Ayia Napa

Kypros er en forholdsvis stor øy beliggende i det østlige middelhavet. I 1974 invaderte tyrkerne øya for å befri kypriotene for det daværende greske militærstyret. Siden da vært Kypros vært delt i et tyrkisk område på den nordlige delen av øya og en selvstendig stat på den sørelige delen. Mens den tyrkiske delen stort sett er lukket er den greske delen av Kypros blitt et veldig populært reisemål, her finner man noen av Middelhavets skjønneste strender.

BYEN
Ayia Napa er ikke spesielt spennende, men det er også det ville nattelivet og de fantastiske strendene som gjør byen til noe særlig. Selv om Ayia Napa ligger på den “greske” delen av Kypros er det ikke mye Hellas over byen som er totalt blottet for den hyggen og sjarme man kjenner fra de greske øyene. Om dagen ligner Ayia Napa en spøkelsesby, som er intet liv og enkelte steder virker den helten forlatt. Til gjengjeld våkner byen om kvelden, Ayia Napa er berømt for sitt natteliv og ungdommen strømmer til byen i sommermånedene. Det er omkring klostertorget at bara ligger side om side og støynivået er nokså høyt. Her ligger også en friluftsscene hvor det i høysesongen er underholdning om kvelden. Kypriotene har ikke det samme tradisjonelle kjøkkenet som grekerne, men nasjonalretten Meze som består av en rekke små forretter må man ikke lure seg selv for. Det er restauranter for enhver smak i byen, like fra burgerbar over kinesiske restauranter til de dyre internasjonale av slags. de fleste lekre strender ligger som perler på en snor vest for byen og de har nesten alle krystallklart turkist vann. Stranden i Ayia Napa heter Grecian Bay og er en ganske utmerket sandstrand. Her er det leie av solstoler/parasoller og det ligge flere strandbar. Er man til fest og farger eller badeferie kan man rolig bli i Ayia Napa, men vil man oppleve litt av Kypros og befolkningen dets blir man nødt til å ta vekk fra byen. Vær oppmerksom på at varene i butikkene er svært dyre og man skal ikke forvente å gjøre innkjøp på gresk eller tyrkisk nivå. Det kan særlig bli anbefalt å kjøpe sprit i flyet eller i avreiseflyplassen da det er svært dyrt på Kypros. Ayia Napa er svært turistet i sommermånedene og trafikken kan være voldsom i sentrum.

Øst for byen er kysten mer klippefylt og helt perfekt til dykking. Vannet er krystallklart og de fleste huler og fargestrålende fisker er en utrolig flott opplevelse. Fra Ayia Napas havn ligger foruten de lokale fiskebåtene også glasbundsbåde og diverse utfluktsbåter som man kan leie en dags tid som base for dykking eller bading i det varme middelhavet. Og er man likevel ute på havet kan man seile opp til Famagusta som ligger midt i den FN-kontrollert gråsone med greskkyprioter på den ene side og tyrker-cyprioterer på den andre.

VERDT Å SE
En tur til Troodosfjellene på den vestlige delen av Kypros er en fin opplevelse. I dette området kan man finne hyggelige småbyer, gamle kloster og en pen natur med bl.a. mange vinplantasjer, man kommer her deilig tett på det ekte Kypros. Faktisk kan man stå på ski i Troodosfjellene om vinteren og det er morsomt å kjøre forbi de fleste skiheisene i den kvelende sommervarmen, utsikten fra fjellene over de fleste daler er fantastisk. det er naturligvis også her at Kypros’ høyeste punkt 1950 m.o.h ligger.

Et annet svært besøkte utfluktsmål er klippene ved Petra tou Roumiou, det var her Afrodite ifølge sagnet ble født og steg opp av havet. Det sies at man blir atskillige år yngre hvis man tar en dukkert her. Klipperne ligger på den vestlige delen av Kypros bare 25 KM fra feriebyen Paphos hvor det også er en del arkeologiske utgravinger. Turen dit kan være lang, men kjør langs kysten og gjør holde i Larnaca hvor det gode innkjøpsmuligheter.

TRANSPORT
Det er lett å komme rundt i Ayia Napa og omegn, lettest er det med taxi, det er temmelig billig. Man kan også leie moped eller bil hvis man har lyst til å se noe på eget hånd, man skal bare være oppmerksom på at det er venstrekjøring på Kypros. Husk også å ha forsikringene i orden hvis du leier bil eller moped. Lokalbusser mellom byene finnes naturligvis også.

STRENDER
Vest for Ayia Napa ligger mange supergode strender, den beste av dem alle, Nissi Beach ca. 3 KM fra Ayia Napa, er lavvanne og svært barnevennlig. Stranden byr på alle mulige former for vannsport, bl.a. surfing, paragliding og bananbåter. Nissi Beach er naturligvis svært populær og noe overfylt i høysesongen. Strendene omkring Macronisos Beach lengst ute er ikke så fylle men høye bølger kan forekomme her. Ca. 10 KM nordøst for Ayia Napa ligger Fig Tree Bay hvor det også er veldig gode strender. Fint med strand og badeferie i Ayia Napa.

VÆRET
Kypros er et solsikkert reisemål og allerede i mars kan temperaturen snike opp seg på 20°. I sommermånedene ligger temperaturen på 31°- 34°, men 35°- 38° er ikke unormalt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.