Big Ben og de andre store bygningene ser små ut fra toppen av London Eye, det 135 meterne høye Pariserhjulet ved Themsen.
Hjulet ble innviet i starten av året som Londons synlige jærtegn i det nye årtusenen etter en krevende innsats av designere og arbeidere fra fem europeiske land.
De tekniske konstruksjonene og historien bak London Eye kan bli funnet på en særlig seksjon av eieren, British Airways, nettsted (http://www.britishairways.com/londoneye/). Her blir fått også fra flere vinkler et kikk på hjulet via web-kamera, foto av utsikten fra toppen og opplysninger om bl.a. billettpriser.
http://www.britishairways.com/londoneye/
Sidste udkald
Fra starten ble London Eye en publikumssuksess med lange kuene til den halve timens tur rundt i hjulet. Lange kuer har det derimot ikke vært til en annen ny attraksjon i anledning av det nye årtusenet, nemlig Millenium Dome i Greenwich i den østlige enden av London.
I stedet for de forventet tolv millioner besøkender ser det ut til at den kjempemessige kuppelen bare får fem millioner gjester, før den lukker og slukker i nyttår.
Kuppelen var ellers slått stor opp som en enormt innendørs opplevelsessenter med masser av både opplysende og underholdende aktiviteter – program og priser kan bli funnet på nettet (http. //www.dome2000.co.uk/).
http.//www.dome2000.co.uk/
Himmel og hav
Utover den fiaskoramme kuppelen huser Greenwich også det berømte observatoriet, som i vinterhalvåret holder aftenåpent for et kikk i det store 28 tommers teleskop. Når det blir en kveld med stjernene tilbudt, kan man se på observatoriets nettsted (http://www.rog.nmm.ac.uk/).
For foten av Bakken med observatoriet ligger det store sjøfartsmuseet, The National Maritime Museum. Det har for et par år siden avsluttet en større fornyelse, som ikke bare har gitt besøkender en bedre adgang til de fysiske samlingene. Det blir nå tilbudt også digital adgang til samlingene og annen maritim informasjon.
Museets nettsted (http://www.nmm.ac.uk/) gir et godt innblikk i de fleste spennende materialene og aktiviteter på stedet og rommer bl.a. et bildegalleri med verker fra den rikholdige samlingen med en vifte av motiver like fra Polarekspedisjoner over slaget ved Trafalgar til kvinnelige pirater!
Fra sjøfartsmuseets nettsted er det adgang til den maritime informasjonstjenesten Port (http://www.port.nmm.ac.uk/).
Kjernen i den er en database med grundige beskrivelser av og linker til over 1.200 Internett-kilder om maritime forhold, begivenheter, personer, institusjoner og organisasjoner. En leting på f.eks. Nelson and Copenhagen gir seks resultat i form av nettsteder, hvor man bl.a. kan finne Lord Nelsons offisielle rapport om slaget på Reden i 1801, men også utdrag av sjø- og sengeheltens varme elskovsbrev til Lady Hamilton!
Utover å benytte to forskjellige søkefunksjoner kan man bla i databasen etter emne eller historisk periode.
Port har også blir guidet til sjøfartsmuseer i Storbritannia og resten av verden og er svært omfattende, men virker i forhold til Danmark ikke helt oppdatert. Det er dessuten oversikter over maritime arrangementer i hele verden og lister over litteratur, foto, gjenstander og andre av museets materialer til forskningsbruker.
http://www.rog.nmm.ac.uk/
http://www.port.nmm.ac.uk/
Øst-London
På den andre siden av Themsen skyter Docklands i luften og gir nytt liv i de gamle dokkområdene, som ellers i en årrekke har ligget stille hen.
De fleste nye glas- og betong-bygninger faller mest i øynene, men bystyret vil gjerne vise at det også er liv i såvel nye som bevarte og restaurert hus i denne delen av London.
Dette budskap blir utsendt bl.a. på nettveiviseren East London Visitors Guide (http://www.eastlondon.org.uk/) med turistinformasjon og opplysninger om bl.a. spaserturer i Øst-London, museer, galleri, teater og spisesteder. Guiden gir et godt inntrykk av at Londons østlige ende ikke bare er skyskrapere, men også det over 900 år gamle Tower of London
http://www.eastlondon.org.uk/
Vinens verden
Litt lengre oppe av Themsen ligger enda en ny attraksjon og byr til seg med spennende smaksprøver.
I Vinopolis-City of Vine kan man med et glass vin i hånda sette seg inn i vinens historie og høre om samt se og smake på vin fra hele verden. Man kan velge mellom smaksprøver på hele 150 forskjellige slags vin.
Billetter til vin-mekkaet kan bli forutbestilt online via Vinopolis’ nettsted (http://www.vinopolis.co.uk/).
http://www.vinopolis.co.uk/
Moderne kunst i kraftverket
Fortsetter man opp av Themsen støter man på det nyåpnet Tate Modern. Dette allerede svært populære museum for moderne kunst med verker av bl.a. Dali, Picasso, Warhol og Hirst er innrettet i et tidligere kraftverk..
Historien om kraftverkets forvandling til museum kan bli funnet på Tates nettsted (http://www.tate.org.uk/), som også gir fyldig informasjon om både de permanente utstillingene og særutstillinger.
http://www.tate.org.uk/
Dansk fiasko
Tate Modern på sørsiden av Themsen er knyttet med den andre elvebredda med en gangbro, Millenium Bridge, tegnet av Ove Arup & Partners og bygget av Monberg & Thorsen sammen med et britisk firma.
Den nye broen er beskrevet på både Arups nettsted (http://www.arup.com/millenniumbridge/) og et særlig nettsted (http://www.mbridge.ft.com/), som med webkamera overvåker broen, som ikke har vært den store suksessen. Den gynger nemlig for svært til at man kan gå sikkert på den, og derfor ble den lukket kort etter åpningen i juni. Forklaringen på broens dårlige vibrasjoner kan bli lest i en artikkel i New Scientist (http://www.newscientist.com/news/news_224639. html).
http://www.arup.com/millenniumbridge/
http://www.mbridge.ft.com/
http://www.newscientist.com/news/news_224639.html
South Bank Centre
Hvis man fortsetter opp langs Themsens sørlige bredd forbi det nye designeren- og kunstnerkvarter omkring Oxo Tower, når man en rad av Londons kulturelle møtesteder – bygget i stygg, grå betong, men med masser av liv innenfor. Litt er det likevel i de siste årene gjort for utvendig å pynte på bl.a. South Bank Centre, som bl.a. rommer masser av musikk i Royal Festival Hall, kunstutstillinger i Hayward Gallery og poesi i Poetry Gallery, som bl.a. har en stor database om poesi fra hele verden – inntil videre bare tilgjengelig på stedet. De fleste kulturtilbud kan bli studert på nettet (http://www.sbc.org.uk/), hvor man liksom i virkeligheten verden kan se den flott utsikten fra sørbredda til en rekke av Londons kjente bygninger – og til London Eye ikke langt derfra.
http://www.sbc.org.uk/
Online i London
Det vil være flere utstillere enn noensinne før, når Online Information åpner i Olympia i London D. 5. desember
Blant de over 200 utstillere vil en av de velbesøkde igjen i år sikkert bli Free Pint, som har innrettet den ene enden av standen som en pub og nå også lokker med levende musikk fremført av The Freepint Players!
I både form og innhold er det en del nytt på programmet. Det vil f.eks. bli spørretimer med forskjellige eksperter, og det vil være gratis seminar om bl.a. WAP og elektronisk publisering.
Utstillingen blir inndelt i 10 forskjellige spor, som gjør det lettere å finne rundt. Sideløpende med utstillingen er det som tidligere en konferanse med foredrag av over 100 informasjonseksperter fra hele verden, også Danmark.
Blant hovedemnene er portaler, intranett og kunnskapsstyring, digitalisering av offentlig informasjon og de juridiske aspektene av online-utviklingen. Det kan bli lest mer om den tre dager begivenhet på arrangørenes nettsted (http://www.online-information.co.uk).
Praktisk informasjon og tips om London blir fått hos det britiske turistkontoret i Danmark (http://www.storbritannien.dk) eller Londons turistkontor (http://www.londontown.com).
http://www.online-information.co.uk
http://www.storbritannien.dk
http://www.londontown.com