la-Vella bilde reise
  Reisebilde Andorra-la-Vella 5
 • Andorra-la-Vella bilde
  Reisebilde Andorra-la-Vella 6
 • Andorra-la-Vella bilde
  Reisebilde Andorra-la-Vella 7
 • Andorra-la-Vella bilde reise
  Reisebilde Andorra-la-Vella 8
 • Andorra la Vella (anslått bef. 2004: 22.035) er hovedstaden i Andorra og befinner seg i de østlige pyrenæer mellom Frankrike og Spania. Det er også navnet på sognet, som omgir byen. Byen Santa Coloma ligger også i provinsen.

  Hovedindustrien er turisme, selv om landet også tjener utenlandske penger ved å være et skattefritak. Møbler og brandy er noen av de fremtredende de lokale produktene.

  Andorra la Vella ligger i det sørvestlige Andorra ved [vis beliggenhet på interaktivt kort] 42°30? N, 1°30? E, hvor to fjellstrømmer møtes. Med en høyde over havets overflate på 1409 M-er er byen en høytliggende hovedstad og et populær skisportssted. Byens klima er temperert med kalde vintre og varme, tørre somre. Temperaturene varierer fra et gjennomsnitt på omkring -1° C i januar til omkring 20° C i juli ; regnfallet ligger på 808 mm på et år.

  Transport

  Overraskende for en hovedstad er det tre timers kjøring til nærmeste flyplasser, som ligger i Toulouse, Girona, Perpignan og Barcelona. Dette er et resultat av byens lite innbyggertall og svært fjellrike terreng. Det er heller ikke noen togstasjon, men en busservice til den franske stasjonen i L’sykehuset, det har en hovedlinje til Paris.

  Demografi og språk

  Innfødte andorranere utgjør bare 33 % av befolkningen, mens størstedelen er spansk (43 %), som suppleres av betydelige minoriteter som portugeser (11 %) og franskmenn (7 %). katalansk er det offisielle språket, selv om spansk, portugisisk og fransk også blir talt. Det fleste innbyggere tilhører den romersk-katolske kirke, og den forventet levealderen er på over 80 år.
  Området, som Andorra la Vella (bokstavelig: Andorra den Gamle ) ligger på, har vært bebodd siden før år 0, særlig av Andosinstammen fra yngre steinalder. Staten er en Marca Hispanica, skapt og beskyttet av Karl den Store i det 8. århundrede som en buffer for de mauriske nybyggere på den iberiske halvøya.

  Bebyggelsen har vært den viktigste byen i Andorra siden 1278, da greven av Foix (nå omtrent Ariège i Frankrike ) og biskopen i La Seu dUrgell (i Lérida i Spania ) entes om å dele overhøyheten over Andorra. Byens eldste del, Barri Antic, omfatter gater og bygninger fra den tiden. Den mest interessante bygningen er Casa de la Vall fra begynnelsen av det 16. århundrede, som har vært nasjonens parlamentsbygning siden 1707. Andorra la Vella var i den perioden Hovedstaden i en isolert og føydalistisk stat, som beholdt uavhengigheten sin på grunn av princippe om felles overhøyhet.

  Et pent stykke inn i det 20. århundrede var området omkring Andorra la Vellan nesten glemt. For eksempel inngikk staten ikke i Versaillestraktaten, simpelthen fordi den ikke ble brakt inn i diskusjonen. Etter politisk uro i 1930-tallet og et kuppforsøk av kong Boris 1. utviklet det seg et uformelt demokrati i landet.

  I 1993 formaliserte landets første konstitusjon dette parlamentariske demokratiet med utøvende, lovgivende og dømmende makt som alle ble plassert i Andorra la Vella.

  Andorra utviklet seg også til et skattefritak, noe som betydde oppføringen av moderne bankavdelinger i byen. Dessuten fikk man gang i utviklingen av skisportsfaciliteter til et nivå, så Andorra la Vella ble stilt til inn å avholde Vinter-OL 2010. Byen ble imidlertid ikke valgt av IOC som kandidatby etter en evalueringsrapport fra en IOC-kommisjon. I stedet har byen vært vert for lekene for små land i Europa i 1995 og 2005.

  Severdigheter og kultur

  Byens gamle bydel er karakterisert ved gamle steingater og hus. Den sentrale Església de Sant Esteve kirke er del av det området guidebøker ofte klassifiserer som den peneste delen av byen. Den ble bygget i romansk stil i det 11. århundrede. Som nevnt tidligere inkluderer den gamle bydelen også landets historiske parlamentsbygning. Sannsynligvis er en annen kirke for Sankt Coloma, som kan dateres tilbake til det 9. århundrede, byens eldste bygning.

  Byen er landets kulturelle sentrum med Regeringens Udstillingshal fungere som både teater og museum. Piazzaen utenfor parlamentsbygningen huser også mange arrangementer, og byen er vert ved en musikkfestival hver vinter.

  Økonomi

  Andorra la Vella er det økonomiske knutepunktet i Andorra og landets kommersielle sentrum. Størstedelen av økonomien er basert på turisme. Byen danner også sentrum for mange banker og virksomheter, som utnytter skattefritaket.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.