Bali – Reise

Bali ligger 9° sør for ekvator midt i det enorme indonesiske øyriket. Øya er forholdsvis stor og byr på mange forskjellige naturopplevelser som f.eks. risterrasser, regnskok, fjell og vulkaner. Vi tok på en rundreise som brakte oss til Balis største severdigheter, men opplevelser blant den vennlige befolkningen var ikke mindre. Balin-sene er utrolig gjestfritt, smilende og helt utrolig aksepterer de Turi-steinenes nærvær vet de fleste opptog og seremonier.

Den balinesiske kulturen og religion er enestående. Man trenger bare kjøring en tur rundt på øya for å oppeleve fargestråle seremonier, kremeringsopptog og kvinner på vei til tempelet med offergaver. Balineserne har klart å opprettholde det opprinnelige på trosse av den voldsomme turistinvasjonen.

Sanur
Etter landing i Balis flyplas kjørte vi til øya annen største ferieby Sanur, den ligger et parr KM fra hovedstaden Denpasar. Sanur er en forholdsvis stor by, men Turi-steinene opphold seg som regel bare omkring kysten og den lange sterkt traffikerde gate Jalan Danau Tamblingan hvor restauranter, bar, suvenirboder, supermarked, butikker og hotell ligger som perler på en snor. Vi følte oss vel passe i byen, men er det nattelivet man er ute etter må man nok ta en taxi til Kuta, stort sett alt er lukket klokken 24. Byen har likevel en del bar med fin stemning, alternativt kan man besøke hotellbar langs stranden som som regel kan by på underholdning av en eller annen slags. Stranden i Sanur er ganske utmerket, det er likevel store tidevannsforskjeler som har på stor innflytelse hvor innbye den er. Ved lavvanne er det vanskelig å bade, til gjengjeld kan man gå ut til koralldrevet for å se fisker, men opplevelsen er langt bedre når det er høyvann og ifører seg en dykkermaske. Sanur har likevel ikke øya beste snorklemuligheter.

Det er mulighet for forskjellige former for vannsport og langs promenaden står de lokale i kø for å tilby massasje, pedikyr og manikyr. Med få undtakker ligger det ingen høya hotell i Sanur, det gjør byen deilig lys og heller ikke stranden er plastret til med hotell. Selv om langt de fleste Turi-steinene opphold seg ved vannet kan det bli anbefal å gå en tur inn i landet til det opprinnelige Sanur, vi fant en hel annen verden få KM fra turistområdet. Liksom alle andre byer på Bali har Sanur også templer sine, i Pura Balanjah tempelet fra år 913 i den sørlige delen av byen står en søyle med de eldste inskripsjonene som er funnet på Bali.

Lovina
Omsider nådde vi Lovina på Balis nordlige kyst. Byen er Turi-steinenes foretrukkene sted på denne delen av øya, men man kan likevel ikke sammenligne turiststrømmen med den i Sanur og Kuta, her er bestemt ikke overrent. Faktisk er byen fellesbetegnelsen for en ca. 10 KM lang strekning med småbyer som Tukad, Mungga og Pemara, men den største konsentrasjonen av hotell og restauranter finner man i Kalibukbuk. Lovina har en hyggelig og avslape stemning, man kommer tett på lokalbefolkningen og masseturismen har enda ikke fått overtatt. Her er helt klar et Annet klientell, flest unge backpackerer.

Selv om man også her blir tilbudt alle mulige ting av selgene er det slett ikke på høyde med Sanurs helvete, det skal ihvertfall ikke avholde noen fra å gå en tur langs stranden. Om kvelden kan man se de lokale fiskerne gjøre udriggerbåter klar i nattens fiskeri. Lovina er en by i utvikling, som finnes flott luksushotell, men langt de fleste overnattingsstedene er mindre guesthouse.

Stranden er utmerket med mørk sand, vannet er krystallklart og et Lite koralldrev ca. 100 meter ute gjør det mulig å snorkle. En stor attraksjon i Lovina er delfinsafari som begynner allerede kl. 5.30 om morgenen. På aftenturen våre nedover stranden fikk vi atskillige tilbud om delfinsafari fra de lokale, men vi hadde bestilt, prisen varierer, men kan vel bli promp ned og det kan også bli forhandlet om å snorkle fra tut. Utover de imponerende dyrene er den helt fantastiske soloppgangen også verdier å bli med, himmelen blir illrød over fjellet Gunung Catur. Det var likevel lite med delfiner, vi så bare få, men det er nå ikke så merkelig med alle de tutene som var på vannet den morgenen!

INFO LOVINA
Overnatting: Den fleste overnattesteder i Lovina er fremdeles forholdsvis enkle, men det er etter hvert kommet flere bedre hotell i området, primært beliggende langs stranden. Du kan booke hotell på hotels.com eller bedfinder.com.
Transport: Hvis man bare beveger seg omkring Kalibukbuk kan man gå til det meste, men Lovina er nokså lang så det er nødvendig å ta en Bemo hvis man skal fra den ene ende til den andre. Man skal prute om prisen med sjåfører, men for en tur på et par KM skal man ikke betale mer enn 400-500 Rupi.
Banker: Det finnes så vidt vides ingen banker i Lovina, men til gjengjeld mange vekslebyrå. Også her skal man telle etter når man har vekslet.
Posthus: –
Mat: Lovina har masser av spisesteder, de fleste er likevel nokså enkle med lokal matt eller fisker. Man kan faktisk spise seg Mett for bare 3-4 kr.. Bedre restauranter finnes selvfølgelg også, mange av dem i forbindelse med hotell langs stranden.
Aktiviteter: –

Vi fortsatte til byen Singaraja som ligger ca. 7 KM øst for Lovina. Byen var i sin tid hovedstad for et fyrstedømme og senere en av de nederlandsker koloniherrens viktigste byer. På vei ut av byen oppdagen sjåføren våre ett opptog som han bestemt mente var opptakten til en begravelsesseremoni. Vi fulgte etter, og ganske riktig, på et Lite åpent område foran et tempel sto en hel flokk mennesker samlet. Vi fikk lov å se med og det virket ganske absurd da en av de pårørende spurte om vi ikke ville hen og se på hans døde bestemor. Det siler man jo ikke nei til, så vi gikk med ham, og det lå så den gamle damen. Han syntes vi skulle ta et bilde, det bleie dessverre ikke særlig god. Det gikk ikke mange minutter før det forbered satt ild til borte og en annen afød som lå ved siden av. Begravelsen virket ikke som noe sørgelig, men som litt av en fest.

Veien fra Singaraja mot sør er en av Turi-steinenes hovedruter, den er fjellrik og vanskelig vakker. I dette området finner man det berømte Git-Git fosser. Turen fra parkeringsplassen til fossen kan være lang og som vanlig bleie vi bombardert med allverden tilbud fra de fleste selgene. Kan man overleve varmen, fukten og selgerne venter det en herlig naturopplevelse ved fossen som har et Fall på 40 M-er. Man kan vel bade ved foten av fossen, men det er noe av en hard stråle det ramme hodet!

Lengre mot sør blir Bali enda mer fjellrik og den ene P-ene utsikt følger den andre og plutselig støteren man inn i Lake Bratan nede i dalen. Innen turen går nedover mot sjøen må man ikke unnlate å holde utkikk etter de fleste makakabene som kommer ut til Veien for å bli fôret av Turi-steinene. Vi skulle da også bare gi abera litt, og det var tydelig at de hadde et strengt hierarki, selv om den gamle Hana-pennen hadde knasket seg gjennom flere poser peanøter unte han ikke de andre noe. Plutselig var det en ape som drakk en Sprite, et fint reklamebilde.

Ved Lake Bratan ligger vanngudinnens tempel som er fra 1600-tallet. Det er helt eventyrlig å stå ved sjøbredden og se ut på en av templer plassert i sjøen. Vi er oppe i høyder, så disen, det lave skydeket og fjellene i bakkgrunn gjør det til et fantastisk syn. Man kan oppeleve flott seremonier, men i helgene dessverre også en del jetski og motorbåter det helt malplassert suser rundt på sjøen. Men dem slapp vi heldigvis for, så de flott templer framsto virkelig vakkert. Vi spaserte ta seg sammen til den liten byen Bedugul, her var et fint marked med lave priser, lik noe for oss. Lake Bratan og Bedugul ligger i ca. 1200 meters høyde så det kan være en god ide å ta med en ser igjen.

Etter den flotte opplevelsen kjørte vi videre sørpå i P-er frodige omgivelser, vi kom gjennom små støvete landsbyer og plutselig stoppet sjåføren våre bilen og som skutt ut av en kanon var han vekk. Han hadde oppdaget en hanekamp som han ville spille på, en masse menn sto rundt om kampplassen og vi fikk ålet oss gjennom mengden for å se på. En hanekamp er ikke for sarte sjeler og dyrevenner, to store haner med et skarpt barberblad satt på den ene foten kjemper til døden, ren dyremishandling som faktisk er forbudt på Bali, men flere av de hoiende mena i forsamlingen var politifolk, så det er nok ikke en tradisjon som stopper foreløpig. Kampen fikk selvfølgelig en vinner og tradisjonen er så at Vinneren drar med den teipende hanen hjem og kokker litt suppe på den.

Ubud
Vi nådde Ubud på ettermiddagen og innlosjerte oss på et hyggelig hotell rett ut til noen flott grønne rismarker. Byen Ubud er Balis absolutte kunstsentrum, her er det alle mulige forskjellige kunstarter samlet i massevis av forretninger og galleri. Det er også her at Balis mange dansegrupper er konsentrert, som er underholdning stort sett hver kveld i Ubud. Det er en avslape stemning i byen hvor man finner restauranter og bar, men her er ikke det store nattelivet, klokken 24.00 er det stort sett lukket overalt.

Det var kunsneren Walter Spies som i 1930-tallet grunnla byens status som kunstsentrum. Siden da har tusen av mer eller mindre kjente kunstnere lagt forbi Veien for å snuser litt av den avslape bohem-atmosfæren som hersker her inn. I dag er byens vel nærest ett stort seminar hvor man kan delta i kunstkurser, matlagningskurser eller dansekurser. Det er ikke lengre bare kunstnerne som besøker Ubud, byen har fått et ry som et litt fint sted med motesklærforretninger og trendy kafeer. Men utviklingen er nøye overvåket i Ubud, byen har en turistforening som skal sikre at både lokale og turister blir tilgodesett når nye tiltakker blir satt i gang.

Ubud skulle etter sigende ha fått navnet sitt fra ordet Ubad som er det balinesiske ordet for medisin. Byen var nemlig Kent for sine mange medisinmenn og både dem og omreisende medisinmenn og helbrederer kan see på det lokalet markedet som ligger godteri cirka midt i byen. For vedkommende bleien våre det tid til besøk i flott galleri og en vandretur i rismarkene, man kunne også leie sykler, en fin måte å komme rundt på.

INFO UBUD
Overnatting: Mange hyggelige hotell og resorter utenfor byen, men da Ubud som nevnt er et litt trendy sted finnes mange vellik dyre hotell.
Transport: Ubud er nokså stor så man kommer lettest rundt med Bemo, overfor markedet i senrommer finner man Bemostationen. Skal man lengre vekk er det buss til de omkringliggende byene, også til Sanur og Kuta. Billetter kan bli kjøpt i tourbyrå. Som nevnt ovenfor er det også mulig å leie sykkel, men pass på trafikken hvis du kjører i senrommer.
Banker: Det ligger et par banker i byen, men selvfølgelig også masser av veksleboder, pass på skrap!
Posthus: Postkontoret ligger i senrommer på gaten Jalan Jembawan. Her er åpent fra 8.00 til 18.00
Matt: Det er ingen grunn til å sulte i Ubud, byen har vel det mest al lsidige utvalge av spisesteder på Bali. Her fått alt fra enkle billige gattkjøkken med lekre satay-spyd til fine eksklusive restauranter.
Aktiviteter: Det er masser å foreta seg i Ubud, utover atskillige galleri er det selvfølgelig mange kunstmuseer, her er nevnt et par stykker: Neka Art Museum er med moderne balinesisk kunst. I Agung Rai Museum kan man se verk av Walter Spies som startet Ubuds kunstbølge. Seniwati Museum/Galleri er forbeholde verk av kvinnelige balinesiske kunstnere. Sauer man for vanskelig av kunst og kultur er det også gode naturopplevelser, f.eks. blir det arrangert driver i rismarkene. Monkey Forest er en liten skog med mange aper, man går på en sti og for enden ligger de døder tempelet. Apene har i den graden vent seg til mennesker, så pass på alle løse ting! Monkey Førest ligger et par KM fra senrommer for enden av det der i daglig tale kalles Monkey Førest Road. Danseshow er noe man nesten skal oppeleve her, det er atskillige muligheter, man kan forhøre seg i turistinformasjonen om de beste stedene.

Umiddelbar sør for Ubud ligger både Mas og Celuk, to byer som er kjent for henholdsvis treskjærerarbeid og sølvhåndverk. Her måtte vi like forbi før vi dro videre på våre tur rundt på Bali.

Vi kjørte mot øst og kom først til Klungkung, byen var i 1700-tallet hovedby for et mektig kongedømme, men det er ikke mer som er tilbake av kongepalaset Taman Gili som er Brent etter ned et voldsomt slag med hollænder i 1908. I en stor ha ligger likevel den gamle høyesteretten, Kerta Gosa, og ett stort pavillion beskyttet av en vollgrav, hvor kongen holdt seremonier sine. Det var i denne høyesteretten man avgjorde stridigheter hvis de uenige partene ikke kunne finne en løsning. På området ligger dessuten et museum med redskaper, våpen og tøy. Klungkung skulle være opprinnelsesstede for det meste av den kunsten og kultur som finnes på Bali i dag. Vi fant det likevel nokså vanskelig å nyte de P-ene bygninger, byen har en voldsom trafikk med masser av bråk og kaos.

Turen gikk igjen nordpå, vi ville selvfølgelig besøke Balis største attraksjon, Besakih-tempelet. Det er øya helligste og ett av Asias største tempelområder med omkring 80 tempel. Her er vanskelig pent og selve tempelet ligger for foten av det hellige fjellet Gunung Agung. Besakih tempel er bygget over en lang årrekke, det eldste er fra år ca. 1000 og det nyet bare få år gammelt! Er man heldig støter man inn i en seremoni, dans eller noe Annet spennende. Det er forbudt for oss som ikke er hinduer å gå inn i selve tempelet, men noen lokale har spesialisert seg i å invitere godtroende turister innen og deretter ta penger for det. Besakih-tempelet blir også kalt moder-tempelet som i dag er et såkal statstempel. Veien fra p-plassen til tempelområdet er lang, men unge på moped tilbyr å kjøring en ta seg sammen det for få rupi, promp om prisen. Hvis du vil ta bilde på området skal du huske å kjøpe en fotobillett ved p-plassen. Alle skal være iført sarong eller lange bukser ved besøk på tempelområdet.

Etter besøket våre i Besakih-tempelet kjørte vi igjen mot sør, men denne gang ut mot kysten. Vi støtte like inn i opptakten til en seremoni, det var en såkal tempelfest hvor man feire tempelets innvielsedag, en slags fødselsdag om man vil. Balin-sene gjør virkelig noe ut av festlighetene, iført flott drakter og leset med offergaver går hele opptoget til tempelet, deltakjerne bærer på en slags parasoller og vimpler og når man kommer til tempelet er det musikk og dans. Det er virkelig en opplevelse å være vitne til godteri en fest!

Vi tok også like innenfor i flaggermusgrotten Goa Lawah, som ligger umiddelbar ut til Veien ved kysten. Grotten er en del av et tempel og det påstås at den går hele veien ta seg sammen til Besakih tempel. Ingen har likevel undersøkt om det passer, legenden siler nemlig at grotten bevokte av to kjempeslanger. I grottens åpning kan man se massevis av flaggermus og er men heldig kan man også se slanger som ligger og hviler seg på steiner. Alle skal være iført sarong eller lange bukser ved besøk på området og ved inngangen blir et gul skærft utlevert som skal bli bundet om liv. Jo, vi så nokså morsomme ut! På p-plassen blir man møtt av de vanlige påtrenge selgerne og barn som tigger.

Candi Dasa
Vi nådde byen Candi Dasa, ca. 15 KM lengre østpå. Byen er områdets største ferieby, men består faktisk bare av en hodegate og kan ikke bli sammenlignet med Kuta eller Sanur mht. liv og antall turister. Det finnes en del restauranter, et par bar og de vanlige butikkene og suvenirboder. Vi fant er deilig hotell ut til vent, men man skal ikke blomstre til Candi Dasa for strandens skyld, den er stort sett vekk og kan bare bare bli ant ved lavvanne. Det sies at man har fjernet koralldrevet for å bruke det til byggemateriale, resultatet er altså en strand som er vasket helt vekk. Et par broer er bygget og herfra kan man båter. Alternativt kan man ta ta seg sammen til byen Amed, en liten perle helt ute på det østlige Bali hvor det også er vellik gode dykke- og snorklemuligheter.

Det bleie til noen slappende av dager i Candi Dasa, en dag bleie vi budt innenfor på den lokale skolen, en god opplevelse med glade barn som synes det var veloppdragent med besøk at et par bleke danske. Byens tempel ligger omtrent midt i byen like overfor den liten lagunen hvor det også er en del lokalliv.

INFO Candi Dasa
Overnatting: Byen har ikke det store utvalge, du kan booke på hotels.com eller bedfinder.com.
Transport: Byen er nokså liten, man kan lett gå til det meste. Buss-selskapet Perama har ruter til f.eks. Kuta og Denpasar. Det kan også bli leid sykler i byen.
Banker: Vi så ingen banker, men til gjengjeld de vanlige vekslebyråene.
Posthus: –
Mad: Av en eller annen grunn er det riktig mange spisesteder i Candi Dasa, det trykker selvfølgelig prisene i bunn, så det er gode muligheter for å smake noe av den lekren matt. Prøv ett rijstaffel, atskillige småretter til ingen penger.
Aktiviteter: Det er ikke mer å foreta seg i selve Candi Dasa, til gjengjeld er det populær å reise på dykkerutflukt herfra. Ut for kysten ligger nemlig vraket av det amerikanske fraktskipet USS Liberty som sank her i 1942.

På vei tilbake til Sanur tok vi like en snartklokke til Aga-stammen som lever et par KM fra Candi Dasa i byen Tenganan. Aga-stammen lever isolert og har først de senere årene åpnet byen for den øvrige balinesiske befolkningen og Turi-steinene, men gamle tradisjoner blir holdt i hevd. Det sies at byen simpelthen var nødt til å åpne ta seg sammen for fremmed for å forhindre innavl. Stammen er en av Indonesias rikeste befolkningsgrupper da de eier atskillige kvadratkilometer jord. Inne i byen oppdager man frisk at Tenganan er vanskelig annerledes enn andre byer på Bali, de små gatene er av brosteiner og det hersker en underlig stillhet. Byen er for øvrig Kent for sin dobbelte ikat-veving som selvfølgelig er til salg i små boder.

Etter en frisk overnatting i Sanur skulle det virkelig slappes av, nå ville vi ikke tenke så mer på transport, tider osv. så vi bestilte en beachhut på øya Nusa Lembongan med selskapet Bali Hai.

Nusa Lembongan
Vi ble hentet tidligere om morgenen og kjørt til havnen i Benoa sør for Sanur. Selv om havnen var hjemsted for en del flott yachts og ikke lå langt fra den eksklusive feriebyen Nusa Dua, så vi her en av de fattigste områdene på Bali, små fallferdige treskurer i mudderpøle med beskidste barn susende omkring. Seilturen var en gynge fornøyelse, smug mellom Bali og Nusa Penida hvor Nusa Lembongan ligger, er nokså dypp og det skulle gi noen voldsomme dyndinger. Jeg tror ikke det var en eneste på den store katamaranen som ikke var sjøsyk, det skulle da bare være bandet som helt upåvirkete sto på den liten scenen og spilte musikk.

Vi bleie innlosjert i en liten beachhut rett ut til vannet, det var et deilig sted og det kunne ikke gå sterkt nok med å komme ut og snorkle. Man skal ikke særlig langt ut for å se flott fisker, men vannet virket ikke så klart som jeg har sett det andre stedene i Asia. Det var ikke mange mennesker på den lekren sandstranden, så det var deilig slappende av å gå en tur uten påtrenge selger.

Beachhuten våre var deilige, men nokså dyre, er man på lavbudsjett kan man finne overnatting i den liten byen Jungutbathu hvor liv går sin stille gang. Ved byen ligger en fin hvit sandstrand, et par restauranter, små guesthouse og bungalows ut til stranden. Standarden er ikke høy, men til gjengjeld er man fri for å ergre seg over å ha brukt 500 kr.mat på en overnatting som det koster på en av de beachcluben som ligger på øya.

Er man frisk kan man dyktig gå en tur rundt om øya, det tar et par timer eller tre, man kan ta forbi byen Lembongan, et nokså rolig sted som frisk er oversett. Utover strandlivet er en av øya største attraksjoner en bayan-tre like vest for Lembongan, her er det et underjordisk hus med en masse små rommer, det sies at ånder dømte en Mann til døden men at han først bleie slått i hjel at han hadde laget huset sitt Ferdig. Det gjorde han med hjelp av en skje og på det måtet tok det en evighet å få laget huset og hans død bleie godteri utsatt.

Et mer etablert sted på Nusa Lembongan er Mushroom Bay som ligger lik sør for Jungutbathu, her er det det skutt bedre hotell ta seg sammen, på Bali kan man kjøpe ferdigpake driver med transport til strandens hotell.

Fakta om Bali
Religion: Bali: Hinduer. Indonesia: Flest muslimer.
Innbyggertall: ca. 100 millioner, herav ca. 3 millioner på Bali
Hovedstad: Djakarta
Valuta: Rupi 1000 Rupi ca. 90 øre. Medbring US Dollars til veksling, nye 100 dollar sedler gir den beste kursen. Husk at tell etter når du veksler, som blir lurt flittig i mange av valutakontorer. Alternativt kan man veksle på hotellet eller prøve å forhøre seg hos andre turister om de kjenene et ærlig vekselbyrå.
Veien til Bali: Fra København er det friskest å bli det direkte fløyet til Singapore med Singapore Airlines og derfra videre til Denpasar på Bali. Nestet likeså frisk er den elven fly med Thai Airways fra København til Bangkok og derfra videre til Bali.
Flytid: København-Singapore ca. 12 timer/Singapore-Bali ca 2 Kliner. 30 minutter. København-Bangkok ca.11 timer/Bangkok-Bali ca 4 Kliner. 30 min.
Lufthavn: Flyplassen i Denpasar er ganske utmerket, det er gode innkjøpsmuligheter og venteareal. Husk at det er utreiseskatt på 100000 rupi pr.person ved avreise fra Bali. Singapore flyplassen er enorm og har masser av innkjøpsmuligheter, er virkelig penn og rein. Bangkok: Vanskelig stort flyplas med gode innkjøpsmuligheter, dessverre er ventearealer vanskelig dårlige.
Tidsforskjell: Sommer 6 timer per vinter 7 timer

Været
Bali har typisk tropeklima med temperaturer omkring de 30° året sirkel. Regntiden starter blødd i oktober og kulminerer i januar for dereter å lukke i april. Sommeren er godteri deilig tørk på Bali selv om regn alltid kan forekomme. Det er høy luftfuktighet på Bali, særlig likt før regntiden kan det virke trykkende og uudhholdelig. Solen er vanskelig sterk på Bali så husk ett høy solfaktor.

HØYESTE GJENNOMSNITTLIKE TEMPERATURER OG SOLTIMER:

Jan Feb Mar Apr Mai Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Dag 32° 32° 32° 32° 32° 32° 31° 31° 31° 32° 32° 32°
Natt 25° 25° 25° 26° 25° 25° 24° 25° 24° 25° 25° 25°
Soltimer 5 5 6 7 8 8 9 9 8 7 6 5

Leave a Reply

Your email address will not be published.